Tinkamai maitintis reikia visą laiką
Įrodymais pagrįstos medicinos specialistai pritaria nuomonei, kad virškinamojo trakto ligomis nesergantiems žmonėms galima daryti iškrovos dienas ir valgyti vienos rūšies daržoves ar vaisius. Tačiau, pasak gydytojos dietologės Rūtos Petereit, svarbu nuolat laikytis racionalios mitybos principų ir vieną ar du kartus per mėnesį pasirinktą savaitės dieną valgyti, pavyzdžiui, tik obuolius ar morkas. Mat jei visą savaitę valgysime tik kotletus ir kepsnius, maitinsimės be tvarkos, tai vargu ar turėsime naudos vieną dieną pakrimtę obuolių... O ir kitą dieną po iškrovos maitinkitės protingai – neapkraukite skrandžio sunkiu maistu, ypač nakčiai.
Iškrovos dienos labiausiai tinka norintiesiems atsikratyti antsvorio, išvalyti organizmą. Tą dieną nebūtinai turite save marinti badu – rudenį ant stalo turime nemažai vaisių ir daržovių, vieną jų tą dieną valgyti ir po kurios laiko sulaukti norimo efekto. Iškrovos dienos rekomenduojamos nuo 18 metų iki žilos senatvės, ypač turintiems antsvorio. Belieka pasirinkti mėgstamiausią produktą ir laikytis nuostatos.
Iškrovos dienai tinkamos daržovės
Agurkuose esančios antioksidantinės medžiagos organizme stabdo rūgštėjimo procesą. Iškrovos dieną jų galima suvalgyti iki 1 kg. Šį kiekį reikia išdalinti trims valgymams. Agurkus galite valgyti nepjaustytus ar, priešingai, susmulkintus ir pagardintus šlakeliu aliejaus. Agurkų iškrovos diena tinka tiems, kieno virškinamoji sistema yra sveika. Vien agurkų negalima valgyti sergantiesiems kasos uždegimu ar kitomis virškinamojo trakto ligomis.
Morkose daug provitamino A (beta karotino), ląstelienos, antioksidantų ir labai mažai kalorijų. Morkų iškrovos diena tinka sergantiesiems odos uždegiminėmis ligomis. Per dieną rekomenduojama valgyti 3 kartus po 3 vidutinio dydžio morkas. Iš jų ruošdami salotas pagardinkite jas šlakeliu alyvuogių ar linų sėmenų aliejumi. Morkų dietos negalima laikytis sergantiesiems diabetu, kepenų ligomis ir fermentopatijomis ir šiai daržovei alergiškiems žmonėms..
Burokėliai – tai provitamino A, vitamino E ir antioksidantų šaltinis. Juose taip pat nemažai ląstelienos, kuri švelniai valo žarnyną. Burokėliai iš organizmo padeda šalinti druskų perteklių, įvairius toksinus. Iškrovos dieną rekomenduojama suvalgyti 2 kumščio dydžio burokėlius. Jų salotas taip pat pagardinkite aliejumi. Burokėlių dieta netinka sergantiesiems kasos, dvylikapirštės žarnos ligomis, lėtiniu gastritu.
Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad baltagūžis kopūstas turi daugiau askorbo rūgšties (vitamino C) nei citrinos! Bene svarbiausia tai, kad ši daržovė puikiai valo žarnyną. Ryte reikėtų suvalgyti dubenėlį šviežiai pjaustytų kopūstų, per pietus išgerti 100 ml jo sulčių (geriau perpus skiestų vandeniu), vakare – didesnį dubenėlį patroškintų kopūstų. Tokia dieta tinka visiems, kurių sveikas skrandis, tai viena tinkamiausių iškrovos dienų sergantiesiems diabetu.
Pomidoras – antioksidanto likopeno šaltinis. Jis skatina šlapimo išsiskyrimą, padeda pasišalinti druskoms. Būkite atidūs: pomidorai kartais gali sukelti alergiją net anksčiau to nepastebėjusiems. Per dieną reikėtų suvalgyti iki 1,5 kg pomidorų – po 3 ryte, per pietus ir vakare. Pomidorų dieta netinka sergantiesiems gastritu, pankreatitu, podagra.
Salieras turi daug ląstelienos, mikroelementų ir beveik neturi cukraus. Puikiai valo organizmą, padeda atsikratyti antsvorio. Galima valgyti stiebus arba gumbus. Jei valgysite gumbus, tai iškrovos dienai pakaks trijų obuolio dydžio salierų (arba 1,5 didelės šaknies). Jei turite stiebų, tai proporcijos bus panašios, kaip kopūstų (žr. aukščiau). Salieras tinka beveik visiems, įskaitant ir sergančiuosius diabetu. Ypač tinka turintiems antsvorio, didelį kraujospūdį, per didelį cholesterolio kiekį kraujyje. Jo nereikėtų vartoti sergant ūminėmis virškinamojo trakto ligomis.
Vaisiai
Arbūzai turi šlapimo išsiskyrimą skatinančių savybių (nepamirškite, kad su juo pasišalina kalis ir magnis!), todėl jie padeda greitai mažinti svorį. Iškrovos dieną reikia suvalgyti maždaug 3 kg sveriantį arbūzą, didžiausią porciją – ryte ir per pietus. Arbūzo dieta netinka sergantiesiems inkstų funkcijos nepakankamumu..
Obuoliai turi daug pektinų – geriausiai organizmą valančių medžiagų, B grupės vitaminų, vitaminų C, PP, rutino, kobalto, geležies, kitų mikroelementų. Obuoliuose nemažai ląstelienos, kuri priverčia geriau dirbti žarnyną. Per dieną reikėtų suvalgyti 6 vidutinio dydžio obuolius (du vieno valgymo metu). Obuolių valymo dieta tinka žmonėms, turintiems antsvorio, dažnai sergantiems peršalimo ligomis, moterims, patiriančioms gausias menstruacijas, tačiau ji netinka sergantiesiems diabetu.
Greipfrutai iš organizmo padeda šalinti „blogąjį“ cholesterolį, juose mažai cukraus.
Per dieną reikia suvalgyti 5 vidutinio dydžio greipfrutus. Valgyti tokia tvarka: 1 ryte, po 2 per pietus ir vakare. Greipfrutų iškrovos diena tinka sergantiesiems lėtiniu cholecistitu, diabetu, netinka žmonėms, kurie serga lėtiniu gastritu, alergiškiems citrusiniams vaisiams.
Abrikosas yra puikus širdžiai ir žarnynui būtinų medžiagų – kalio, magnio šaltinis. Jame taip pat gausu vitaminų ir antioksidantų. Iškrovos dieną 1 kg abrikosų reikia suvalgyti per tris kartus. Abrikosų dieta netiks žmonėms, kurie alergiški šiems vaisiams. Atsargiai juos turėtų vartoti ir sergantieji diabetu.
Apelsinai turi daug vitamino C ir antioksidantų. Per dieną reikia valgyti po 2 nedidelius apelsinus (arba 1 didelį) 3 kartus per dieną. Apelsinai turi nemažai cukraus, gali sukelti alergiją, tad dietologai pataria juo pernelyg nesižavėti. Apelsinų dieta netiks sergantiesiems diabetu, gastritu.
Tai svarbu!
*Svarbu suvalgyti pakankamą kiekį pasirinkto produkto.
*Iškrovos dieną būtina pakankamai gerti – rekomenduojama ne mažiau nei 1,5–2 litrus skysčių per dieną.
*Produktai turi būti švieži arba termiškai apdoroti. Ryte geriausia valgyti žalius vaisius ar daržoves, per pietus – šviežiai spaustas jų sultis (skiestas vandeniu santykiu 1:1), vakare – termiškai apdorotus.
*Iškrovos dieną nevartokite druskos, cukraus, paskutinį kartą valgykite iki 18 val.
*Būkite budrūs: jei iškrovos dieną atsirastų nemalonių pojūčių, sveikatos sutrikimų, tokią mitybą turite nedelsdami nutraukti. Tuomet galite suvalgyti vandenyje virtos ryžių košės.
*Iškrovos dieną reikėtų vengti per didelio fizinio krūvio, tačiau visai jo atsisakyti nereikėtų, netgi atvirkščiai – judėti tiesiog būtina. Gulėjimas ant sofutės prieš televizorių nepadės atsikratyti papildomų kilogramų ar prastos savijautos.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę