„Lietuviškas žodis „arbata“ neatspindi tikrosios šio žodžio reikšmės. Lietuviai arbata vadina bet kokį karštą gėrimą. Mes turime įvairių žolių arbatų. Kinijoje yra terminas „ča“ („jaunas lapas“). Šį terminą V amžiuje įvedė budistų vienuoliai. Kinijoje egzistuoja milžiniška gausybė žalios arbatos rūšių. Tikslus jų skaičius turbūt neegzistuoja, bet skirtingi šaltiniai mini iki 500 ar net 1000 rūšių. Žalioje arbatoje yra išsaugomos visos vertingos medžiagos, kurios randamos ką tik nuskintame lapelyje,” – pasakojo Aušra MIKĖNAITĖ, „Arbatos magijos“ arbatos ceremonijos vedėja.
Žalios arbatos skirstomos pagal surinkimo vietą, lapelių dydį ir formą, arbatkrūmio rūšį, surinkimo ir apdirbimo ypatybes ir, žinoma, pagal kokybę. Ypač vertinama surinkta anksti pavasarį, kada pirmuose lapeliuose yra sukauptos visos bundančios gamtos galimybės. Ji yra renkama balandžio pradžioje.
Kinai viskam mėgsta suteikti ritualinę formą. Jie sukūrė ir ištobulino arbatos gėrimo ceremoniją. Dabar tai ne tik arbatos gėrimas, bet ir bendravimo, atsipalaidavimo ir meditavimo forma. Pamatyti, kas tai yra, jau galima ir Lietuvoje.
Europiečiai žaliąja arbatą pamėgo ir įvertino dėl jos teigiamo poveikio sveikatai.
Įvairias arbatos rūšis gamina iš arbatmedžio pumpurų ir jaunų lapų. Juose yra rauginių medžiagų, kofeino, eterinių aliejų, vitaminų C, B1, B2, K, PP, mineralinių medžiagų, augalinių pigmentų.
„Mūsų organizme oksidacijos proceso metu susidaro laisvieji radikalai. Jie neigiamai veikia ląstelę, jos sienelę, ląstelių DNR, modifikuoja genetinį kodą. Dėl to gali išsivystyti onkologinės, širdies ir kraujagyslių bei daugelis kitų ligų. Aplinkos veiksniai – stresas, užteršta aplinka, padidėjęs radioaktyvumas – taip pat prisideda prie neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Antioksidantai blokuoja laisvųjų radikalų neigiamą poveikį, saugo ląsteles. Jie stiprina imuninę sistemą. Saugo mus nuo ligų ir iš dalies nuo senėjimo,” – sako „Privatus gydytojas“ bendrosios praktikos gydytoja Jūratė Ivanauskienė.
Juodoji ir žalioji arbatos sudarytos iš tų pačių cheminių sudedamųjų dalių, bet jų sudėtis nėra vienoda. Neatsižvelgiant į cheminės sudėties skirtumus, tiek žaliosios, tiek juodosios arbatos sudėtyse yra vienodą biologinį poveikį turinčių antioksidantų, vadinamų polifenoliais. Žaliosios arbatos antioksidantai yra katechinai, o juodosios arbatos – katechinų polimerai teoflavinidai ir teorubinidai.
„Žalioji arbata kaip vaistas pradėta vartoti prieš 5000 metų. Kadangi arbatos lapeliai skinami ankstyvą pavasarį, jie išsaugo vertingas medžiagas. Kuo arbata lengvesnė, švelnesnė ir šviežesnė, tuo ji yra geresnė. Man asmeniškai patinka, kad žalioji arbata gerina atmintį, teigiamai veikia smegenų veiklą,“ – sako Aušra Mikėnaitė, „Arbatos magijos“ arbatos ceremonijos vedėja.
Neturintiems laiko ilgoms žalios arbatos gėrimo ceremonijoms ir norintiems atsigaivinti verta išbandyti „Vichy Ice Tea Green“.
Tai citrusinių vaisių skonio žalioji arbata su natūraliomis aplesinų ir citrinų sultimis bei Ceilono žaliosios arbatos ekstraktu. Ceilono vietovė yra garsi būtent dėl ten auginamos puikaus skonio ir aromato arbatos. „Vichy Ice Tea Green“ išsiskiria tuo, kad jos sudėtyje yra antioksidantų, kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir saugo ląsteles bei imuninę sistemą nuo neigiamo poveikio. Būtent antioksidantai padeda išlikti žvaliems ir jauniems ilgą laiką. „Vichy Ice Tea Green“ gamyboje nenaudojami saldikliai.
Karštą vasaros dieną mėgaukitės „Vichy Ice Tea“ su gaivinamuoju žaliosios arbatos ekstraktu! Tai skanesnis būdas atsigaivinti ir pasirūpinti savimi.
• gerina mąstymą, nuotaiką, atmintį,
• mažina nuovargį, didina darbingumą bei fizinį ir protinį aktyvumą.
• skatina širdies veiklą,
• gerina šlapimo išsiskyrimą,
• didina arterinį kraujospūdį,
• stiprina kraujagyslių sieneles.
• palankiai veikia virškinamąją sistemą, nes sugeba absorbuoti kenksmingas organizmui medžiagas,
• sutraukia žarnyno gleivinę,
• gerina žarnyno tonusą,
• stabdo viduriavimą, todėl vartotina apsinuodijus bei sergant įvairiomis žarnyno ligomis,
• veikdama per centrinę nervų sistemą, tonizuoja raumenis, todėl padidėja fizinis aktyvumas,
• arbatoje esantis floras apsaugo dantis nuo gedimo.
Prieš kelis metus Šveicarijoje (University of Geneva in Switzerland) atliktas tyrimas parodė didelį žaliosios arbatos poveikį jauniems sveikiems vyrams, valgiusiems tradicinį vakarietišką maistą. Šešias savaites jiems buvo duodamos kapsulės su žaliosios arbatos ekstraktu ir kofeinu arba vien su kofeinu, arba vien placebo. Tris kartus tyrimo metu buvo išmatuotas jų energijos išeikvojimo koeficientas (sudegintų kalorijų skaičius per 24 valandas) taip pat išmatuota ir tai, kaip jų kūnai naudojo angliavandenius, baltymus, riebalus. Subjektai, gavę žaliosios arbatos, pasižymėjo daug aukštesniu energijos išnaudojimo koeficientu, o tai reiškia, kad jų kūnai sudegino daugiau kalorijų ir kad tos kalorijos buvo pagamintos deginant atsargose buvusius riebalus.
Kinų arbatos ceremonijos vyksta klube „Arbatos magija“, Bazilijonu g. 8, Vilnius
Tel. pasiteiravimui 8 5 240 2222
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę