Pieniškos pasukos gaunamos mušant sviestą iš grietinėlės. Surauginus jas, gaunamos raugintos pasukos. Pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį pasukos labai panašios į liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės, kadangi jų sudėtyje yra gausu lecitino.
Pasukos – labai naudingas produktas sergantiesiems mažakraujyste, nervų ligomis, net ateroskleroze.
Pasukose esantis lecitinas lėtina senėjimo procesus, apsaugo nervines ląsteles, stiprina odos bei plaukų struktūrą, reguliuoja cholesterolio kiekį, skatina riebalų deginimą ir taip saugo nuo nutukimo, padeda išvengti aterosklerozės, gerina atmintį bei mažina nervinę įtampą.
Pasukos nekaloringos, todėl jos puikiausiai tiks tiems, kurie laikosi dietos ar vertina sveiką maistą.
Ajurvedos išmintis sako, kad tas, kuris geria pasukas, niekada nesusirgs, o pasukomis gydoma liga niekada nepasikartos. Pasukos laikomos stebuklingu gėrimu Indijoje ir daugelyje šeimų yra vartojamos kasdien.
Kaip matome, pasukos labai naudingos mūsų organizmui. Tačiau nauda sveikatai gali būti dar didesnė, vartojant pasukas su įvairiais priedais. AB „Pieno žvaigždės“ gamina kelių rūšių raugintas „Gamtos“ pasukas su bifidobakterijomis ir priedais – pasukas su avietėmis ir linų sėmenimis bei pasukas su spanguolėmis ir kviečių sėlenomis.
Gerdamas „Gamtos“ pasukas, žmogus gauna keleriopą naudą organizmui: pačių, pasukų, gerųjų bifidobakterijų, sėlenų, sėmenų, aviečių ir spanguolių. Kokių papildomų savybių suteikia šie priedai? Apie kiekvieno iš jų naudingas sveikatai savybes būtų galima parašyti po atskirą straipsnį, šį kartą – tik labai trumpai apie kiekvieną.
Pasukose esančios bifidobakterijos, patekusios į žmogaus organizmą, užtikrina reikiamą jame gyvenančios mikrofloros pusiausvyrą ir taip padeda subalansuoti žarnyno veiklą, sustiprinti imunitetą.
Linų sėmenys sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, skatina susikaupusių riebalų sudeginimą. Jose gausu gleivinamųjų medžiagų, kurios saugo skrandį ir jo gleivinę, mažina skrandžio rūgštingumą. Sėmenys padeda kontroliuoti apetitą (išbrinkus jų tūris padidėja, todėl atsiranda sotumo pojūtis), aktyvina žarnyno veiklą.
Aviečių uogomis liaudies medicina gydo mažakraujystę, aterosklerozę, hipertoniją, virškinamojo trakto ligas. Avietės pasižymi prakaito ir šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, karščiavimą ir skausmą mažinančiu poveikiu
Kviečių sėlenos ne veltui liaudyje vadinamos „žarnyno šluota“ – mat jų sudėtyje yra netirpių maisto skaidulų, kurios skatina virškinimo procesus, gerina žarnų peristaltiką, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Be to, sėlenos mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, jose gausu B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų.
Spanguolių naudingumas gydant šlapimo takų ligas ir naudojant kaip priemonę nuo akmenų bei smėlio susidarymo inkstuose yra įrodytas moksliškai. Be to, spanguolių sultys rekomenduojamos nuo kosulio ir yra gera karščio mažinimo priemonė.
Taigi, pasirinkę AB „Pieno žvaigždės“ pasukas su avietėmis ir linų sėmenimis ar su spanguolėmis ir kviečių sėlenomis, ne tik skaniai atsigersite, bet ir praturtinsite savo organizmą naudingomis medžiagomis, jausitės sveikesni ir žvalesni.
Pasukos gali būti geriamos vienos ar būti vartojamos kaip vaisių kokteilių sudedamoji dalis. Raugintas pasukas galima vartoti su smulkiai pjaustytais vaisiais, geriau saldžiarūgščiais, vasarą – su trintomis uogomis: spanguolėmis, avietėmis, mėlynėmis ar kitomis – taip skaniau, sveikiau ir egzotiškiau.
Jos naudojamos kepant blynus, gaminant virtinukus, varškėčius, ežiukus, skrylius (vietoj pieno) arba konditerijos gaminius. Pieniškų pasukų galima dėti į sriubas ar troškinius, naudoti gaminant įvairius padažus, užpilus, o raugintas – kaip užpilą vietoj grietinės ar kefyro salotoms bei šaltibarščiams (tai naudingiau sveikatai, nes pasukos yra liesos) pagardinti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Natūralus karvės pienas yra nevisiems naudingas. Daug žmonių tiesiog jo netoleruoja,o to nežinant visada gresia alergijos,padidintas organizme gleivių kiekis,reiškia ir lengva galimybė sirgti visomis peršalimo ligomis..
Straipsnyje paminėta sėlenų naudojimas-jos taip pat gali būti dirgliojo žarnyno priežastimi. Iš tikrųjų sėlenos yra geras produktas,tačiau turint dirgliojo žarnyno sindromą jas vartoti nereikia,o pakeisti reikia tirpiosiomis skaidulomis-ryžiai,LEPIKOL ir tt