Sveikos Velykos...

“Šv. Velykos - didžioji Kristaus prisikėlimo šventė. Daugelis jas švenčia tradiciškai: nueina ryte į bažnyčią, susėda prie švenčių stalo, ridena margučius. Tačiau Velykų esmė yra nuoširdus patikėjimas Dievo prisikėlimu”, - sako katalikiškos dvasinio atsinaujinimo programos “Atgaivink” dalyvė, maisto technologė, sveiko maisto kavinės “Suara” savininkė ponia Zeta Štarkevičienė.
 

Velykų stalas


Balta švenčių staltiesė būdavo puošiama pataisais, - amžina žaluma reiškia Kristaus gyvybę. Ant stalo būtinai turėtų būti mielinis pyragas, mėsos, žuvies patiekalų, sūrių ir, žinoma, margučių. Patiekalus gausiai apkaišydavo šviežiais kvepiančiais žalumynais. Pavasario džiaugsmą ir dvasios atgimimą simbolizuoja moliniuose dubenėliuose besipuikuojantys daigintų avižų, rečiau - kviečių, miežių želmenys. Į žalią patalą įdėkime molinę ar cukrinę avinėlio statulėlę. Mūsų proseneliai, jei neturėdavo pirktinio avinėlio, jį darydavo iš sviesto ar kepdavo iš tešlos.
Kokybiško maisto gamybai naudoju tik ekologiškas žaliavas, užaugintas Lietuvoje. Mano mitybos filosofija gana paprasta: kuo mažiau terminio maisto produktų apdorojimo, kuo daugiau žalių vaisių, daržovių salotų, natūralių morkų, obuolių, burokėlių sulčių. Kad maistą būtų lengviau virškinti, svarbu derinti produktus.

 

Žuvies kukulaičiai


1 kg jūros žuvies
2 kiaušiniai
2 riekelės batono
100 g grietinėlės
prieskoniai
Žuvį keturis kartus permalkime, įdėkime kiaušinius, susmulkintą ir grietinėlėje išmirkytą batoną, prieskonius. Darykime rutuliukus ir kepkime įkaitintuose riebaluose 5-10 minučių, kol gelsvai paraus.
Padažas: 200 g majonezo, 100 g pjaustytų marinuotų agurkėlių, česnako, kario prieskonių.


 

Kavinės “Suara” velykinis morkų pyragas


2 stiklinės smulkiai tarkuotų žalių morkų
1 stiklinė cukraus ar medaus
0,5 stikl. aliejaus
1,5 stikl. miltų
1 arb. šaukštelis kepimo miltelių ar sodos
150 g razinų
Morkas išmaišyti su cukrumi (palaukti valandą, kol ištirps), tuomet dėti miltus, aliejų, razinas. Kepti formoje apie 40 min. 180 laipsnių temperatūroje.
 

Salotos “Pavasaris”


100 g pekino salotų
50 g morkų
100 g agurkų
100 g pomidorų
100 g paprikos
10 g kviečių gemalų
20 g petražolių
Užpilas: 1 citrinos sultys, 30 g medaus, 10 g garstyčių.
 

Lęšių ir jūros kopūstų salotos


400 g lęšių
50 g kepintų morkų
50 g pomidorų
50 g agurkų
50 g porų
50 g jūros kopūstų
Skaidrus garstyčių padažas: 0,5 stiklinės aliejaus, vienos citrinos sultys, 0,5 arb. šaukštelio garstyčių, pasaldinti cukrumi ar medumi. Viską suplakti.
 

Daigintų kviečių salotos įv. Velykų rytui


300 g daigintų ir išbrinkintų kviečių
100 g vynuogių
100 g paprikos
50 g porų
Viską sumaišyti, pagardinti aliejumi, medumi, citrinos sultimis.
 

Kopūstų blyneliai


0,5 kg smulkiai sutarkuotų šviežių kopūstų
2 žali kiaušiniai
60 g smulkiai kapoto svogūno
100 g manų
100 g saulėgrąžų
Išmaišyti, formuoti ir kepti aliejuje, kol rusvai pagels, apie 5 min.
 

Žuvis ant iešmelio


0,5 kg sterko filė arba lašiša
2 citrinos
Žuvį reikia supjaustyti kubeliais, sumauti ant iešmelio pakaitomis su citrina ir vartant kepti aliejuje. Garnyrui tinka ryžiai ir žalios daržovės.

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

civulis
2009-01-23 14:11
geri galetu buti daugiau parasiti ok

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai