Juodą kavą priimta patiekti po valgio nedideliuose puodeliuose. Galima pagal skonį įpilti pieno ar grietinėlės, įdėti citrinos griežinėlį ar įpilti alkoholio.
Kava su pienu (cafe latte) yra tradicinis prancūzų pusryčių gėrimas, ruošiamas iš vienodo kiekio kavos ir karšto pieno. Jį galima patiekti nedideliame dubenėlyje be ąselių.
Turkiškai kavai ruošti naudojamas nedidelis varinis arba žalvarinis indelis ilgoka rankena. Naudojama skrudinta labai smulkiai malta kava.
Du nedideli šalto vandens puodeliai įpilami į indelį ir užvirinama. Kai tik vanduo ima virti, įdedami du arbatiniai šaukšteliai smulkaus cukraus ir penki arbatiniai šaukšteliai kavos. Kai užverda, indą trumpam reikia nukelti ir vėl pastatyti ant ugnies, taip kartojama tris kartus. Po to, jau nukėlus nuo viryklės, įpilama truputis šalto vandens, kad nusėstų kavos tirščiai. Kava išpilstoma į iš anksto pašildytus nedidelius plono porceliano puodelius.
Kapučino kavai reikia užvirinto, putojančio pieno. Tokia kava apibarstoma cinamonu arba šokoladu. Austrijoje kava užpilama putojančia saldžia grietinėle, į kurią įberiama cinamono ar tarkuoto muskato riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų skonį.
Marokiečiai į kavą įberia pipirų grūdelių, o etiopai – žiupsnelį druskos.
Šveicarijoje su kava geriamas vyšnių likeris. Mėgstama ir kava su romu ar brendžiu.
Populiariausias kavos ir viskio derinys, arba airiška kava, patiekiama užpilta grietinėle.
Kai reikia atsivėsinti, tinka šalta kava: saldinta (medumi ar cukrumi) ar nesaldinta, su pienu, ar grietinėle arba be šių priedų.
Tirpi kava aromatu ir skoniu negali rungtyniauti su šviežiai sumalta ir tinkamai pagaminta kava. Tirpi kava patogiai ir greitai paruošiama, tačiau apdorojimo proceso metu ji praranda skonio savybių. Vis dėlto geros kokybės tirpi kava gardesnė nei blogai paruošta malta kava.
Plikymas specialiame inde su sieteliu
Į šį indą ant vidutinio rupumo maltos kavos užpilama karšto vandens. Į virdulį įdedamas sietelis, o po kelių minučių, prieš išpilstant kavą į puodelius, sietelis lėtai spaudžiamas žemyn, kad kavos tirščiai liktų ant virdulio dugno.
Plikymas puodelyje
Į puodelius įberiamas reikiamas kiekis rupaus ar vidutinio rupumo maltos kavos. Užpilama karštu vandeniu ir palaukiama dvi minutes. Išpilstoma į puodelius. Bus gardžiau, jei puodelius prieš tai pakaitinsite, pavyzdžiui, 20–30 sek. įpylę karšto vandens.
Ar ruoštumėte kavą „greituoju“ būdu, t.y. tiesiog puodelyje, ar specialiame inde, iš pradžių kavos miltelius užpilkite tik vienu trečdaliu reikiamo vandens. Vanduo turi būti ką tik užviręs. Po kelių sekundžių užpilama likusiu vandeniu, išmaišoma ir paliekama kelioms minutėms, kad kavos tirščiai nusėstų ant puodelio ar indo dugno.
Kavos aparatas – patogu ir greita
Elektriniu aparatu su filtru kavą paruošite greitai, o kava inde, kuris yra ant aparato kaitinimo plokštės, ilgai bus karšta. Tačiau tokiu būdu paruoštos kavos nereikėtų laikyti ilgiau nei 30 minučių, nes vėliau ji įgauna ,,troškintos" kavos skonį.
Jei patys nenorite daryti nieko
Visiškai automatiniuose aparatuose tereikia paspausti mygtuką ir aparatas pats sumala kavą dozę, ir paruošia karštą puikaus skonio espreso ar kapučino kavą. Negana to, aparatas po to automatiškai išsivalo, iškrato išspaustus tirščius į atskirą talpą ir išplauna sistemą!
• Gėrimas iš smukliau sumaltos kavos bus kartesnis ir sodresnio skonio.
• Kava malama prieš ją ruošiant.
Puodeliai turi būti nepriekaištingai švarūs, prieš naudojant jie pašildomi.
• Kavai užpilti naudojamas karštas vanduo (90–96°C).
• Kavos virinti nereikia (išskyrus turkišką kavą).
• Išgėrę stiprios kavos, po to išgerkite dukart tiek ar daugiau vandens ar sulčių; patarimas itin vertingas asmenims, kurių jautrūs inkstai.
• Iš nėščiųjų organizmo kofeinas pašalinamas daug lėčiau, todėl stimuliuojamasis kavos poveikis trunka ilgiau. Kofeinas prasiskverbia pro placentą ir gali sukelti vaisiaus mutacijas, todėl nėščioms moterims, ypač antroje nėštumo pusėje, nepatartina vartoti kavos, stiprios arbatos, preparatų su kofeinu.
Kava su medumi ir cinamonu
2 šaukšteliai maltos kavos
1 stiklinė pieno
4 šaukšteliai medaus
1 šaukštelis cinamono
2 šaukštai plaktos grietinėlės
Kavą užplikyti 250 ml vandens. Į du puodelius dėti po 2 šaukštelius medaus, įpilti po pusę stiklinės karšto pieno ir po 125 ml kavos. Ant viršaus – po šaukštą plaktos grietinėlės ir pabarstyti cinamonu.
Šalta kava
320 ml atšaldytos kavos
1 stiklinė šalto pieno
4 dideli šaukštai vanilinių ledų
2 šaukštai plaktos grietinėlės
Pieną supilti į kavą ir išmaišyti, supilti į du puodelius. Sudėti ledus ir papuošti plakta grietinėle
Airiška kava
vienai porcijai:
1 taurelė airiško viskio
2 šaukšteliai rudojo cukraus
1 puodelis stiprios karštos kavos
3 šaukštai saldžios grietinėlės
Viskis ir cukrus pašildomi ugniai atspariame puode, uždegama ir užgesinama pilant karštą, labai stiprią kavą. Gėrimas išpilstomas į iš anksto pašildytas stiklines ir patiekiamas su plakta grietinėle.
Geros nuotaikos!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę