Nors mes, lietuviai, ir esame medaus žinovai, šis auksaspalvis, bičių surenkamas Viduržemio regione, nuo mūsiškio skiriasi ir spalva, ir skoniu. Pirmą kartą paragavę daugelis dažnai nustemba – išties jis neįprastas, netradicinis.
Tačiau stebėtis nėra ko: kiekvienas augalas, kiekvienas žiedas yra skirtingas, o kur dar ir skirtingas klimatas, visa aplinka, jūros įtaka? Medaus, kaip ir vaisių skonis, labai susijęs su visais šiais veiksniais.
Tad iš ko gi pažinsime šalavijų medų ir kuo šis saldėsis įdomus? Šalavijas, kaip augalas, gali būti trijų rūšių – juodažiedis, baltasis ir rausvasis. Nors ir nelabai išvaizdus, tačiau išties vertingas. Kiekvienos rūšies medaus skonis bus skirtingas.
Šalavijų medus yra ypatingas tuo, kad kitaip nei daugelis kitų medaus rūšių, nesikristalizuoja. Medus yra šviesesnės spalvos, švelnaus skonio, puikiai derančio su įvairiomis žolelėmis, pvz., rozmarinu. Unikalus medaus skonis ypač tinka stipriai juodajai arbatai saldinti. Jis neužgožia arbatos skonio, tačiau savo saldumu puikiai panaikina jos kartumą.
Šiuo medumi taip pat rekomenduojama išbandyti marinuoti žvėrieną, veršieną, džiovintą kumpį. Galbūt mums ir neįprasta, tačiau šalavijų medus puikiai tiks su kietaisiais sūriais, pvz., parmezanu. Na, o sezono metu jis tiesiog nepakeičiamas valgyti su braškėms.
Perkant šalavijų medų, svarbu žinoti ir išsirinkti kuo natūralesnį bei neapdirbtą. Apdirbtas medus dažniausiai praranda daugybę savo naudingųjų medžiagų. O jei nusprendėte recepto dėlei ar dėl kokių nors kitų priežasčių kaitinti medų namuose, kad nepakenktumėte jo vientisumui ir skoniui, rinkitės itin mažą temperatūrą.
Šalavijų medus kaip vaistas puikiai pravalo kvėpavimo takus bei švelnina gerklės skausmą, taip pat suteikia energijos.
Kai kalbama apie Viduržemio jūros regioną, daugelis jį tikriausiai sieja su violetiniais plačiais levendų laukais ir šios kvapniosios žolelės aromatu. Tad nieko nenustebins tai, kad levandą pamėgusios ir bitės. Šis medus turi daug eterinio levandų aliejaus, todėl turi raminamąjį poveikį, pagerina emocinę ir psichologinę būklę. Medus efektyvus, tačiau švelnus, todėl yra rekomenduojamas netgi kasdieninėje nėščiųjų mityboje, ištirpintas piene arba švelnioje arbatoje. Jis mažina įvairius negalavimus ir gerina organizmo būklę.
Levandų medus geriausiai žinomas dėl savo gydomųjų savybių. Jei norite sumažinti pilvo pūtimą, mažinti raumenų tempimus, sureguliuoti širdies darbą, rekomenduojama kasdien suvartoti du – tris šaukštelius levandų medaus. Kvapnusis auksas taip pat turi antianeminį poveikį, kadangi padeda geriau pasisavinti kalcį ir geležį iš maisto bei vaistų, papildų.
Iš vaikystės žinome ir prisimename, kaip mamos ir močiutės vis kalbėdavo, jog medus – sveika. Neabejojome tada, žinome ir dabar, kad jos buvo teisios. Galiausiai, kas gali būti geriau už sveiką saldumyną?
Meduje yra daug būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas B6, kalcis, varis, kalis, cinkas, magnis, geležis, tiaminas, riboflavinas. Jame taip pat gausu antioksidantų flavanoidų, suteikiančių kūnui energijos, stiprinančių imuninę sistemą bei padedančių atsikratyti laisvųjų radikalų.
Šimtus metų medus naudotas gydyti ir odos žaizdas, kadangi turi antibakterinių ir grybelį stabadančių medžiagų. Jau legenda tapo istorija, kaip senovės Egipto valdovė Kleopatra, norėdama ilgiau išlikti jauna, maudėsi piene ir meduje. Medus tinka ir virškinimo sutrikimams, bronchitui, piktžaizdėms gydyti. Jis taip pat kovoja su peršalimais, artritu, anemija, gali būti vartojamas kaip laisvinamoji medžiaga.
Galiausiai medus gydo alergijas, nes padeda įgyti imunitetą žiedadulkėms ir gėlėms.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę