Šokoladas, šokoladas... Daugeliui tai ne tik vaikystės potraukis ar pomėgis. Ką ten pomėgis - tikrų tikriausios svajonės ir fantazijos yra susijusios su šokoladu. Prisiminkime animacinį filmuką, kurį labai dažnai rodydavo per TV - drakoniukas užmiega ir per televizorių patenka į šokolado fabriką. Ne vienam vaikui, žiūrinčiam šiuos vaizdelius, imdavo tekėti seilės. Tačiau nereikia net vaikų. Pasižiūrėkime į suaugusiuosius.
Kuo stengiatės maloniai nustebinti bendradarbius, ką pastveriate nuo parduotuvių lentynų, prieš užbėgdami į svečius pas draugus ir pažįstamus, kuo pasilepinate prie arbatos ar kavos puodelio ar savaitgaliais po sočių pietų? Žinoma, kvepiančiu... burnoje tirpstančiu... kitų giriamu ir jūsų pamėgtu...…užburiančiu... šokoladu...…
Ne kartą teko girdėti, kad lietuviškas šokoladas yra vienas iš kokybiškiausių ir švariausių Europoje. Kaip tik todėl jo vartojimo laikas trumpesnis. Be to, lietuviška šokolado produkcija atitinka aukščiausius standartus. Dabar šokoladą ir jo produktus Lietuvoje gamina “Kraft Foods Lietuva”, tęsianti senosios Kauno įmonės tradicijas, Vilniaus “Pergalė”, Šiaulių “Naujoji Rūta” ir Gricevičiaus lietuviškų saldainių fabrikas “Rūta”.
Degustacijai stengėmės parinkti kuo įvairesnį juodąjį ir be priedų šokoladą. Iš lietuviškų kiek paieškoję aptikome “Kraft Foods Lietuva” bei Vilniaus “Pergalė” šokoladus. Iš jų geriausiai įvertintas Karūnos “Karališkasis”, o blogiausiai - Vilniaus “Pergalės” šokoladai “Pepė” bei “Ali Baba”, kurie gamintojų apdairiai vadinami netgi ne šokoladu, o saldžiosiomis plytelėmis. Iš importuojamų šokoladų labiausiai patiko “Lornet” bei “Bitter” šokoladai. Neigiamai atsiliepta apie latvišką šokoladą “Laima”.
Šokoladą degustavo: Kauno apskrities Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Rinkos priežiūros skyriaus viršininkė V.Grigaravičiūtė, Rinkos priežiūros skyriaus vyr. inspektorius technologas T.Mikalonis, biologė, dirbanti su maisto priedais, Z.Mikalonienė bei redakcijos atstovai.
Šokoladas buvo pirktas dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose kartu su kitais pirkėjais. Taigi, kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant jūsų stalo. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.
Didžiausias šokolado “trūkumas” - jis iš tiesų kaloringas. Kakavos milteliai turi 380 kcal/100g, o šokoladas (tai priklauso nuo sudėties) - ir dvigubai daugiau. Tiems, kurie skaičiuoja kalorijas, dietologai pataria: šokoladą, kuriame yra daug riebalų ir angliavandenių, pakeiskite kakavos gėrimu. Šokoladu nereikėtų piktnaudžiauti ir tiems, kuriuos vargina migrena, dažna nuotaikų kaita, ar moterims, kurios kenčia nuo priešmenstruacinio sindromo ir fibrozinių krūtų darinių. Be to, kai kam jis gali sukelti alergiją - tai ypač aktualu vaikams.
Tačiau šokoladas gali būti ir naudingas. Harvardo universiteto mokslininkai nustatė, kad šokoladas, jo vartojant nedaug - tris kartus per mėnesį, prailgina žmogaus gyvenimą. Žmonės, kurie visai nevalgo šokolado, gyvena vidutiniškai vieneriais metais trumpiau.
Vis tik didžiausią šokolado naudą ar žalą greičiausiai lemia tik tai, kiek jo suvalgoma. Taigi net ir geriausias vaistas pakenks, jei bus vartojamas be saiko.
Antioksidantai - jie saugo ląsteles ir juose esančią genetinę informaciją nuo chemiškai aktyvių laisvųjų radikalų.
Polifenolonai atlieka antioksidacinę funkciją. Jų yra tiek juodajame, tiek baltajame šokolade.
Teobrominas - pagrindinė šokolado stimuliuojamoji medžiaga, artima kofeinui ir kai kurioms vaistinėms medžiagoms - teofilinui, trentaliui. Dėl stimuliuojamojo poveikio teobrominas kartais vadinamas šokolado narkotiku. Būtent jis didina seksualumą. Teobrominas taip pat skatina tam tikrų mediatorių kaupimąsi ląstelėse, dėl to pagerėja kraujotaka, šlapimo išsiskyrimas, raumenų pajėgumas, sustiprėja galvos smegenų žievinių centrų veikla. Daugelį žmonių šokoladas veikia kaip kofeinas - padidėja protinis aktyvumas, padaugėja jėgų. Psichostimuliuojamosios teobromino savybės lemia ir lengvą antidepresinį poveikį, kurį dar sustiprina šokolade esantys angliavandeniai (jie padidina nuotaiką gerinančios medžiagos - serotonino gamybą smegenyse).
Šis teiginys taip pat turi mokslinį pagrindą. Nustatyta, kad malonus šokolado aromatas padidina daugelio žmonių imunoglobulino A sekreciją, o ši medžiaga saugo nuo mikrobų ir virusų.
Įdomu tai, kad šokoladas kur kas stipriau veikia moteris. Manoma, kad jo sudėtyje yra ne tik nuotaiką gerinančių, bet ir moteriškų hormonų sekreciją veikiančių medžiagų. Dėl to potraukis šokoladui padidėja prieš mėnesines ir klimakteriniu periodu.
Jei pastebėjote, kad dažnai neatsispiriate pagundai nusipirkti šokolado, o jo nevalgant kamuoja nemalonūs “nutraukimo” simptomai - gerkite magnio tabletes.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
santykis tarp rūkalių ir cigarečių. Jie instinktyviai jaučia, kad įsivėlė į kažkokią velniavą. Galbūt
manote, kad priklausomybės nuo šokolado efektas toks stiprus, kad neturite valios jam atsispirti? Ne.
Narkotinės medžiagos jus gali paveikti tik tada, kai jas vartojate. Neimkite pirmojo gabaliuko ir
nereikės atsispirti antrajam. Ar valgytumėte ekskrementus, jei prieš tai juos būtų pasaldinę ir suteikę
malonų kvapą ir jei savyje turėtų narkotiko, verčiančio juos valgyti vėl? Galbūt ir valgytumėte, jei
nesuvoktumėte, kad tai ekskrementai. Tačiau jei suvoktumėte kas tai, jokiu būdu jų nevalgytumėte – ir
visiškai nesvarbu, koks saldus jis būtų ir kokio stiprumo priklausomybę formuotų tas narkotikas. Turite
sąmoningai priešinga linkme pakreipti smegenų plovimą dėl šokolado. Kai tik jūsų žvilgsnis užklius už
šokolado, stenkitės jame įžvelgti visus tuos komponentus, sumaišytus į vieną lipnią masę, stengiantis
jus apgauti. Netrukus pradėsite stebėtis, kaip apskritai jus kažkada galėjo šitaip apkvailinti.
2.rafinuoto cukraus,maskuojancio bjauru skoni
3.versiukams skirto pieno del kurio sokolado isvaizda tampa patrauklesne