Norint sumažinti antsvorį patartina trumpam pakeisti pusryčius, pietus ar vakarienę skysto maisto dieta.
Kefyras, nesaldinta žolelių arbata, skysta daržovių sriuba be druskos, mineraliniu vandeniu skiestos daržovių sultys puikiai pakeičia vieną maitinimąsi per dieną, o jei pasirinksite vakarienei - jau po kelių dienų pajusite, kad sijonas ar kelnės per liemenį tapo laisvesnės.
Vienas indelis (500 g) kefyro sumaišomas su 1 arb. šaukšteliu medaus. Po to greipfrutas (užtenka vieno) perpjaunamas per pusę, išspaudžiamos sultys, supilamos į kefyrą ir viskas išmaišoma.
Beta karotinas, esantis morkose, pagyvina veido odos spalvą. Kefyras odą sudrėkina.
Sudėtis: 3 valg. šaukštai kefyro, 1 morka, 125 ml saldaus nenugriebto pieno.
Paruošimas: Kefyru ištepkite veidą ir ant viršaus uždėkite plonų morkos griežinėlių. Kai kaukė apdžius, nuplaukite ją šiltu pienu.
Pliusai
• Daug daugiau negu piene yra B grupės vitaminų, ypač B2 ir B12.
• Normalizuoja ir palaiko žarnyno mikroorganizmų pusiausvyrą.
• Laisvina vidurius, nes skatina žarnyno pertistaltiką.
• Kefyre yra daug baltymų, riebalų, organinių druskų ir mikroelementų. 100 g kefyro yra: apie 150 mg kalio, 120 mg kalcio,
14 mg mangano, 95 mg fosforo.
• Rūgimo procese susidaranti pieno rūgštis kelis kartus padidina šio produkto rūgštingumą, todėl labai tinka esant sumažintam skrandžio sulčių rūgštingumui.
• Naudingas derinant su žalumynais, džiovintais vaisiais, daržovėmis. Galima naudoti salotoms pagardinti vietoje grietinės.
Minusai
• Dėl mielinio rūgimo susidaro alkoholio. Dienos rūgimo kefyre yra 0,2 proc. spirito, dviejų dienų - 0,4 proc., trijų dienų - 0,6 proc., todėl duoti mažiems vaikams labai daug kefyro nepatartina. Užtenka vieno puodelio per dieną ir geriau šviežio.
• Nelabai tinka esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, ypač paūmėjus hiperacidiniam gastritui. Atsargiai vartoti kai, esant kolitui, pasireiškia viduriavimas.
• Kefyras prastai derinasi su kitais maisto produktais, pvz., duona, bandelėmis, bulvėmis. Toks derinys sukelia rūgimą ir vidurių pūtimą. Todėl stenkitės kefyrą vartoti atskirai.
Kefyrą degustavo: prof. Dalia Brazauskienė, vyr. inspektorius technologas Tautvydas Mikalonis, biologė, dirbanti su maisto priedais, Zita Mikalonienė, atsakingasis redaktorius Giedrius Židonis bei redakcijos atstovai. Žmonės, dalyvavę degustacijoje, neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba.
Kefyrą pirkome dideliuose Vilniaus bei Kauno prekybos centruose kartu su kitais pirkėjais. Taigi kas pateko į redakciją, galėjo patekti ir ant mūsų stalo. Mūsų tyrimas - tai siekimas atkreipti pirkėjų dėmesį į tai, ką mes perkame ir ką valgome. Galutinis sprendimas - pirkti ar nepirkti - visada priklauso tik nuo pirkėjo.
Geriausiai įvertinti: “Bio” kefyras (AB “Panevėžio pienas”), Kefyras “Ūpas” (AB “Pieno žvaigždės” filialas “Mažeikių pieninė”), “Mūsų kefyras” (AB “Panevėžio pienas”).
KEFYRAS “ŪPAS”
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Mažeikių pieninė”, Mažeikiai
Kaina: 1,99 Lt
Masė: 1 kg
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
52 kcal/216 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Išgėrus kefyrą ant puodelio sienelių taip pat lieka natūralių kruopelių. Nėra visiškai homogeniškas, bet tikrai malonaus kvapo ir skonio kefyras. Be to, gražus dizainas, patogus vartoti. Kaip pastebėjo vienas degustacijos dalyvis, produktas “žadina apetitą”.
Įvertinimas – 9-10.
“BIO” KEFYRAS
Gamintojas: AB “Panevėžio pienas”, Panevėžys
Kaina: 0,99 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas:
2,5 proc.
100 g yra:
53 kcal/222 kJ
2,5 g riebalų
2,9 g baltymų
Rašoma: “Pure-Pak” pakelis geriau nei plastiko ar stiklo buteliai: jame produktai puikiai apsaugomi nuo šviesos poveikio.
Tirštesnis, atrodo tarsi rūgpienis. Išgėrus šio kefyro ant indo sienelių liko natūraliai susidariusių kruopelių. Nors nėra visiškai homogeniškas, skonis malonus – kaip tikro gero kaimiško produkto.
Įvertinimas – 9-10.
KEFYRAS
Gamintojas: AB “Rokiškio sūris” filialas “Utenos pienas”, Utena
Kaina: 1,70 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
52 kcal/220 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Sudėtis: pienas, kefyro grybelių raugas.
Rūgštokas, skystesnis, gal daugiau gėrimas. Jaučiamas lyg papildomas kvapas ir prieskonis, bet jis gali būti susidaręs ir dėl kefyro grybelių raugo. Skonis, palyginti su kitais produktais, taip pat nebuvo labai malonus.
Įvertinimas – 7.
KEFYRAS
Gamintojas: AB “Žemaitijos pienas”, Telšiai
Kaina: 1,09 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/226 kJ
2,5 g riebalų
iki 3,2 g baltymų
3,6 g angliavandenių
Rašoma: Kartoninis pakelis apsaugo produktą nuo šviesos poveikio, todėl laikant 2-8°C temperatūroje kefyro skonis ir savybės nekinta.
Šis kefyras gal ne tiek žadina apetitą, kiek malšina troškulį. Pats kefyras skystokas, rūgštokas, susidaro įspūdis, lyg kažko trūktų. Gali būti, jog ne visai palankiai produktas įvertintas dėl to, kad degustuotas paskutinę jo tinkamumo vartoti dieną.
Įvertinimas – 8.
“BIOS” KEFYRAS
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Mažeikių pieninė”, Mažeikiai
Kaina: 1,09 Lt
Masė: 500 g
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
53 kcal/220 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
4,0 g angliavandenių
Rašoma: “BIOS” grupės produktai yra gaminami vartojant gerųjų gyvų bakterijų raugus. Nustatyta, jog šios bifidobakterijos pagerina virškinimą, atnaujina žarnyno mikroflorą. Rekomenduoja Lietuvos dietologų draugija.
Skystokas, tačiau ne toks rūgštus, jaučiasi pieno prieskonis, tačiau skonis malonus. Tai kefyras, kuris atitinka savo pavadinimą.
Įvertinimas – 9.
KEFYRAS “SAULĖS PIENAS”
Gamintojas: UAB “VP Market”, Vilnius
Kaina: 1,09 Lt
Tūris: 0,5 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/ 226 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
Vitaminų:
B2 - 0,14 mg
C - 1,0 mg
Homogenizuotas.
Gal kiek skystokas, tačiau skanus kefy-
ras. Kai kam iš de-
gustacijos dalyvių nepatiko tai, kad nerašomas tikrasis produkto gamintojas. Produkto sudėtis pateikta lentelėje, kaip daugelio užsienietiškų tokio pobūdžio produktų.
Įvertinimas – 8.
KEFYRAS “DVARO”
Gamintojas: AB “Pieno žvaigždės”, filialas “Kauno pienas”, Kaunas
Kaina: 1,89 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 3,2 proc.
100 g yra:
58 kcal/244 kJ
3,2 g riebalų
2,8 g baltymų
4,1 g angliavandenių
0,6 organinių rūgščių
Tirštokas, rūgštokas, gero skonio kefyras. Nors kai kas jautė pašalinį prieskonį. Degustacijos dalyviai atkreipė dėmesį į produkto pakuotę – ant jos nugarėlės išspausdinta jogurto “Pasaka” reklama. Šis produktas taip pat gaminamas toje pačioje įmonėje.
Įvertinimas – 8-9.
TIKROJO SKONIO “MŪSŲ KEFYRAS”
Gamintojas: AB “Panevėžio pienas”, Panevėžys
Kaina: 1,79 Lt
Tūris: 1 l
Riebumas: 2,5 proc.
100 g yra:
54 kcal/226 kJ
2,5 g riebalų
2,8 g baltymų
Rašoma: Pakuotė pagaminta iš ekologiškai švarios medžiagos, joje kefyras išsaugo savo naudingas savybes.
Iš pradžių saldoko, po to parūgštėjančio tikro skonio kefyras. Atrodo, tirščiausias iš visų degustuotų produktų.
Originali pakuotė. Vis tik ne visiems buvo patogu įpilti produktą į puodelį.
Įvertinimas – 9-10.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę