Persivalgymas

Dažnai sakome „persivalgiau...”. Šalia sėdintys vypteli: „nuo tiek maisto?” Kaip objektyviai įvertinti persivalgymą?
 

Koks būna persivalgymas?


Pasak Medicinos diagnostikos centro gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, persivalgymas gali būti subjektyvus ir objektyvus. Subjektyviu vadinamas toks persivalgymas, kai žmogus jaučia nemalonius pojūčius, jam tempia skrandį, juntamas pilnumo jausmas skrandyje, kartais net būna sunku kvėpuoti, nes šiek tiek pakyla diafragma.
Objektyviam persivalgymui būdinga keletas kriterijų. „Jam būdingi labai dideli maisto kiekiai. Pavyzdžiui, trys batonai vienu metu ar pusė vištos”. Persivalgymas matuojamas suvartojamos kalorijomis. 60–65 kilogramus sverianti moteris objektyvaus persivalgymo metu (vieno valgymo metu) suvartoja papildomus 1000 kcal. Kai ji pasiekia 100–120 kilogramų svorį, jos persivalgymai tampa 5000 kcal dydžio vienu prisėdimu. Kalbant aiškiai suvokiamomis porcijomis, 5000 kcal – tai penki antrieji patiekalai. „Dažniausiai tai būna saldumynai ar koks nors riebus maistas. Beje, dar vienas persivalgymo matavimo kriterijus yra suvartojamo maisto laikas. Dažniausiai persivalgant maistas tiesiog sukemšamas, suryjamas,” – sakė Aušra Jauniškytė. Literatūroje aprašomi persivalgymai iki 20 000 kcal vienu metu!


Persivalgant prarandama kontrolė, žmogus suvokia, kad jis negali sustoti ir kontroliuoti suvalgomo maisto kiekio. Tai rodo, kad žmogus juda valgymo sutrikimo link. Jei persivalgoma ne mažiau kaip du kartus per savaitę, tai byloja apie mitybos sutrikimą.
„Su kiek daugiau maisto kūnas susitvarko ir suvirškina, bet, jeigu maisto kiekis labai didelis, apkraunama virškinamoji sistema. Reikia išskirti daugiau fermentų, ir skrandis turi aktyviau dirbti. Jeigu tai kartojasi dažnai, galima net sau pakenkti, ypač jei žmonės linkę sirgti virškinamojo trakto ligomis: skrandžio uždegimu, opalige ar dvylikapirštės žarnos opalige, kasos ar tulžies pūslės ligomis,“ – sakė gydytoja dietologė A. Jauniškytė. Pirmoji pagalba skrandžiui tokių persivalgymų atvejais – virškinimo fermentai.
 

Ieškant veiksmingiausio vaisto


Daugelio mokslinių tyrimų rezultatai ir klinikinė patirtis rodo, jog fermentinių preparatų veiksmingumą lemia jų gebėjimas susimaišyti su maistu ir jų atsparumas skrandžio rūgštims. Didelės, net ir skrandžio sultims atsparios tabletės, dražetės ar kapsulės negali gerai susimaišyti su skrandžio turiniu. Jos ilgai išlieka skrandyje, skrandžio rūgštis greitai suardo didžiąją medikamento dalį. Todėl fermentai, patekę į žarnyną, pradeda veikti per vėlai ir nesuveikia iki galo.
Renkantis virškinimo fermentus svarbu atminti kelis dalykus:
· Veikliosios vaisto medžiagos, svarbiausi virškinimo fermentai (lipazė, milazė ir proteazė), turi būti išskaidytos į labai mažo skersmens granules – minimikrosferas.
· Minimikrosferos turi būti padengtos specialiu apvalkalėliu, visiškai apsaugančiu jas nuo skrandžio rūgščių poveikio.
· Minimikrosferos per kelias minutes lengvai susimaišo su skrandžio turiniu, tačiau neištirpsta jame tol, kol maistas keliauja į žarnyną. Būtent čia fermentai pradeda veiksmingai veikti.
Mokslinių tyrimų duomenimis, šiomis savybėmis pasižymintys fermentiniai preparatai (pvz., Kreon) yra net 25 proc. veiksmingesni už kitus šios rūšies vaistus. Mini mikrosferų dydis ir struktūra užtikrina, kad veikliosios medžiagos laiku patektų į dvylikapirštę žarną ir ten vyktų optimalus virškinimas.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai