Tačiau net gerai subalansuota mityba realiai nesuteikia žmogui tiek reikalingų maisto medžiagų. Todėl įvairių maisto medžiagų trūkumą reikėtų kompensuoti vartojant mitybos papildų.
Daugumai vitaminų ir mineralinių medžiagų yra nustatyta ir patvirtinta rekomenduojama paros norma. Vienu metu vartojant kelių rūšių maisto papildų, būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Jei visuose juose yra tokių pat medžiagų ir jų kiekiai, kartu sudėjus, viršija rekomenduojamą paros normą, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, mitybos specialistu arba vaistininku, ar galima vartoti vienu metu.
Ne visos biologiškai veiklios organizmui reikalingos medžiagos yra normuojamos. Pavyzdžiui, antioksidatorių dozės gali būti ir didesnės. Taip pat nenormuojama polinesočiųjų riebalų rūgščių, mažinančių cholesterolio koncentraciją kraujyje ir aterosklerozės atsiradimo riziką, kiekis. Kofermento Q10 poreikis didėja vyresniame amžiuje, jo kiekis taip pat nenormuojamas. Neįteisinta ir rekomenduojama maistinių skaidulų paros norma. Šio produkto dar vartojama per mažai.
Patartina vadovautis specialiomis rekomendacijomis, tuomet bus išvengta perdozavimo rizikos.
Vitaminai ir mineralinės medžiagos ypač reikalingos:
Vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms (dėl sveikatos sutrikimų jiems dažnai sutrinka apetitas, skonis, mažėja vitaminų B6, B12 ir D pasisavinimas; neretai valgyti trukdo dantų protezai).
Moterims pomenopauzės laikotarpiu (padidėja kalcio ir vitamino D poreikis).
Netinkamai besimaitinantiems valgantiems mažai kaloringą maistą.
Rūkantiesiems (tabakas blogina daugumos vitaminų pasisavinimą).
Vartojantiems didesnį alkoholio kiekį (sumažėja tiamino, folio rūgšties, vitaminų A, C, ir D absorbcija).
Nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi moterims (ypač reikia folio rūgšties, geležies, kalcio bei vitamino D).
Esant specializuotai mitybai (nevalgant kai kurių maisto produktų dėl alergijos, vegetarizmo ar dietos, ilgainiui ima trūkti kai kurių vitaminų).
Funkcinis maistas – tai kasdienio vartojimo maisto produktai, papildyti vitaminais bei mineralinėmis medžiagomis. Šiuo maistu rekomenduojama kompensuoti vitaminų trūkumą žiemą ir ankstyvą pavasarį.
Vertingomis medžiagomis papildytus produktus pirmieji prieš dvidešimt metų pradėjo vartoti japonai.
Šiuo metu ir mūsų parduotuvėse galima įsigyti produktų su biologiškai veikliomis medžiagomis: pieno su vitaminu C, aliejaus su beta karotinu, kiaušinių su beta karotinu, jodu ir kitų. Priedai labai padidina produktų biologinę vertę.
Į maisto produktus gali būti pridėta ir mineralinių medžiagų. Pavyzdžiui, yra druskos su jodu. Ji teigiamai veikia skydliaukės veiklą. Būna druskos su kaliu, magniu.
Galima įsigyti produktų su selenu, folio rūgštimi, vitaminu E.
Vitaminais papildomos įvairios sultys, gėrimai, miltai.
Produkto maistinė vertė ypač padidėja, jei jis papildomas polinesočiosiomis riebalų rūgštimis. Jos mažina aterosklerozės riziką. Toks yra, pavyzdžiui, saulėgrąžų ir rapsų aliejaus mišinys.
Vis daugiau gaminama maisto produktų su maistinėmis skaidulomis. Tai duona su grūdais, saulėgrąžomis, moliūgų, sezamo sėklomis, sėlenomis ar džiovintais vaisiais, rupių miltų duona ir kt.
Šių produktų reikėtų valgyti daugiau, nes jie mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, saugo nuo aterosklerozės, mažina puvimo procesus žarnyne, aktyvina žarnyno veiklą, detoksikuoja organizmą.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę