Užsukus į nedidelį restoranėlį ant jūros kranto ir užsisakius lėkštę pastos (pasaulyje paplitęs itališkas pavadinimas visoms makaronų rūšims) su pomidorų ir bazilikų padažu, nosį kutena kvapai, o akis glosto vaizdai. Nejučia pradedu galvoti, kaip iš makaronų skeptikės tapau didžiule jų gerbėja. Atsakymas toks paprastas ir banalus, jog prireikia dar kelių minučių nuspręsti, kad ši priežastis – vienintelė. Tai – makaronų kokybė. Dar vaikystėje pripratusi prie kietų, sulipusių ir tąsių makaronų su dešrelėmis ir kečupo, ilgai apie juos galvojau tik kaip apie atsarginį vakarienės variantą. Kai daugiau nieko kito šaldytuve nėra.
Nuomonę pakeitė pirmieji tikrų makaronų patiekalai: su bolonjeze padažu, su pomidorais, bazilikais ir mocarelos sūriu, su grietinėle ir džiovintu kumpiu... Ir gardūs buvo ne tik padažai ir pagardai – skonio receptorius džiugino vaikystės makaronų nė iš tolo neprimenantis pastos skonis. Jokio lipnumo ar kietumo, tik tobulai išvirto makarono – ne per minkšto, ne per kieto – džiaugsmas.
Po pirmųjų patirčių sekė daug kitų: lazanija, cannelloni, tortellini ir švieži fettuccini... Iš kur kilusi ši kulinarinė palaima?
Kaip ir dažnai nutinka kalbant apie istoriją, tiksliai nustatyti, iš kur kilo makaronai, istorikai negali. Turbūt daugiausia problemų kelia ne tiek istoriniai radiniai, kiek „suinteresuotos“ šalys. Makaronų tėvyne vadinama Italija šią garbę, be abejo, nori prisiimti sau. Kasinėjant Pompėjos griuvėsius, buvo rasta rakandų, skirtų tešlos gaminiams gaminti, o tų gaminių forma panaši į kai kuriuos makaronus.
Vis dėlto egzistuoja legenda, teigianti, kad makaronai į Italiją iš Kinijos atvežti Marko Polo prieš 700 metų. Seniausių makaronų rasta Kinijoje – manoma, kad jiems – net 4000 metų.
Makaronus jau penktajame mūsų eros amžiuje gamino ir arabai. Jie makaronų tradicijas atvežė į Siciliją, kur ir šiandien patiekalai gaminami pagal senovines tradicijas, pvz., su razinomis ar cinamonu.
Šiokių tokių įrodymų apie makaronų gamybą rasta ir iš senovės Egipto laikų, taip pat etruskų kapavietėse.
Vienaip ar kitaip, istorija susiklostė taip, kad makaronų šalimi dar viduramžiais tapo Italija, kur jie ilgą laiką buvo gaminami rankomis, iki kol 19 a. pastatyti pirmieji makaronų fabrikai.
Tradicijos išliko iki šių dienų: italai makaronų suvalgo daugiau nei bet kuri kita tauta Europoje. Per metus vienas italas suvalgo apie 35–36 kg makaronų, o štai, pvz., šveicaras – 11–12 kg, prancūzas – 9–10 kg, vokietis– 5–6 kg.
Įsivaizduokite, jog gyvenate prie šiltos jūros, kur saulė šviečia beveik kasdien... Galbūt tai įmanoma tik per atostogas, tačiau bent dalelę to džiaugsmo galite patirti ir namie. Tiksliau – savo virtuvėje. Taip, kalbu apie lėkštę, pilną gardžios pastos su ypatingu užpilu.
Esate naujokas? Nežinote ką išsirinkti? Ne bėda – viskas labai paprasta. Makaronai būna dviejų rūšių: švieži ir džiovinti.
Šviežių makaronų yra kelios rūšys. Panašūs į spagečius (spaghetti) arba ilgi plokšti (fettuccini) bei įdaryti: rutuliuko formos tortellini ir koldūnai ravioli. Dažniausiai švieži makaronai gaminami naudojant kiaušinius. Džiovintų makaronų su kiaušiniais sutinkama daug rečiau. O nuo pastarųjų rūšių akys tiesiog raibsta...kaspinėliai farfalle, ilgieji spaghetti, sprialės fusille, vamzdeliai penne, kriauklelės conchiglie, lenkti vamzdeliai ziti, ilgi ir labai ploni capellini.
Jei jau susiviliojote, prisiminkite, jog 100 g makaronų reikia litro vandens ir 10 g druskos. Makaronus dėkite tik į verdantį vandenį, nepervirkite, tačiau ir nepalikite per kietų. Kaip italai sako – al dente („į dantis“).
Padažas – jūsų kūrybos šedevras. Receptų ir variacijų yra tiek daug, kad visus metus kasdien galėtumėte valgyti vis kitaip paruoštus. Jei turite galimybę, gamindami padažus, naudokite alyvuogių aliejų.
Šiek tiek sutrikote? Pradžiai išbandykite klasikinius receptus: spaghetti, švieži, gerai sunokę arba konservuoti pomidorai, česnakas, bazilikas ir alyvuogių aliejus. Paprastas, greitas ir itin gardus patiekalas.
Arba fettuccini su pesto padažu: daug šviežių bazilikų, saujelė kedro arba žemės riešutų, alyvuogių aliejaus, tarkuoto kietojo sūrio, pipiriukų, ir žalia lėkštė kviečia skanauti.
Sicilijoje tradiciniu makaronu priedu laikomas baklažanų padažas. Šiam prireiks šiek tiek įgūdžių, tačiau susitvarkysite. Išplakite kiaušinius, sudėkite kubeliais supjaustytą baklažaną ir pakepinkite. Pasūdykite. Atskirai alyvuogių aliejuje pakepinkite raudonąją papriką, česnaką, pomidorus bei petražolę. Išvirkite makaronus, pvz., kriaukleles arba spirales. Sumaišykite su baklažanu, pomidorų mišiniu, šviežiu mocarelos sūriu ir baziliku bei pabarstykite druska. Karališki pietūs.
Mėgstate neįprastus skonius? Išbandykite makaronų salotas su vištiena, razinomis ir medumi. Supjaustykite iškeptą vištienos filė ir sumaišykite su kubeliais susmulkintu svogūnu ir obuoliu bei sauja razinų. Atskirame inde sumaišykite majonezą, garstyčias, medų. Viską sumaišykite su virtais spiraliniais makaronais ir pabarstykite pakepintais migdolais. (Šį receptą galite rasti www.sveikaszmogus.lt „Sveikų receptų“ skiltyje.)
Nors labai dažnai pasigirsta, kad makaronai storina ir yra nesveikas maistas, su tuo sutikti negalima. Kenksmingi jie gali būti tais atvejais, kai yra valgomi su riebiais padažais, pvz., grietinėle, kumpiu, daug sviesto ir panašiai. Tačiau jei juos gaminsite pagal sveikus receptus ir su sveikais produktais – makaronai atneš tik naudos.
Skrupulingai besirūpinantiems sveikata iš didžiulės pasiūlos rekomenduojama rinktis nesmulkintų grūdų makaronus arba gaminamus su kiaušiniais. Šios rūšys yra sveikesnės nei tradiciniai, gaminami iš miltų. Tad kuo gi naudingi makaronai?
• Angliavandeniai, esantys makaronuose, labai reikalingi smegenų bei raumenų veiklai. Jei žinote, kad per dieną prireiks daug energijos, šokoladuką ar pakelį saldžių sausainių geriau pakeiskite lėkšte makaronų – jie turi lėtai besiardančių angliavandenių, suteikiančių nuolatinės energijos bei jėgų. Iš saldumynų gauta energija įsisavinama greitai, tačiau taip pat greitai ir išnaudojama.
• Makaronuose beveik nėra natrio, be to, juose nerasite cholesterolio. Daugelis makaronų rūšių yra puikus svarbių maistinių medžiagų šaltinis. Tarp jų – geležis, kalis bei įvairūs B grupės vitaminai. Vienas puodelis nesmulkintų grūdų makaronų gali suteikti net iki 25 proc. reikalingos geležies dienos normos. Makaronai su kiaušiniais turi šiek tiek vitamino A.
• Nesmulkintų grūdų makaronai turi daug ir folio rūgšties, itin svarbios ne tik nėščioms moterims, bet ir visiems suaugusiems bei vaikams.
• Makaronai yra svarbi kasdieninės mitybos dalis: mitybos specialistai rekomenduoja net iki 65 proc. dienos kalorijų gauti iš angliavandenių. Makaronų sudėtyje yra 70 proc. angliavandenių, 100 g nevirtų makaronų turi apie 350 kilokalorijų. Be to, nesmulkintų grūdų makaronuose esantys angliavandeniai gerina virškinimą.
• Makaronų glikeminis indeksas – itin mažas, todėl cukraus kiekis kraujyje staigiai nepadidės.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę