Kad persivalgymas ir bloga savijauta nesugadintų šventinės Velykų nuotaikos, norime priminti, kad suaugęs žmogus per parą turėtų suvartoti ne daugiau kaip 2 kiaušinius, kad neviršytų paros cholesterolio (biologiškai aktyvios, į riebalus panašios medžiagos) kiekio.
Rekomenduojamas bendras cholesterolio paros kiekis sveikam žmogui – mažiau nei 300 mg. Jei sergama koronarine širdies liga, diabetu, yra padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis ar kita širdies ir kraujagyslių sistemos liga, suvartojamo cholesterolio kiekis turėtų neviršyti 200 mg per dieną. Pvz., viename vidutinio dydžio kiaušinio trynyje yra net 187 mg cholesterolio, dideliame – 213 mg. Tad vietoj vieno trynio rekomenduojama suvalgyti dviejų kiaušinių baltymą.
Šios vertingiausios kiaušinio dalies aminorūgščių sudėtis ir tarpusavio sąveika geriausiai atitinka žmogaus organizmo poreikius. Kiaušiniuose taip pat gausu B grupės vitaminų, geležies ir kitų mineralinių medžiagų. Folinė rūgštis padeda kraujui laisviau tekėti kraujagyslėmis, ji veikia kaip profilaktinė priemonė nuo per didelio kraujospūdžio. Ši rūgštis ir B grupės vitaminai (ypatingai B6 ir B12), kurių gausu ne tik kiaušinio trynyje, bet ir žaliose lapinėse daržovėse, avižiniuose dribsniuose, grūdų produktuose, bananuose, kepenėlėse bei mielėse, mažina homocisteino – kraujo aminorūgšties, vieno naujausių koronarinės širdies ligos rizikos veiksnių – perteklių kraujyje. Homocisteino kiekis organizme priklauso nuo mitybos ir genetinių veiksnių, o jo perteklius kraujyje (daugiau nei 14 mikromolių litre(µmol/l), susidarantis dėl per didelio gyvulinės kilmės baltymų ir per mažo folinės rūgšties ir B grupės vitaminų vartojimo, žaloja vidinę kraujagyslių sienelę ir skatina aterosklerozę –nepastebimai prasidedantį kraujagyslių standėjimo bei siaurėjimo procesą.
Vaikams iki vienerių metų nerekomenduojami jokie kiaušiniai, tuo labiau alergiškiems kūdikiams. Putpelių kiaušiniai maistingesni – vienas jų vertas dviejų vištos kiaušinių. Tačiau jei vaikas alergiškas, putpelės kiaušiniai taip pat gali sustiprinti bėrimą. Alergologai skeptiškai žiūri į šį maisto produktą. Nėščiosioms ir maitinančioms motinoms reikia saugotis salmoneliozės ir kitų per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų, todėl joms nepatartina valgyti žalių kiaušinių ir iš jų pagamintų produktų (tortų kremų ir kt.)
Kad nesusirgtumėte salmonelioze – ūmia infekcine liga, kurią sukelia į virškinimo sistemą su maistu patekusios salmonelių grupei priklausančios bakterijos ar jų išskiriami nuodai, vadinami toksinais:
• pirkdami kiaušinius, kreipkite dėmesį į jų realizavimo datą. Vartokite ne senesnius kaip 7 dienų kiaušinius;
• kiaušinius nuplaukite tekančiu vandeniu (su soda) ir kepkite iš abiejų pusių taip, kad trynys neliktų skystas;
• kiaušinius virkite ne mažiau kaip 5 minutes. Po to dar 5 minutes laikykite kiaušinį vandenyje, kuriame jis virė;
• venkite tortų ir pyragaičių, kuriems gaminti naudojami žali kiaušiniai;
Įtarus ligą būtina kreiptis į gydytoją, skubiai plauti skrandį šiltu vandeniu, gerti kuo daugiau skysčių ir druskos tirpalo.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
ir viskas parasyta tam paciam puslapi, tai gal apsispreskit?