Neišvaizdi, bet naudinga daržovė.
Kodėl sveika? Burokėlis – pagrindinis folatų ir betaino šaltinis. Šios dvi medžiagos veikia drauge ir mažina homocisteino, uždegimo komponentų, kurie žaloja jūsų kraujagysles ir padidina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, kiekį kraujyje.
Kaip vartoti? Maistui vartojami švieži žali, virti, kepti burokėliai. Galima ruošti salotas: vienas šviežias nuplautas nuluptas burokėlis sutarkuojamas, pagardinamas vienu valgomuoju šaukštu alyvų aliejaus ir pusės citrinos sultimis. Taip pat galima valgyti burokėlių lapus ir stiebus, kuriuose taip pat gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Jeigu nenorite vartoti žalių, pakepinkite lapus kartu su smulkintu česnaku alyvuogių aliejuje. Kaitinti reikia tol, kol lapai suvysta, o stiebai suminkštėja. Tokias salotas paskaninkite pipirais, šlakeliu citrinos sulčių, pabarstykite parmezano sūriu.
Jau šešis tūkstančius metų žmonės vartoja kopūstus ir gerai ištyrė jų maistines ir gydomąsias savybes.
Kodėl sveika? Visų pirma, kopūstas mažai kaloringas, todėl norintiesiems atsikratyti antsvorio verta jais susidomėti ir pakramsnoti, užuot kimšus bandeles. Kopūstai teikia sotumo jausmą, ląsteliena suaktyvina virškinamąjį traktą, pašalina vidurių užkietėjimus, mažina cholesterolio kiekį. Šioje daržovėje esantis sulforafanas skatina ląsteles išskirti specifinius fermentus, kurie naikina laisvuosius radikalus ir taip sumažina tikimybę susirgti vėžiu.
Kaip vartoti? Geriausiai valgyti žalius ir naudoti kaip salotų sudedamąsias dalis, galima dėti ant sumuštinių.
Centrinėje Amerikoje ir Karibų jūros baseine augančio medžio vaisius, kuris būna mažo obuolio didumo, nuo baltos iki raudonos spalvos minkštimu, pilnu valgomų sėklų. Guajavos skonis panašus į ananasą ir citriną.
Kodėl sveika? Guajavoje gausu likopeino, kuris yra antioksidantas ir mažina tikimybę susirgti prostatos vėžiu. Taip pat gausu mineralų (kalcio, fosforo, geležies, kalio), o vitamino C penkis kartus daugiau nei apelsine.
Kaip vartoti? Guajavas galima valgyti šviežias, dėti į vaisių mišraines, gaminti iš jų tyres, virti uogienę ir želė.
Mažai kam žinoma daržovė, dažniausiai pasislėpusi po savo žaliais lapais didžiųjų prekybos centrų šaldytuvuose. Šiek tiek karti ir kartu sūri daržovė kilusi iš Viduržemio jūros regiono.
Kodėl sveika? Harvardo mokslininkai nustatė, kad šioje daržovėje gausu karotinoidaų, kurie saugo tinklaines nuo pažeidimo ir senėjimo, padeda išsaugoti lęšiuko skaidrumą.
Kaip vartoti? Cviklinį runkelį (pakepintą apie 5–7 minutes) skanu valgyti su kepta su žuvimi ir vištiena.
Tai labai senai žinomas prieskoninis augalas, dažnai jis parduodamas miltelių, lazdelių pavidalu.
Kodėl sveika? Cinamonas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina trigliceridų ir mažo tankio lipoproteinų (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje ir padeda išvengti cukrinio diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų.
Kaip vartoti? Paprasčiausiai pagardinkite savo patiekalus šiuo prieskoniu ar įberkite žiupsnelį į kavą ar arbatą.
Paprastoji portulaka – portulakinių šeimos vienmetis augalas, kilęs iš Senojo Pasaulio tropinių sričių. Vakarų Europoje, Indijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje portulakos specialiai auginamos kaip lapinės daržovės.
Kodėl sveika? Šiame augale gausu omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, kurie apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Kaip gydomasis augalas portulaka minima jau 8 šimtmetyje prieš mūsų erą senovės Babilono raštuose. Liaudies medicinoje portulakos sėklų nuoviru malšinamas karštis, o žolėmis gydomi įvairūs uždegimai. Įgėlus bitei ar vapsvai, ant įkandimo vietos dedama šviežių sutrintų lapų.
Kaip vartoti? Portulakos ruošiamos kaip špinatai arba salotos, valgomos šviežios arba nuplikytos. Jos tinka pomidorų sriubai pagardinti. Šviežios portulakų sultys gerina apetitą, gerai malšina troškulį, tonizuoja. Sutrinti ir sumaišyti su aliejumi arba sviestu portulakų lapai ir jauni stebai – puikus užtepas sumuštiniams.
Viduriniuose rytuose granatų sultys yra ganėtinai paplitęs ir mėgstamas gaivusis gėrimas.
Kodėl sveika? Amerikos tyrinėtojų tvirtinimu, granatų sultys padeda vyrams, kuriems yra potencijos sutrikimų, nes stimuliuoja seksualinį aktyvumą. Gerdami po vieną stiklinę granatų sulčių, geidžiamo rezultato sulauksite po mėnesio. Susidarys įspūdis, kad vartojote viagrą. Mokslininkų nuomone, granatų sulčių poveikio priežastis ta, kad jose gausu antioksidantų, kurie stiprina kraujotaką ir skatina erekciją, kaip ir preparatai nuo impotencijos. Be to, jau ankstesniais tyrimais įrodyta, kad granatai mažina širdies ligų riziką ir saugo nuo prostatos vėžio.
Kaip vartoti? Sultis rekomenduojama gerti praskiestas vandeniu.
Džiovintos slyvos turi daug skaidulų, kalio, vitamino A, E, geležies ir nedaug kalorijų.
Kodėl sveika? Džiovintų slyvų sudėtyje yra nemažai mineralinių medžiagų, tai itin svarbu nervų sistemai, raumenims stiprinti, vandens apykaitai organizme reguliuoti. Taip pat džiovintos slyvos gerina virškinimą, skatina žarnyno peristaltiką, dėl jose esančių vitaminų (A, C) stiprina regėjimą, didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms. Medikai yra pastebėję, kad žmonės, valgantys džiovintas slyvas, jaučiasi stipresni, darbingesni, mažiau pavargsta.
Kaip valgyti? Džiovintos slyvos dažnai vartojamos kaip užkandis, nes mažai kaloringos ir ganėtinai skanios. Taip pat jomis galima pagardinami mėsos, ypač vištienos patiekalus.
Tai gardus skanėstas, puikiai pagardinantis salotas ir kai kuriuos kepinius.
Kodėl sveika? Moliūgų sėklose yra pektinų, dervų, organinių rūgščių, ląstelienos, vitaminų (B1, B2, C, PP, E), karotino, mineralinių medžiagų ir ypač didelis kiekis magnio. Prancūzų mokslininkai nustatė, kad vyrams, kurių kraujyje yra pakankamai magnio, 40 proc. mažesnė tikimybė numirti jauname amžiuje, palyginti su tais, kurių magnio kiekis yra mažesnis. Moliūgų sėklos skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, reguliuoja vandens ir druskų apykaitą, aktyvina žarnyno peristaltiką. Liaudies medicinoje manoma, kad vyrai nuo keturiasdešimties metų turi vaikščioti pilnomis kišenėmis moliūgų sėklų, nes jose yra medžiagų, saugančių nuo prostatos ligų.
Kaip vartoti? Tiesiog žiūrėdami televizorių, vaikščiodami sode ar šiaip kur nors krimskite moliūgų sėklas ir būkite sveiki!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Laba diena noreciau paklausti ar moliugu seklu aliejus yra taip pat sveijka gerti ir jeigu taip tai kiek kartu per diena reiketu naudotu, dekingas uz atsakyma.