• Pliusai
1. Tinka daugeliui patiekalų pagardinti.
2. Vienas iš kaloringiausių maisto produktų.
1 valg.š. 20-25 proc. (neriebaus) majonezo turi apie 80 kcal.
1 valg. š. 50 proc. majonezo - 150 kcal.
1 valg. š. 80 proc. majonezo - 232 kcal.
3. Kadangi majonezas gaminamas augalinių aliejų pagrindu, jis turi daug augalinių riebalų, vitamino E, dėl esančių jo sudėtyje trynių - daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, lecitino, taip pat baltymų, angliavandenių.
4. Galima pasirinkti pagal skonį: su įvairiausiais prieskoniais, priedais, įvairaus riebumo.
• Minusai
1. Turi daug cholesterolio, todėl nereikėtų vartoti sergant ateroskleroze, tulžies pūslės ir latakų akmenlige bei kitomis ligomis, kai cholesterolio kiekis kraujyje būna padidėjęs.
2. Netinka žmonėms, norintiems numesti svorio.
3. Nereikėtų vartoti norint laikytis produktų derinimo taisyklių, nes sudėtyje yra riebalų, angliavandenių ir baltymų. Dėl tų pačių priežasčių majonezą sudėtinga suderinti su kitais maisto produktais.
4. Pramoniniu būdu gaminamame majoneze yra daug maistinių priedų: emulsiklių, stabilizatorių ir pan. Todėl majonezo mėgėjai neturėtų juo piktnaudžiauti.
5. Gera terpė bakterijoms daugintis. Įdėmiai žiūrėkite vartojimo terminą, ypač jei indelis jau pradarytas.
Gyd. Marina SADEVIČ
Majonezą degustavo: vyr. inspektorius technologas Tautvydas Mikalonis, prof., habil. med. dr. Pranas Šnipas, atsakingasis redaktorius Giedrius Židonis bei redakcijos atstovai. Žmonės, dalyvavę degustacijoje, neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba.
Majonezą pirkome dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose kartu su kitais pirkėjais. Taigi kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant mūsų stalo. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.
Iš lietuviškų neriebių majonezų degustacijos dalyviai geriausiu vieningai išrinko “Vilniaus” neriebų majonezą, iš lietuviškų riebių majonezų - “Daumantų” majonezą, iš importuojamų - “Hamker Delikatess” majonezą.
NERIEBUS “VILNIAUS” MAJONEZAS
Gamintojas: AB “Aliejus”, Vilnius, Lietuva
Kaina: 2,05 Lt
Tara: plastikinis indas
Tūris: 370 g
100 g yra:
252 kcal
25 g riebalų
Kvapus, gero tirštumo, baltas, vientisos masės (be matomų priedų), tikrai neriebus, saldokas, malonaus, švelnaus skonio majonezas. 1999 m. išrinktas Lietuvos metų gaminiu.
Įvertinimas – 9-10
NERIEBUS “ŽEMAIČIO” MAJONEZAS
Gamintojas: AB “Aliejus”, Vilnius, Lietuva
Kaina: 2,27 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 450 ml
100 g yra:
250 kcal
25 g riebalų
Daugiau oro burbuliukų, kiek skystesnis už ankstesnį, tvirto, kartoko, netgi kai kam iš degustacijos dalyvių priminė duonos, kviečių skonį.
Įvertinimas – 7-8
NERIEBUS MAJONEZAS “TAUPA”
Gamintojas: AB “Aliejus”, Vilnius, Lietuva
Kaina: 1,99 Lt
Tara: plastikinis indas
Tūris: 370 g
100 g yra:
252 kcal/1037 kJ
25 proc. riebalų
5 g angliavandenių
16 g baltymų
Teigiama savybė: pateikta išsami produkto sudėtis, nemokamas kokybės telefonas, taip pat gamintojas (dažniausiai ant “Taupos” produktų jis nenurodomas). Tirštesnis, stipresnio kvapo ir skonio už ankstesnį. Greičiausiai daugiau vandens ir tirštiklių.
Įvertinimas – 7
“WEIGHT WATCHERS FROM HEINZ”
Gamintojas: H.J.Heinz Co Ltd., Europa
Kaina: 2,67 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 250 g
100 g yra:
125 kcal/520 kJ
9,2 g riebalų
Nėra lietuviško aprašymo. Teigiama, kad beveik nėra riebalų, visiškai nėra dažiklių ir kvapų. Tamsesnis, gelsvesnis. Tąsumu primena margariną. Visiškai kitokio skonio nei lietuviški majonezai. Ypač saldžiarūgštis, neįprastas lietuviškam skrandžiui. Tinka besilaikantiems dietos.
Įvertinimas – 6-7
“VEIVERIŲ” MAJONEZAS
Gamintojas: UAB “Notomas”, Veiveriai, Lietuva
Kaina: 2,19 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 450 g
100 g yra:
345 kcal
35 g riebalų
5 g angliavandenių
3 g baltymų
Geltonokas. Riebesnis ir saldesnis už neriebius majonezus, tačiau jaučiamas ir rūgštumas. Dar tirštesnis. Daug oro burbuliukų. Šiaip skonis neblogas, kvapas švelnus. Privalumas – išsamus sudėties aprašymas.
Įvertinimas – 7-8
“DAUMANTŲ” MAJONEZAS
Gamintojas: UAB “Vesiga”, Kėdainiai, Lietuva
Kaina: 2,34 Lt
Tara: plastikinis indas
Tūris: 500 ml
100 g yra:
335 kcal
35 g riebalų
Be oro burbuliukų, ypač geltonas, geros išvaizdos, kvapus majonezas. Jaučiamas kiaušinio prieskonis (sudėtyje yra kiaušinio miltelių). Jis vienintelis iš degustuotų lietuviškų majonezų panašėja į užsieninius majonezus.
Įvertinimas – 8-9
“ŽEMAIČIO” MAJONEZAS
Gamintojas: AB “Aliejus”, Vilnius, Lietuva
Kaina: 2,27 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 450 ml
100 g yra:
335 kcal
35 g riebalų
Kiek aštresnis, šiek tiek net griaužia gerklę (greičiausiai garstyčių miltelių poveikis), susidaro sausesnio majonezo įspūdis. Tirštesnis, vadinasi, daugiau stabilizatorių, burnoje išlieka keistas skonis. Tamsesnis už kitus, ypač tinka ypatingesnių, egzotiškesnių produktų mėgėjams.
Įvertinimas – 7-8
MAJONEZAS “VILNIUS”
Gamintojas: AB “Aliejus”, Vilnius, Lietuva
Kaina: 1,71 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 250 g
100 g yra:
388 kcal
40 g riebalų
Indelis buvo sklidinas majonezo iki pat viršaus, ypač riebus, aštrokas, šviesus, su oro burbuliukais. Skonis neblogas, nors, reikia pasakyti, sveiko maisto propaguotojai tokio produkto tikrai vengtų.
Įvertinimas – 7-8
MAJONEZAS “HAMKER DELIKATESS”
Gamintojas: “Heinrich Hamker GmbH&Co”, Vokietija
Kaina: 2,99 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 500 ml
100 g yra:
754 kcal/3100kJ
Gelsvas, saldokas, tirštas, primena skystoką margariną. Riebalų kiekis nenurodytas, bet turėtų būti riebus. Skonis geras, nors neįprastas lietuvio skonio receptoriams.
Įvertinimas – 8
“HELLMANN’S REAL MAYONNAISE”
Gamintojas: “Bestfoods Poland, Ltd.”, Lenkija
Kaina: 2,53 Lt
Tara: stiklinis indas
Tūris: 250 ml
100 g yra:
720 kcal/3017 kJ
78, 5 g riebalų
1,3 g angliavandenių
1,0 g baltymų
Yra produkto aprašymas keliomis kalbomis. Jis tirštas, yra karotino, gal todėl savotiško rausvoko atspalvio, primena kremą. Labai daug riebalų. Kaip pastebėjo degustacijos dalyviai, nesudaro patikimo ir patrauklaus produkto įvaizdžio.
Įvertinimas – 7
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę