"Gerk pieną - būsi sveikas" – kartojama nuo vaikystės namie ir mokykloje. Tačiau paskutiniu metu vis dažniau rekomenduojamas augalinės kilmės pienas. Kodėl?
1. Pieno žala: raminantis poveikis.
"Vaikas negali užmigti – sugirdykite stiklinę šilto pieno, jis nuramins". Tai tiesa! Pienas ramina. Kadangi kazeinas taip pat yra narkotikas. Tiksliau sakant, kazeinas virškinimo procese išskiria vadinamus kazomorfinus - opiatus. Daug kazeino turi sūris, todėl mes jį labai mėgstam. Taigi, mes esame tiesiog narkomanai !
Moters piene kazeino taip pat yra, bet daug mažiau nei karvės piene. Narkotinių medžiagų paskirtis piene yra sustiprinti kūdikio ryšį su motina. Gamtoje toks ryšys leidžia veršeliui likti arčiau motinos, kad nesugautų grobuonys.
Išvada Nr. 1: pienas sukelia priklausomybę.
2. Pieno žala: laktozės netoleravimas.
Kuo dar pavojingas pienas? Na, visi apie tai žino - laktoze (pieno cukrumi). Kaip ir kiti žinduoliai, žmogus, išaugęs iš kūdikystės, nustoja gaminti fermentą (laktazę), reikalingą laktozei pasisavinti. Laktazės kiekis palaipsniui mažėja kartu su amžiumi. Tuo atveju, kai fermento gaminama nedaug, atsiranda laktozės netoleravimas.
Laktozės netoleravimą nurodo šie simptomai, atsirandantys maždaug per pusvalandį ar valandą po pieno suvartojimo:
-viduriavimas,
-dujų žarnyne kaupimasis,
-skausmingi pilvo spazmai,
-pilvo gurgimas,
-pykinimas.
Net nedidelis suvartojamo pieno kiekis taipogi gali iššaukti alergiją. Kai yra alergija pienui, kyla šie simptomai:
-bėrimas ant odos, niežėjimas,
-vėmimas,
-sunkumas kvėpuoti,
- akių vokų patinimas,
-gleivės iš nosies.
Dažnai rašoma apie laktozės naudą. Paprastai sakoma, kad laktozė skatina laktobakterijų, neleidžiančių vystytis pūlingiems procesams organizme, didėjimą. Tuo pačiu metu pamirštama paminėti, kad daržovėse, vaisiuose ir grūduose esančios skaidulos yra laktobakterijų maistas. Todėl jūsų organizme gyvenančios laktobakterijos puikiai apseitų be pieno. Tačiau laktozė, kuri nėra apdorota laktazės, tarnauja kaip maistas toms pačioms puvimo bakterijoms, su kuriomis turėtų kovoti!
Išvada Nr. 2.Pienas ir pieno produktai, kurių sudėtyje yra laktozės, dažnai sukelia virškinimo sutrikimus, vidurių pūtimą, pykinimą ir pilvo skausmus.
3. Pieno žala: pienas netinka prie peršalimo ligų ir gripo.
Pieną dažnai rekomenduojama gerti peršalus ar sergant gripu. Pieno vartojimo nauda kovai su virusinėmis ligomis aiškinama tuo, kad baltymas yra reikalinga imunoglobulino gamybai, kuris, savo ruožtu, yra būtinas kovai su virusinėmis infekcijomis.
Na, baltymų galima gauti ne tik iš pieno produktų. Taigi pažiūrėkime, ką dar įtakoja pienas sergančiam organizmui.
Pirma, gripas dažnai sumažina fermento laktazės gamybą. Taigi, gali kilti pieno netoleravimo simptomai, ir tai tikrai nepagerins paciento būklės.
Antra, dėl pieno daugėja įvairių išskyrų (skreplių ir sekrecijos iš nosies), kurių ir taip netrūksta kankinant peršalimo ir virusinėms ligoms. Pabandykite peršalimo ir gripo metu laikytis visiškai vegetariškos dietos ir pajausite, kad sumažėjo išskyrų.
Trečia, pienas, kaip nuodas, silpnina imunitetą ir skatina komplikacijos riziką.
Išvada Nr.3: esant peršalimui ir gripui rekomenduojama vegetarinė dieta.
Kas gali pakeisti pieną?
{banner-25}
Yra daug natūralių ir sveikų pieno pakaitalų. Vieniems augalinio pieno rūšys gali atrodyti beskonės, kiti jomis mėgaujasi.
Karvės pieno skonį primena sojos pienas. Beje, iš jo yra įmanoma pagaminti jogurtą ar varškę. Daugelis bijo vartoti sojos produktus dėl fitoestrogenų juose buvimo, bet tai ne taip pavojinga, kaip karvės pieno hormonai.
Be sojos pieno, naudingas ryžių, avižų, kokoso ir migdolų pienas. Visi šie pieno tipai skiriasi tiek skoniu, tiek sudėtimi ir turi maistinių medžiagų įvairovę.
Parengė: L.Varanavačienė
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę