Pakalbėkime apie druską

Šis produktas dažnai nepelnytai koneveikiamas, nors išties, protingai naudojamas, turi daug nuostabių savybių. Apie druskos naudą, teisingą vartojimą ir panaudojimą gyvenime kalbamės su Lietuvos dietologų draugijos valdybos nare Sveikatos mokslų universiteto Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologe dr. Rūta Petereit.
 

Kiek žmogui reikėtų suvartoti druskos?


Natris, jungdamasis su chloru, sudaro natrio chloridą, kuris ir vadinamas valgomąja druska. Mūsų organizmui natrio reikia mažiau, negu paprastai kasdien jo suvartojama. Per dieną turėtumėte gauti ne daugiau negu 500 mg natrio. Jeigu druskos suvartosite mažiau, sveikatai nieko bloga neatsitiks.
Pagrindiniai natrio šaltiniai yra perdirbtas ir konservuotas maistas. Labai daug natrio turi konservuotos sriubos, daržovės, kumpis, pirktiniai kepiniai, taip pat įvairūs padažai, pagardai.
Reikėtų žinoti, kad kuo daugiau yra apdoroti maisto produktai, tuo juose yra daugiau druskos.

 

Dažniau iš gydytojų ir mitybos specialistų girdime skatinimus mažinti druskos kiekį. Kodėl per didelis jos kiekis pavojingas?


Faktas, kad įvairiose šalyse, taip pat ir Lietuvoje, druskos gyventojai suvartoja per daug. Neretai tai tampa įpročiu – net neparagavus sriubos, salotų ar kepsnio, ranka tiesiama druskinės. Organizme natrio perteklius gali lemti aukštą kraujo spaudimą, kuris gali sukelti eilę įvairiausių komplikacijų. Todėl, kad galėtume sumažinti kraujo spaudimą, ribokime druskos suvartojimą.
 


Kaip tai padaryti praktiškai?
Pateiksiu kelis paprastus patarimus.


• Vietoje druskos sriuboms, mėsos, žuvies patiekalams, salotoms vartokite natūralius prieskonius (įvairias žoleles, česnakus, svogūnus, krapus, petražoles).
• Daugiau valgykite šviežių ar šaldytų daržovių, o, jei mėgstate konservuotas, rinkitės, kuriose yra mažai druskos.
• Nevartokite pirktinių padažų salotoms.
• Valgykite tik šviežią žuvį, ne rūkytą ir ne konservuotą ar vytintą.
• Mažiau vartokite kumpių, dešrų. Geriau rinkitės virtą, be riebalų keptą, troškintą vištieną ar jautieną.
• Lavinkite skonio receptorius. Maistas skanus ir be druskos, pagardintas kitais prieskoniais!
• Atminkite, kad druskos vartojimo apribojimas sveikatai žalos nesukelia.
• Jei jau labai žmogus mėgsta sūriai, reiktų rinktis druską, kurioje didelė dalis natrio yra pakeista kaliu.


 

Ar tiesa, kad druska – natūralus antidepresantas?


JAV Ajovos universiteto atlikti psichologų tyrimai patvirtino, kad valgomoji druska pagerina nuotaiką, tonizuoja organizmą. Kamuojant depresinėms nuotaikoms, lėtiniam nuovargiui irgi reikėtų valgyti sūresnį maistą Tačiau maistą vis dėlto reikėtų skaninti ne druska, bet natūraliomis žolelėmis.
Jau senų senovėje druska žmonės gydydavo įvairius negalavimus, naudojo ją dezinfekcijai, kompresams, kosmetikai.
Taip, tai tiesa. Druskos tirpalas – nepakeičiama priemonė sergant rinosinusitu, esant gerklės skausmui, anginai. Šiais atvejais skalavimas šiltu vandeniu su druska, įlašinus kelis lašelius jodo, dažniausiai padės. Šiltos druskos kompresas ramina gerklės, sąnarių skausmus. Druska stabdo kraujavimą, greitina žaizdų gijimą.
Druska būtina organizmui praradus daug skysčių ir druskų prakaituojant, ypač karštomis dienomis arba dirbant karštyje. Šiais atvejais derėtų per dieną papildomai suvartoti 3–5 g druskos.
Esant dideliems fiziniams krūviams, naudinga išgerti druskos tirpalo, o tada – truputį nesūdyto vandens. Jei sutriko virškinimas ar užkietėjo viduriai, pačiulpkite žiupsnelį druskos ir nurykite. Apsinuodijus maistu, reikėtų gerti 2–3 stiklines šilto pasūdyto vandens ir išsivemti. Išplovus skrandį druskos tirpalu, bus neutralizuoti ir dalinai pašalinti toksinai.
Būnant pirtyje, naudinga pasimėgauti druskos ir medaus masažu. Druska naikina pleiskanas. Pasigaminkite druskos tyrelę, sumaišydami keturis šaukštus druskos su trupučiu vandens ir įtrinkite tai į galvos odą (tik netinka sergantiesiems psoriaze). Palaikę kelias minutes, iššukuokite ir išplaukite šampūnu. Druskos tirpalu galima valyti ir nešvarią riebią odą.
 

Lietuvoje tęsiasi peršalimo ligų sezonas. Kokias atvejais ir kaip galėtume profilaktikai bei gydymo tikslais panaudoti druską?


Kad išvengtumėte peršalimo ligų, infekcijų iš aplinkos, grįžus namo, ypač prieš miegą, reikėtų profilaktiškai paskalauti gerklę ir burną šiltu druskos tirpalu (šaukštelis druskos stiklinei vandens). Druska naudinga ir tuo, kad iš žarnyno padeda pašalinti gleives ir gydyti anginą, bronchitą. Jeigu jau čiumpa peršalimo simptomai, peršti gerklę, kimsta balsas, bėga nosis, pamirkykite kojas kuo šiltesniame sūriame vandenyje ir, užsimovę šiltas kojines, lįskite patalan. Sąnarių ligų, radikulito skausmą malšina druskos vonia (35–38°C temperatūros vandens vonioje ištirpinkite 1 kg druskos), pagulėkite joje 15-20 minučių, ne ilgiau. Vonią daryti kas antrą ar trečią dieną.
Vonią darykite kas antrą ar trečią dieną.
„Nėra įrodymų, kad sveikiau vartoti jūros druską. Ir valgomojoje, ir jūros druskoje natrio kiekis yra panašus“, – sako gydytoja Rūta Petereit.
 

Naudingi patarimai:


• Laistykite gėles pasūdytu vandeniu, gėlės ilgiau žydės.
• Labai išsigandę, išgerkite stiklinę pasūdyto vandens.
• Riebalų dėmę užberkite druska ir palikite kelioms valandoms, kad įsigertų, – dėmė išnyks.
• Kai blogai jaučiatės ir esate pavargę, valgykite sūresnį maistą.
• Jei daug fiziškai dirbate ar sportuojate, išgerkite druskos tirpalo, o vėliau šiek tiek nesūdyto vandens.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai