Pasukos – mūsų sveikatai

Vis daugiau žmonių renkasi mažesnio riebumo pieno produktus – liesą pieną, kefyrą, jogurtą, pieniškas ir raugintas pasukas. Ir tai, pagal sveikos mitybos principus, visiškai teisinga. Šį kartą išsamiau papasakosime apie vieną iš tokių produktų – pasukas.
 

Kas yra pasukos?


Pieniškos pasukos gaunamos mušant sviestą iš grietinėlės. Surauginus jas, gaunamos raugintos pasukos. Pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį pasukos labai panašios į liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės, kadangi jų sudėtyje yra gausu lecitino.

 

Pasukos – sveikatai


Pasukos – labai naudingas produktas sergantiesiems mažakraujyste, nervų ligomis, net ateroskleroze.
Pasukose esantis lecitinas lėtina senėjimo procesus, apsaugo nervines ląsteles, stiprina odos bei plaukų struktūrą, reguliuoja cholesterolio kiekį, skatina riebalų deginimą ir taip saugo nuo nutukimo, padeda išvengti aterosklerozės, gerina atmintį bei mažina nervinę įtampą.
Pasukos nekaloringos, todėl jos puikiausiai tiks tiems, kurie laikosi dietos ar vertina sveiką maistą.
Ajurvedos išmintis sako, kad tas, kuris geria pasukas, niekada nesusirgs, o pasukomis gydoma liga niekada nepasikartos. Pasukos laikomos stebuklingu gėrimu Indijoje ir daugelyje šeimų yra vartojamos kasdien.
 

Norint keleriopos naudos


Kaip matome, pasukos labai naudingos mūsų organizmui. Tačiau nauda sveikatai gali būti dar didesnė, vartojant pasukas su įvairiais priedais. AB „Pieno žvaigždės“ gamina kelių rūšių raugintas „Gamtos“ pasukas su bifidobakterijomis ir priedais – pasukas su avietėmis ir linų sėmenimis bei pasukas su spanguolėmis ir kviečių sėlenomis.
Gerdamas „Gamtos“ pasukas, žmogus gauna keleriopą naudą organizmui: pačių, pasukų, gerųjų bifidobakterijų, sėlenų, sėmenų, aviečių ir spanguolių. Kokių papildomų savybių suteikia šie priedai? Apie kiekvieno iš jų naudingas sveikatai savybes būtų galima parašyti po atskirą straipsnį, šį kartą – tik labai trumpai apie kiekvieną.


Pasukose esančios bifidobakterijos, patekusios į žmogaus organizmą, užtikrina reikiamą jame gyvenančios mikrofloros pusiausvyrą ir taip padeda subalansuoti žarnyno veiklą, sustiprinti imunitetą.
Linų sėmenys sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, skatina susikaupusių riebalų sudeginimą. Jose gausu gleivinamųjų medžiagų, kurios saugo skrandį ir jo gleivinę, mažina skrandžio rūgštingumą. Sėmenys padeda kontroliuoti apetitą (išbrinkus jų tūris padidėja, todėl atsiranda sotumo pojūtis), aktyvina žarnyno veiklą.
Aviečių uogomis liaudies medicina gydo mažakraujystę, aterosklerozę, hipertoniją, virškinamojo trakto ligas. Avietės pasižymi prakaito ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, karščiavimą ir skausmą mažinančiu poveikiu
Kviečių sėlenos ne veltui liaudyje vadinamos „žarnyno šluota“ – mat jų sudėtyje yra netirpių maisto skaidulų, kurios skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Be to, sėlenos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, jose gausu B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Spanguolių naudingumas gydant šlapimo takų ligas ir naudojant kaip priemonę nuo akmenų bei smėlio susidarymo inkstuose yra įrodytas moksliškai. Be to, spanguolių sultys rekomenduojamos nuo kosulio ir yra gera karščio mažinimo priemonė.
Taigi, pasirinkę AB „Pieno žvaigždės“ pasukas su avietėmis ir linų sėmenimis ar su spanguolėmis ir kviečių sėlenomis, ne tik skaniai atsigersite, bet ir praturtinsite savo organizmą naudingomis medžiagomis, jausitės sveikesni ir žvalesni.
 

Kur dar galima naudoti pasukas


Pasukos gali būti geriamos vienos ar būti vartojamos kaip vaisių kokteilių sudedamoji dalis. Raugintas pasukas galima vartoti su smulkiai pjaustytais vaisiais, geriau saldžiarūgščiais, vasarą – su trintomis uogomis: spanguolėmis, avietėmis, mėlynėmis ar kitomis – taip skaniau, sveikiau ir egzotiškiau.
Jos naudojamos kepant blynus, gaminant virtinukus, varškėčius, ežiukus, skrylius (vietoj pieno) arba konditerijos gaminius. Pieniškų pasukų galima dėti į sriubas ar troškinius, naudoti gaminant įvairius padažus, užpilus, o raugintas – kaip užpilą vietoj grietinės ar kefyro salotoms bei šaltibarščiams (tai naudingiau sveikatai, nes pasukos yra liesos) pagardinti.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

pasuka
2011-08-24 21:03
straipsnis ne i tem,tiksliau reklaminis,pasukas geriu noriai,bet be priedu,isiskaitykit ant pakelio SUDETI,skanaus.
kest
2010-12-06 15:19
su skoniu pasukos,labai super su avizu kose
mečislovas
2009-05-24 10:01
straipsnelis yra savalaikis,žmonės pernelyg mažai žino apie savo mitybą.
Natūralus karvės pienas yra nevisiems naudingas. Daug žmonių tiesiog jo netoleruoja,o to nežinant visada gresia alergijos,padidintas organizme gleivių kiekis,reiškia ir lengva galimybė sirgti visomis peršalimo ligomis..
Straipsnyje paminėta sėlenų naudojimas-jos taip pat gali būti dirgliojo žarnyno priežastimi. Iš tikrųjų sėlenos yra geras produktas,tačiau turint dirgliojo žarnyno sindromą jas vartoti nereikia,o pakeisti reikia tirpiosiomis skaidulomis-ryžiai,LEPIKOL ir tt

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai