Reguliariai jaučiantiems dispepsijos simptomus, reikėtų ištirti, ar neišsivystė skrandžio pepsinė opa, gastritas, ezofagitas, dirgliojo žarnyno sindromas, enterokolitas, skrandžio vėžys.
Kartais dispepsija pasireiškia sulėtėjus virškinamojo trakto peristaltikai. Skrandis ir žarnynas persitempia persipildę dujų, dalinai nesuvirškinto maisto ir virškinamojo sekreto (skrandžio rūgšties, fermentų ir gleivių, kuriuos išskiria virškinamojo trakto sienelės, kepenys ir kasa).
Skubotas valgymas: valgant paskubomis, trūksta virškinamojo sekreto, o nepakankamai sukramtytas maistas blogai susimaišo su virškinimo fermentais.
Persivalgymas: perpildytame skrandyje susilaikęs maistas sukelia refliuksą.
Kai kurie maisto produktai: dažniausiai kvietiniai miltai ir pienas, nesunokę vaisiai, riebus maistas (suaktyvina dujų gamybą).
Kai kurie gėrimai: angliarūgštė ir cukrus gali sukelti pilvo pūtimą; kofeinas ir spiritas suaktyvina skrandžio sekreto gamybą ir dirgina virškinamąjį traktą.
Stresas: dėl nervų įtampos pablogėja virškinimas, be to, nuryjama daug oro.
Fizinis krūvis: jeigu ką tik pavalgius imamasi fizinio darbo, kraujas iš virškinamojo trakto nuteka į raumenis.
Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo: aspirinas arba ibuprofenas gali sudirginti skrandžio gleivinę.
Rūkymas: tabako dūmuose esančios medžiagos gali sudirginti stemplę, susilpninti jos sfinkterį ir kartu sukelti rūgšties refliuksą (grįžtamąjį tekėjimą).
Stemplės angos išvarža: jeigu pro praplatėjusią diafragmos angą išsiveržia dalis skrandžio, gali pasireikšti dispepsija. Tai būdinga rūkaliams ir nutukusiems žmonėms.
Nėštumas: padidėjusi gimda spaudžia pilvo ertmės organus, tarp jų ir skrandį, tai gali sukelti refliuksą.
Skrandžio sekreto rūgštingumas: dispepsija gali atsirasti padidėjus arba sumažėjus skrandžio sekreto rūgštingumui.
Norint išvengti dispepsijos, reikėtų:
- Nepersivalgyti.
- Valgyti ne rečiau kaip kas 4 valandas ir visada sočiai papusryčiauti. Vakarais pavalgyti likus mažiausiai 3 valandoms iki miego.
- Valgant išgerti mažiausiai stiklinę skysčių.
- Subalansuoti mitybą, kad organizmas gautų pakankamai cinko, vitamino C ir B grupės vitaminų.
- Nevalgyti produktų, kurie blogai pasisavinami.
- Vengti stresų.
- Vyresniame amžiuje reguliariai vartoti polivitaminų ir mineralų papildų.
- Prieš valgį išgerti 1/2 stiklinės petražolių, ramunėlių, pipirmėtės, kiaulpienės arba varnalėšos antpilo. Patyrus stresą, gerti apynių antpilo.
- Vienu metu nevalgyti nesuderinamų maisto produktų.
- Tuoj po valgio nedirbti fizinio darbo.
- Maistą skaninti rozmarino lapais, valgyti cikorijos, artišokų – šie produktai stimuliuoja hormono gastrino gamybą, o jis savo ruožtu skatina skrandžio sekreciją.
- Prieš pietaujant suvalgyti obuolį, maistą pagardinti krapais arba imbieru, – jie pagerina virškinimą.
Dauguma dispepsijos simptomų kyla dėl netaisyklingos mitybos. Todėl pirmiausiai reikėtų sveikai maitintis.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai:
1. Saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra kenksminga sveikatai.
2. Įvairumas. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, kad su maistu organizmas gautų visų būtinų maisto medžiagų.
3. Subalansavimas. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis.
Norint lengviau suvokti mitybos principus, reikėtų naudotis mitybos piramide.
Piramidės pagrindą turėtų sudaryti neriebūs ir nesaldūs duonos, grūdų, kruopų gaminiai.
Antrojoje pakopoje – daržovės ir vaisiai.
Trečiojoje – pieno ir mėsos patiekalai, įskaitant žuvį, paukštieną, kiaušinius, riešutus, taip pat ankštinius (pupas, pupeles, žirnius).
Piramidės viršūnėje – mišri maisto produktų grupė. Ją sudaro riebalai, saldumynai, alkoholiniai gėrimai. Jų vartoti reikėtų kuo mažiau.
Yra daug įvairių priemonių, padedančių išvengti virškinimo sutrikimų.
Aktyvioji anglis. Valandą prieš valgį išgerti aktyvintosios anglies. Skrandžio rūgštingumui mažinti gerti po 1-2 g 3-4 kartus per dieną. Gydymo kursas - 3-7 dienos. Susikaupusioms dujoms žarnyne (vidurių pūtimui) gydyti rekomenduojama 600-800 mg aktyvintosios anglies.
Fitoterapija. Jeigu pavalgius kamuoja dispepsija, reikia išgerti puodelį vieno iš nurodytų nuovirų:
- Lanksvos ir piliarožės
- Šalavijo
- Ramunėlių su imbieru arba pipirmėte
- Rozmarino
- Gvazdikėlių, cinamono ir imbiero
Pagerina virškinimą. Obuoliai, kopūstai, morkos, alyvuogių aliejus, kiaušiniai, petražolės pasižymi antacidinėmis savybėmis, todėl padeda išvengti dispepsijos ir net pepsinės opos. Panašių savybių turi ir bulvių sultys.
Atskiroji mityba, arba maisto suderinamumas. Manoma, kad atskiroji mityba pagerina virškinimą, nors moksliškai tai neįrodyta. Taip iš tikrųjų gali būti, nes baltymai virškinami rūgščioje terpėje, krakmolas – šarminėje. Todėl galima pabandyti bulves, makaronus, duoną (angliavandenius) valgyti atskirai nuo mėsos, kiaušinių, žuvies (baltymų). Be to, patartina vaisius valgyti atskirai nuo kito maisto.
Refleksinė terapija. Paveikus tam tikrus taškus, susijusius su virškinamąja sistema, galima pagerinti virškinimą.
Reikia:
- dešine ranka suimti kairiąją pėdą ir kairiosios rankos nykščiu pamasažuoti, paspaudyti pado centrinę dalį;
- dešiniosios rankos nykščiu paspaudyti kairiosios rankos delno centrinę dalį.
Jei nurodytos priemonės neveiksmingos, dispepsijos simptomai kartojasi, jie sunkėja, tuomet reikėtų atlikti išsamesnį tokio paciento ištyrimą, atliekant stemplės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos endoskopinį tyrimą, esant reikalui, ir storųjų žarnų endoskopinį tyrimą, viršutinio pilvo aukšto echoskopiją, atkreipiant dėmesį į kepenis bei kasą.
Jei tyrimų metu nerandama organinių pakitimų, galima pradėti gydyti medikamentais, parinktais individualiai kiekvienam pacientui pagal jo negalavimus.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę