Ekologiški produktai – tai sertifikuoti žemės ūkio ir maisto produktai, auginami, apdorojami, ženklinami ir realizuojami pagal griežtus „Ekologinio žemės ūkio taisyklių“ reikalavimus. Ekologišku laikomas toks produktas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 95 procentai ekologiškų sudedamųjų dalių.
Ekologiški produktai kontroliuojami „nuo lauko iki stalo“. Gyvūnai ekologiniuose ūkiuose auginami sudarius jiems tinkamas laikymo sąlygas, užtikrinama galimybė judėti. Gyvuliai šeriami ekologiškais, genetiškai nemodifikuotais pašarais, juos gydyti draudžiama sintetiniais vaistais. Gyvulių pašaro auginimui nenaudojamos sintetinės cheminės medžiagos (trąšos, augimo reguliatoriai ir kt.).
Gaminant ekologiškus maisto produktus, griežti reikalavimai keliami ne tik produkto sudedamosioms dalims, bet ir gamybos procesui bei pačiai perdirbimo įmonei, kurioje gaminami tokie produktai.
Ekologiškų produktų sertifikavimo ir nuolatinę kontrolę atlieka viešoji įstaiga „Ekoagros“. Produktų kokybę „nuo lauko iki stalo“ taip pat kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Realizuoti ir ženklinti produkciją kaip ekologišką turi teisę tik tie ekologinės gamybos ūkiai bei įmonės, kuriuos kontroliuoja valstybės paskirta kontrolės įstaiga.
Kontrolės įstaiga ekologinės gamybos ūkiams bei įmonėms, kurie atitinka Ekologinio žemės ūkio taisyklėse nustatytus reikalavimus, vieneriems metams išduoda sertifikatą, suteikiantį teisę ženklinti produktus kaip ekologiškus.
Sertifikatą išdavusi kontrolės įstaiga tikrina, ar sertifikuoti gamintojai laikosi nustatytų reikalavimų. Nustačius pažeidimus, gali būti sustabdytas sertifikato galiojimas arba jis gali būti panaikintas.
Ekologiški produktai turi specialius ženklinimo reikalavimus. Tokio produkto etiketėje bus nurodyta pati svarbiausia informacija: ekologiškų produktų sertifikavimo ženklas „Ekoagros“, gamintojas, jo registracijos numeris, sertifikavimo darbus atlikusi sertifikacijos įstaiga. Pažymimos produkto sudėtyje esančios ekologiškos sudedamosios dalys.
Ekologiški maisto produktai, palyginti su įprastiniais, turi daug privalumų. Juos auginant tausojama aplinka: neužteršiamas dirvožemis, vanduo, oras, išsaugoma augalų ir gyvūnų biologinė įvairovė, užtikrinama gyvūnų gerovė. Atsiranda naujų užimtumo galimybių ūkininkavimo, perdirbimo, paslaugų sektoriuose.
„Ekologiškas maistas yra saugesnis, nes jame mažiau visokių priemaišų, jis mažiau užterštas. Valgydami ekologiškus maisto produktus, mes negauname jokių šalutinių sintetinių cheminių medžiagų. Jei žmogus gali rinktis tokius produktus, rekomenduoju vartoti kuo daugiau ekologiškų maisto produktų,” – teigė gydytoja dietologė.
Skatindami pirkėjus valgyti visavertį ir sveiką maistą, AB „Pieno žvaigždės“ pirmieji Lietuvoje pradėjo gaminti ekologiškus jogurtus „Bios“ ir „Biola“. Rinkoje šie produktai pasirodė 2006 m. vasarą.
Apie Lietuvoje gaminamus ekologiškus produktus kalbamės su Edita Stasytiene, AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Kauno pienas“ Technologijos skyriaus viršininke.
Ekologiškų jogurtų „Bios“ gamyba atitinka ekologiškų produktų gamybos reikalavimų nuostatas. Jie gaminami vartojant ekologišką pieną, gaunamą iš sertifikuotų lietuviškų ekologinių ūkių. Jogurtams gaminti naudojami tik natūralūs džemai ir uogienės.
Į ekologišką jogurtą „Bios“ papildomai įdedama bifidobakterijų. Kai dėl įvairių priežasčių žmogaus žarnyne sumažėja šių bakterijų, organizmas tampa neatsparus infekcinėms ligoms. Reikiamo bifidobakterijų kiekio atnaujinimas vartojant jogurtą – idealus būdas stiprinti virškinamojo trakto atsparumą ligoms arba padėti įveikti įvairius jau esančius sutrikimus, atnaujinti žarnyno mikroflorą. Gyvybinių bakterijų gausa produkte rodo didelę produkto biologinę vertę.
Jogurtai gaminami specialia technologija, užtikrinančia produkto saugumą ir stabilią kokybę. Fasavimo įrenginyje, kuriame sudaroma švaraus oro, praėjusio pro specialius filtrus, aplinka, produktas fasuojamas į polistirolinius indelius, hermetiškai užlydomas aliuminio folija. Taip sufasuotame ekologiškame jogurte skonio ir maistinės savybės, laikant 0–6° C temperatūroje, išlieka nepakitusios net 20 parų.
· sveikesni,
· saugesni,
· gero skonio ir aromato.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę