Antanas, 56 m., įmonės darbuotojas
Aš tradiciškas – labiausiai mėgstu plombyrą be jokių uogienių, šokoladų ar razinų. Ir kuo riebesni, tuo geriau. Primena jaunystę, ypač vasaras, kai dirbdavome kolūkyje, o po darbų gaivindavomės būtent tokiais ledais.
Vaidilė, 22 m., studentė
Man labai patinka ledai iš automato – nedaug kur juos parduoda, bet Laisvės alėjoje visada randu. Nežinau, kodėl, bet labai skanūs. Šiaip mėgstu įvairius – kai labai karšta, vaisinius, kai vėsiau ar norisi riebiau, – vanilinius, šokoladinius, karamelinius.
Irena, 44 m., bibliotekininkėSu bendradarbėmis visada perkame „Eskimo“ ledus. Paskutiniu metu valgome tik juos. Bet mano vaikai labiau mėgsta įvairaus skonio šerbetą – ananasinį, braškinį, apelsininį. Apskritai – ledai yra vienas geriausių desertų.
Lukas, 17 m., moksleivis
Patys skaniausi – itališki ledai, tačiau tik Italijoje. Lietuvoje parduodami irgi geri, tačiau neprilygsta originaliems. Ten galima pabandyti pačių įvairiausių – su grietinėle, įvairiais priedas ir t.t. Fabrikinių ledų nemėgstu ir nevalgau.
O kokius ledus labiausiai mėgstate jūs? Tikriausiai kiekvienas turime „pačius pačiausius“, kuriuos su pasimėgavimu skanaujame karštą vasaros dieną, juolab kad rūšių ir skonių yra tiek, jog sau labiausiai patinkančius atras kiekvienas. Plombyras, šerbetas, vaisiniai, iš automato, uogų skonio, šokolado ar karamelės skonio, kramotomoji guma, kapučino – tai tik keletas to, ką rasite parduotuvėse bei ledainėse. Įdomu tai, kad, nepaisant tokios įvairovės, pasaulyje vis dar populiariausi yra... vaniliniai ledai. Ar tai rodo jų tobulą skonį, ar žmonių konservatyvumą, neaišku, tačiau faktas lieka faktu.
Ledai, iki patekdami į jūsų rankas, pereina net 11 gamybos stadijų. Pirmiausia pasirūpinama produktais, iš kurių gaminami ledai,– ledų žaliava. Turėdami reikiamus produktus, gamintojai pradeda ruošti ledų mišinį, na, o kaip tai bus padaryta, priklauso ne tik nuo ledų rūšies (vaisiniai, plombyriniai t.t.), bet ir nuo receptūros. Vėliau paruoštas mišinys yra filtruojamas – tai daroma norint išvengti užterštumo ir paruošti kuo kokybiškesnius ledus. Po mišinio filtravimo atliekami kiti procesai – homogenizavimas ir pasterizavimas. Homogenizavimas sumažina riebalų lašelių dydį ir suteikia ledams švelnumo, o pasterizacija sunaikina patogeninius mikroorganizmus ir sumažina mikrofloros kiekį ledų mišinyje. Paskui ledų mišinys atšaldomas, dar vėliau – brandinamas. Išbrinksta mišinio koloidai, padidėja jo klampumas, ir tuomet jis jau paruoštas vadinamajam frizeravimui. Nuo šio proceso priklauso pagaminto produkto kokybė, skonis ir išeiga bei sauga. Frizeravimo metu į ledų mišinį įplakamas oras ir mišinys dalinai užšaldomas. Vėliau į jį dedami pageidaujami priedai – riešutai, šokolado gabaliukai, vaisiai ir t.t. Galiausiai ledai yra fasuojami (į vaflius, puodelius, ant pagaliuko) ir grūdinami šaldymo kamerose, ne aukštesnėje kaip minus 20 laipsnių temperatūroje.
Štai taip trumpai būtų galima aprašyti ledų gaminimo procesą.
Neišsirenkate arba nerandate mėgstamos ledų rūšies ar skonio? Atrodo, kad jų vis per mažai? Taip tikriausiai pagalvojote ne tik jūs, bet ir tie, kurie sukūrė tokias, tikriausiai netgi ekstremaliomis pavadinti galimas ledų rūšis. Štai Japonija ypač pasižymėjusi šioje srityje, nuvykę į šalį galite viščiuko sparnelio, ungurio, žuvies, vasabio (japoninio ridikėlio), jaučio liežuvio skonio ledų, amerikiečiai siūlo česnakų skonio, o, jeigu mėgstate neįprastus derinius, mėlynojo sūrio ir kriaušės skonio ledai (kilmė nežinoma) bus kaip tik.
o Pirmąją vietą pagal ledų suvartojimą Europoje užimą Danija, antrąją Švedija, trečiąją – Didžioji Britanija.
o Jungtinėse Valstijose vidutinis ledų kiekis žmogui per metus – 21 litras.
o Kinijoje, Tang laikotarpiu (618 – 697 m.po.Kr), karalius Šangas savo svitoje turėjo 94 tarnus, kurie gamino patiekalą iš buivolo pieno, miltų ir kamparo. Tai – pirmasis ledų gaminimo įrodymas.
o Pirmą kartą vaflinis ledų kūgis paminėtas 1888 m. Prieš tai ledai buvo serviruojami arba stiklinėse, arba susuktame vaškiniame popieriuje.
Ledus galima valgyti ne tik vienus (kas yra labai gerai), bet ir pasigaminus puikiausių desertų. Štai pora receptų, kurie paįvairins jūsų stalą.
Bananinis ledų desertas
Reikės
o 2 bananų, perpjautų išilgai
o 1/2 litro vanilinių ledų
o 1 litro atrinktų ir nuplautų gervuogių
o 1 litro atrinktų ir nuplautų aviečių
o pirkto arba namuose pasigaminto šokoladinio padažo
o stiklinės žemės riešutų
Sudėkite bananus į didelį indą, ant viršaus uždėkite 3–4 rutuliukus ledų, apiberkite uogomis ir riešutais, užpilkite padažą.
Kepti ledai
Reikės
o 2,5 l. riebių vanilinių ledų
o 240 g skaldytų migdolų
o 4 suplaktų kiaušinių
o krekerių trupinių
10 rutuliukų ledų išdėliokite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite kameroje per naktį.
Kitą dieną kiekvieną rutuliuką gerai apvoliokite migdoluose, panardinkite plaktame kiaušinyje, apvoliokite trupiniuose. Vėl sudėkite ant kepimo popieriaus ir užšaldykite kameroje.
Prieš pat serviravimą įkaitinkite aliejų iki 190 laipsnių temperatūros, kiekvieną rutuliuką pakepinkite 20–30 sekundžių, kol pagels. Išdėkite ant popierinio rankšluosčio ir iškart patiekite su pudingo, karamelės ar kitu jūsų mėgstamu padažu.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę