Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšis. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų organizmui?
Pokalbis apie vandens rūšis ir naudą organizmui su UAB „Druskininkų Rasa“ komercijos direktoriumi Šarūnu Bardausku.
- Ką privalu žinoti vartotojui, renkantis vandenį prekybos vietoje? Į ką pirmiausia atkreipti dėmesį?
- Pirmiausia reikėtų išsirinkti pačią vandens rūšį. Nors parduotuvių lentynose galima rasti labai daug įvairaus vandens, kurio kaina yra panaši, tačiau svarbu suprasti, jog šio vandens kokybė skiriasi. Nepriklausomai nuo gamintojo, vanduo yra skirstomas į 4 rūšis.
Aukščiausias kokybės vanduo yra natūralus mineralinis vanduo. Jam yra taikomi patys griežčiausi reikalavimai. Žemesnės kokybės – šaltinio vanduo. Trečiasis (pagal kokybę) - stalo vanduo. Žemiausios kokybės vandeniu yra laikomas geriamas vanduo. Mokant skaityti etiketes, išsirinkti geros kokybės produktą yra labai lengva.
Taip pat svarbu žinoti, jog natūralus mineralinis vanduo taip pat yra skirstomas į dar 3 grupes: mažai mineralų turintį (500 mlg/l), vidutiniškai mineralinių medžiagų turintį (500 – 1500 mlg/l) ir daug mineralinių medžiagų turintį (nuo 1500 mlg/l) vandenį.
- Kaip žinoti, kuris mineralinis vanduo yra labiausiai tinkamas?
- Kiekvienas vanduo atlieka tam tikrą funkciją. Mažai mineralinių medžiagų turintis vanduo yra skirtas kasdieniniam vartojimui be jokių apribojimų (gaminant maistą ir pan.). Šis vanduo labiausiai atitinka geriamąjį vandenį, tačiau yra aukštesnės kokybės produktas. Viena pagrindinių šio mineralinio vandens funkcijų – dalyvauti maisto apykaitos precesuose, valyti organizmą, pašalinti virškinimo atliekas.
Vartojant šį vandenį pastoviai, organizmas yra valomas. Tačiau šis vanduo organizmo nepapildo mineralinėmis medžiagomis. Nuolatos vartoti vien tik tokį mineralinį vandenį nėra tikslinga, kadangi organizmas negauna reikiamų mineralinių medžiagų.
Vidutiniškai mineralinių medžiagų turinčio vandens galima naudoti pakankamai daug, nes mineralų koncentracija nėra labai aukšta. Tuo pačiu, vartojant šios rūšies vandenį, organizmas jau šiek tiek yra papildomas ir mineralinėmis medžiagos.
Trečioji grupė – daug mineralinių medžiagų turintis vanduo - yra skirtas organizmo papildymui mineralinėmis medžiagomis. Toks vanduo gali būti skirtas profilaktiniam gydymui. Iš vandens žmogaus organizmas mineralines medžiagas pasisavina lengviausiai (sunkiau iš maisto produktų, cheminių preparatų).
Tačiau yra ir antroji medalio pusė. Pastoviai vartojant vien tik tokios rūšies mineralinį vandenį organizmas šiek tiek išsilepina, pripranta lengviausiu keliu įsisavinti mineralines medžiagas ir nebe taip noriai jas įsisavina iš kitų šaltinių.
Vadovaujantis sveikos gyvensenos principais, mineralinius vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis. Tarkime, dvi savaites - mažai mineralų turintį mineralinį, kitas dvi - daug mineralų turintį mineralinį vandenį. Savaitgaliais, kuomet organizmas yra labiau apkrautas sunkesniu maistu, galite gerti daugiau mineralų turintį vandenį, nes šis vanduo, dažnu atveju, palengvina virškinimą.
Didžiausia problema, su kuria susiduria vartotojas, - gamintojai dažniausiai siūlo kažkokios vienos rūšies mineralinį vandenį. Jie savo reklamoje teigia, kad būtent tos rūšies vanduo yra geriausias. Tokiu būdu vartotojas yra paprasčiausiai klaidinamas. Visą laiką gerti tik vienos rūšies vandenį nėra tikslinga. Turi būti balansas. Todėl vandenis rekomenduojama gerti pakaitomis.
- Ar aukštos mineralizacijos mineralinio vandens vartojimui yra taikomi kokie nors apribojimai? Ar jį gali gerti nėščiosios? Tam tikromis lėtinėmis ar skrandžio ligomis sergantys žmonės?
- Svarbu žinoti, kokių mineralų konkrečiam žmogui reikėtų vengti. Matote, kiekvienas mineralinis vanduo turi savo mineralų kompoziciją. Ant etiketės yra nurodoma, kiek šiame vandenyje yra magnio, kalcio, kalio ir kt. mineralinių medžiagų. Kiekvienam žmogui pagal jo amžiaus grupę, sveikatos grupę gydytojai rekomenduoja tam tikras reikalingas mineralų grupes.
Labai dažnai prekyboje yra sutinkami daug mineralų turintys mineraliniai vandenys, kurių pagrindinė sudedamoji dalis - natris ir chloras. Faktiškai, išgarinus tokį vandenį, gautume natrio chloridą, o tai yra druska. Sergant tam tikromis ligomis negalima gerti vandens, kuriame yra daug natrio, jeigu žmogui paskirta natrio dieta. Taigi, kartojuosi, reikia atkreipti dėmesį, kokių mineralų yra daug, - viskas yra nurodoma etiketėse.
Nėščiosioms labiausiai patartina yra vartoti mažai mineralų turintį vandenį. Lietuvoje turime keletą mažai mineralinių medžiagų turinčių vandenų, kurie yra tinkami netgi kūdikiams. Juose, kaip taisyklė, turi būti ypatingai mažai natrio.
- Ką rekomenduojate rinktis: gazuotą ar negazuotą vandenį?
- Šis klausimas yra - diskusijų objektas net ir tarp gydytojų. Vieningos nuomonės nėra. Pusė teigia vieną, pusė – kitą.
Gazuotas vanduo gali būti netinkamas turintiems skrandžio opą. Tačiau pati angliarūgštė nėra kenksminga žmogaus organizmui. Tarkime, jeigu mėgstate gerti vandenį tiesiai iš plastmasinio butelio ilgesnį laiką (pavyzdžiui, savaitę), siūlau rinktis gazuotą vandenį.
Angliarūgštė, esanti gazuotame vandenyje, veikia kaip konservantas. Nuo žmogaus lūpų į vandenį (geriant iš butelio) patenka įvairūs mikrobai, kurie bėgant laikui dauginasi. Gazuotas vanduo faktiškai visą laiką išlieka šviežias, nes angliarūgštė neleidžia daugintis mikroorganizmams butelyje.
Tačiau kuris yra geresnis – negalėčiau atsakyti. Pats mielai renkuosi tiek vieną, tiek kitą.
- Ar tiesa, kad gazuotas vanduo sukelia celiulitą?
- Gydytoju teigimu, tai yra mitas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę