Ant kepsninės, grilio galima paruošti pačių įvairiausių patiekalų iš mėsos (paukštienos), žuvies, vaisių, daržovių. Tačiau norint paruošti skanų maistą, reikia žinoti keletą gudrybių.
Kepsninė, grilis – puikus būdas gaminti valgį vasarą gamtoje. Kad patiekalas keptų lėtai ir maistas nepridegtų, svarbu žarijas įkaitinti taip, kad jos žioruotų ir būtų sluoksnis baltų pelenų. Liepsnos nereikia.
Patogiausia kurui naudoti medžio anglis. Briketai dega ilgiau, nes jie sūdresni. Deginant drūtgalius, gamintas maistas būna skanesnis. Taip pat galima naudoti rąstus ir šakas iš sodo. Jeigu jos vaismedžių ar vynmedžių, patiekalas atitinkamai kvepės. Degalai labai palengvina darbą, tačiau stenkitės nenaudoti degamojo skysčio, nes jo kvapas pakenktų maistui.
Gaminant maistą ant grilio naudojami nerūdijančio plieno įrankiai su medinėmis arba plastikinėmis nekaistančiomis rankenomis.
Sveikas, neriebus maistas – mėsa, žuvis ir daržovės bus skanesnės, jeigu jas pabarstysite druska, pipirais ir žolelėmis, o dar geriau, jeigu jas pamarinuosite, kad ir trumpai, kol įkais kepsninė, grilis. Kvapaus aliejaus, žolių ir prieskonių mišinio marinatas padės atsiskleisti skoniui, o acto marinatas suminkštins kietą mėsą. Grilyje kepama mėsa neturėtų būti labai riebi, kad pradėję lydytis riebalai neužsidegtų. Mėsa pirmiausia yra įtrinama prieskoniais arba marinuojama, po to patepama aliejumi ir kepama ant grilio grotelių. Aliejumi netepame mėsos tuomet, jei ji buvo marinuojama specialiame padaže – marinate.
Ant grilio galima kepti kubeliais supjaustytą mėsą, daržoves, vaisius ir patiekti juos ant iešmų ar medinių smeigtukų. Jeigu versite produktus ant iešmo, rinkitės ilgus metalinius arba trumpesnius medinius. Pastaruosius reikia mažiausiai 20 minučių pamirkyti šaltame vandenyje.
Maistą dažnai vartykite, kad nesudegtų, ir pašlakstykite marinatu, kad būtų drėgnas. Jeigu ugnis per karšta, išskirstykite anglis, o jeigu karščio trūksta, jas sustumkite į krūvą.
Baltai įkaitusias anglis metaliniu žarstekliu išskirstykite. Ant kepsninės uždėkite groteles – maždaug 15 cm virš anglių. Prieš pradėdami kepti 2–3 minutes groteles pakaitinkite. Valgį kepkite jam skirtą laiką, nuolat žiūrėkite, ar tinkamas karštis. Lengviau tai padaryti, jei kepsninė yra su angomis: atidarytos angos padidins ugnį, o iš dalies arba visiškai uždengtos ją sumažins, per didelę liepsną sumažinti padės ir vandens purkštukas, kokiu apipurškiate kambarinius augalus.
· Mėsai arba žuviai marinuoti ir maišyti naudokite tvirtus plastikinius maišelius. Jeigu reikia atramos, maišelį įdėkite į puodą arba kartoninę dėžutę.
· Jeigu reikia kočėlo, naudokite šalto vandens pripiltą stiklinį butelį. Vanduo butelyje tešlą šaldys.
· Česnakus galite sutraiškyti peilio geležte. Visada praverčia aštrūs peiliai ir nepamirškite pasiimti konservų, butelių atidarytuvo. Geriau rinkitės didelius puodus nei mažus, o jei prireiks dangčio, galėsite panaudoti didelę lėkštę arba foliją.
· Vandenį, pieną ar vyną atšaldysite sudėję į šalto vandens kibirą ir uždengę drėgnu rankšluosčiu.
· Pasiimkite ir nesvylantį katilėlį išgaubtu dugnu, geriau su dangčiu. Jame galėsite kepti ir virti, jį lengva valyti.
·
Pagal Viduržemio regiono receptą ant grotelių su daržovėmis kepta žuvis
▪1 valgomojo šaukšto susmulkintų šviežių arba 2 nubrauktų arbatinių šaukštelių džiovintų peletrūnų
▪ 6 valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus
▪ 4 maždaug po 175 g oto, lašišos arba menkės gabalėlių
▪ 4 mažų česnako galvučių be plonų išorinių lukštų
▪ 2 valgomųjų šaukštų susmulkintų šviežių petražolių
▪ šviežiai maltų juodųjų pipirų
▪ 450 g storais griežinėliais pjaustytų baklažanų
▪ 4 vidutinių pusiau perpjautų pomidorų
▪ 8 storų prancūziško batono riekių
Vienoje porcijoje yra: 709 kcal, 50 g baltymų, 27 g riebalų (4,1 g sočiųjų riebalų), 71 g angliavandenių, 9,6 g skaidulų, 799 mg natrio.
Paruošimo būdas: sumaišykite peletrūnus ir 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus. Mišiniu aptepkite žuvų gabalėlius.
Česnakų galvutes sudėkite ant atskirų ypač tvirtos folijos lakštų, apšlakstykite likusiu aliejumi ir apibarstykite 2 arbatiniais šaukšteliais smulkintų petražolių. Česnakų galvutes gerai suvyniokite į foliją.
Metalines groteles padėkite maždaug 15 cm virš žarijų. Ant grotelių per vidurį sudėkite į foliją suvyniotus česnakus ir kepkite 20 minučių, dažnai juos apversdami.
Likusį aliejų sumaišykite su likusiomis petražolėmis bei trupučiu pipirų ir šiuo mišiniu aptepkite baklažanų griežinėlius. Juos sudėkite ant grotelių ir kepkite 10–15 minučių, vis suvilgydami aliejaus ir petražolių mišiniu bei kartkartėmis apversdami. Ant grotelių sudėkite žuvų gabalėlius, pomidorus ir kepkite 5–7 minutes, kol žuvies mėsa bus biri. Įpusėjus kepimo laikui, žuvų gabalėlius ir pomidorus apverskite, jei reikia, suvilgykite aliejaus ir petražolių mišiniu.
Prieš pat baigdami kepti žuvį ir daržoves ant grotelių paskrudinkite prancūziško batono riekeles.
Išvyniokite česnakų galvutes ir kartu su žuvų gabalėliais, baklažanais, pomidorais, prancūziško batono riekelėmis sudėkite į didelę, negilią lėkštę ir patiekite. Skanaus!
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę