Lietuva gėlo vandens nestokoja
Sveikiausias yra požeminis vanduo. Bet jo mažėja ir dėl žemės ūkio intensyvinimo, o visų pirma, drėkinimo. Sparčiausiai požeminio vandens kiekiai mažėja Kinijoje, Indijoje, JAV. Įtakos turi ir klimato šiltėjimas, ir netinkamas požeminio vandens išteklių valdymas. Vis dažniau pasigirsta mokslininkų balsų, kad XXI amžius būsiąs kovų dėl vandens, o ne dėl naftos amžius.
Lietuviams vandens taupyti kol kas nereikia, nes mūsų šalis yra viena iš nedaugelio pasaulio valstybių, kuri turi dideles požeminio vandens atsargas – beveik septynis kartus didesnes nei suvartojame.
Vanduo iš čiaupo saugus, bet...
Lietuvoje daugiausia geriame požeminį vandenį. Kita vertus, beveik niekur šalyje nėra tokio vandens, kuris atitiktų visus kokybės reikalavimus. Todėl viešai tiekiamas vanduo prieš vartojimą yra paruošiamas – iš jo pašalinamos nereikalingos medžiagos, pvz., geležis, fluoras, nitratai ir kt.
Lietuvoje yra 1811 vandenviečių, jas eksploatuoja 324 vandens tiekėjai. Geriamojo vandens kokybės kontrolę „nuo gręžinio iki čiaupo“ vykdančios Valstybinės maisto ir Veterinarijos tarnybos duomenimis, vanduo iš čiaupo yra saugus, tačiau yra ir problemų. Pagrindinė – padidėjęs fluoro kiekis kai kuriuose Šiaurės Vakarų Lietuvos rajonuose ir padidėjęs geležies kiekis viešai tiekiamame vandenyje. Vyriausybė planuoja šias problemas išspręsti jau iki 2013 m.
Taigi atskirose Lietuvos vietovėse vanduo yra skirtingas. Šiaurės Lietuvoje – Joniškio rajone, nuo Nevėžio į Vakarus, ties Kėdainiais, kai kuriose Suvalkijos vietose vanduo yra sūrokas dėl didelio jame esančio natrio chlorido kiekio. Kai kuriose Vakarų Lietuvos vandenvietėse randamas padidėjęs boro kiekis. Geologų manymu, juros, kreidos sluoksniuose esantis boras yra gamtinė anomalija. Be to, įvairiausių nepageidaujamų medžiagų geriamajame vandenyje gali atsirasti dėl taršos, vamzdynų būklės, fasavimo procesų.
Beveik 1 mln. gyventojų Lietuvoje vartoja šulinių vandenį. Šachtiniam šulnių vandeniui būdingas didelis nitratų kiekis, kietumas, mikrobiologinis užterštumas (bakterijomis, virusais, parazitų kiaušinėliais ir lervomis). Priemiestiniuose rajonuose būdingas užterštumas sunkiaisiais metalais.
Norėdami pagerinti, nepabloginkime
Atsiranda apsukruolių, siūlančių įvairius aparatus, įrengimus, neva galinčius pagerinti geriamojo vandens kokybę. Dažnai tokius „mokslinius“ vandens kokybės gerinimo metodus siūlo per butus ir įstaigas būriais traukiantys „specialistai“. Tokie apsukruoliai ypač myli kaimo gyventojus, pensininkus, vienišus žmones. Jei nenorime pakenkti savo sveikatai, su šiais siūlytojais reikia elgtis labai atsargiai.
Todėl gyventojai turėtų žinoti, kad centralizuotai teikiamame gruntiniame požeminiame, gamtiniame giluminiame požeminiame vandenyje vyrauja hidrokarbonatiniai jonai. O įvairius vandens „gerinimo“ prietaisus propaguojantys specialistai vandens savybėms gerinti siūlo naudoti filtrus, kurie užpildyti natrio chloridu (valgomąja druska), t.y. minkština vandenį. Tokiu atveju geriamajame vandenyje atsiras labai daug natrio, bet žmogaus organizmui gyvybiškai reikalingų kalcio, magnio, kalio beveik nebeliks. Toks vanduo, virinant jį arbatinuke, nepaliks nuosėdų. Tiesa, ne maistui, o skalbiant, boileriuose ar kitoms techninėms reikmėms naudoti jis tiks puikiausiai.
Vandens filtrų pavojai
Vandens filtrai skirstomi į tris grupes: tie, kurie vartojant pagal paskirtį gali būti naudingi, duodantys placebo efektą (reiškinys, kai paciento sveikatos būklė ima gerėti gavus tariamą vaistą) ir kenksmingi. Kai kurie filtrai iš tiesų gali pašalinti geležį, nitratus iš geriamojo vandens, tačiau visada reikia žiūrėti filtrų tinkamumo naudoti laiką.
Plačiai siūlomi atvirkštinės osmosės filtrai gali būti pavojingi tuo, kad gali demineralizuoti vandenį. Tokiu atveju vanduo tampa agresyvus, jame nėra žmogui reikalingų mineralinių medžiagų, o jį nuolat vartojant organizme gali įvykti mineralinių medžiagų ir skysčių persiskirstymas. Tyrimai su žiurkėmis parodė, kad tiek demineralizuotas, tiek minkštintas vanduo turi neigiamą poveikį sveikatai.
Placebo poveikį turinčias priemones siūlantys asmenys prikalba pačių įvairiausių dalykų: kad jų filtrų išvalytas vanduo stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda numesti svorio, pagerina odos būklę ir pan. Prie tokių priemonių galima priskirti titnagą, koralinį kalcį, „kamštuką-sūkuriuką“, energijos pagaliuką (energy water stick). O ypač reikėtų vengti kenksmingą poveikį turinčių priemonių, iš kurių dažniausiai siūlomos šungitas ir „jonizuotas“ vanduo.
Kokį filtrą rinktis?
Prieš įrengiant vandens savybių keitimo įrenginį, filtrą, reikėtų ištirti vandens kokybę. Laboratoriniai tyrimai atliekami Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamente. Jei vanduo gaunamas iš vietinio ar nuosavo gręžinio reikėtų atlikti cheminius amonio, nitritų ir nitratų, bendrosios geležies ir kietumo kiekio tyrimus. Šulinio vandeniui reikėtų tirti tuos pačius parametrus, išskyrus geležies ir kietumo tyrimus. Tačiau pastarieji ypač aktualūs centralizuotai teikiamo vandens vartotojams. O mikrobiologiniai tyrimai (kolonijas sudarantys vienetai, žarninių lazdelių skaičius (Escherichia coli), žarninių enterokokų ir koliforminių bakterijų skaičius) turėtų būti atlikti visais atvejais.
Išsiaiškinę vandens kokybę, turėtume nuspręsti, kokius konkrečius rodiklius norime pakeisti ir kam filtruotą vandenį skirsime. Turint filtrą patartina vesti dienyną, kad būtų galima nustatyti, ar filtras vis dar efektyvus.
Vanduo – gyvybė, o kai jo trūksta...
Dar iš vaikystės žinome, kad be maisto žmogus gali išgyventi iki 100 dienų, o be vandens – vos kelias dienas. Jauname amžiuje susiraukšlėjusi, sausa oda, raukšlės apie akis, taip pat mūsų amžiaus rykštė – vidurių užkietėjimas – tai požymiai, rodantys, kad organizmui trūksta skysčių. Vanduo skrandyje ir žarnyne skystina maistą ir jį organizmas geriau pasisavina. Jei kūno ląstelės ir audiniai gauna pakankamai vandens, jis padeda natūraliomis apsauginėmis organizmo jėgomis kovoti su infekcija.
Vandens mums reikia nuolat, nes kvėpuodami jo netenkame per plaučius, taip pat jį prarandame su prakaitu, šlapimu. Geras indikatorius, parodantis, ar organizme pakanka vandens, yra išskiriamo šlapimo spalva. Jei organizme yra optimalus vandens kiekis, šlapimas bus bespalvis, kai organizmui labai trūksta vandens, jis išskiria oranžinės spalvos šlapimą.
Kiek vandens per parą reikia suaugusiam žmogui?
Skaičiuojama, kad norma – 30 ml kilogramui kūno svorio. Taigi, jei sveriate 70 kg, per parą rekomenduojama suvartoti 2,1 l skysčių. Troškulys yra geriausias vadovas, kuris parodo, kada ir kiek reikia vandens.
Kas būna, kai vandens trūksta? 85 proc. žmogaus smegenų sudaro vanduo, todėl jos ypač jautriai reaguoja į vandens stoką. Kai smegenims nepakanka vandens, žmogus gali jausti bet kuriuos iš šių simptomų: nuovargį, nepriklausomą nuo įtempto darbo; padidėjusį kraujo plūdimą į veidą; susierzinimą be jokios priežasties ar nekontroliuojamą pyktį; niekuo nepagrįstą nerimą, jaudulį; potraukį vartoti alkoholį, narkotikus ar rūkyti. Visi šie jausminiai indikatoriai rodo, kad vandens stoka veikia kai kurias smegenų funkcijas. Todėl, pajutę bent vieną iš minėtų simptomų, neskubėkite gerti vaistų, geriau išgerkite vandens.
Natūralus mineralinis vanduo – mikrobiologiškai visavertis vanduo, esantis požeminiame vandens sluoksnyje ar telkinyje ir išgaunamas iš vieno ar daugiau natūralių ar dirbtinai atvertų šaltinių. Natūralus mineralinis vanduo formuojasi neužterštoje ir nuo taršos patikimai apsaugotoje požeminėje aplinkoje, pasižymi natūraliu tyrumu, savita ir pastovia chemine kompozicija, biologinėmis ir fizikinėmis savybėmis.
Vandentiekio vanduo dažniausiai yra saugus, tik neišvaizdus dėl per didelio geležies, mangano kiekio. Vandens kokybė nukenčia ir dėl mažo vandens tekėjimo greičio, pasenusių vandentiekio tinklų. Vandentiekio vandenyje esantys dezinfekuojamųjų medžiagų junginiai jautriems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją: pradeda sausėti oda, ją niežti.
Šaltinio vanduo – tai žmonėms vartoti skirtas gamtinis vanduo. Jis yra originalios cheminės sudėties, neužterštoje aplinkoje susidaręs vanduo. Šaltinio vanduo nedezinfekuojamas ir jo sudėtyje nėra chloro junginių, nesijaučia metalo skonio, tačiau jis nėra oficialiai pripažintas natūraliu geriamuoju vandeniu. Šaltinio vanduo „apgaulingas“, nes jo kokybė nuolat kinta. Ji gali pablogėti, kai tirpsta sniegas, yra lietingi metai. Tada pakyla gruntinio vandens lygis ir teršalai lengviau patenka į šaltinio vandenį. Namuose šaltinio vandenį geriausia laikyti iki savaitės, tik stikliniuose buteliuose, šaltai, ne šviesoje. Ilgai laikyti nepatartina.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę