Kiaušinių lukštų milteliai – puikus kalcio šaltinis. Mūsų organizmas lengvai įsisavina kalcį, nes jo cheminė sudėtis yra beveik tokia pat kaip žmogaus dantų ir kaulų. Kiaušinių lukštuose taip pat gausu geležies, vario, mangano, fluoro, fosforo, chromo ir molibdemo. Todėl daugelis ekspertų rekomenduoja kiaušinių lukštus kaip natūralų ir labai veiksmingą kalcio papildą.
Mokslininkai nustatė, kad kalcio papildai žmogaus organizme atlieka kitokią funkciją negu kalcis, gaunamas iš maisto produktų. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad žmonėms, kurie suvartoja didelį kiekį kalcio, ypač gaunamo iš kalcio papildų, gresia didesnė rizika susirgti širdies ligomis. Taip greičiausiai yra dėl to, kad chemiškai išskirto kalcio perteklius sukelia arterijų ir širdies raumenų kalkėjimą ar sukietėjimą. Taip pat nustatyta, kad didelis kalcio papildų (ne iš maisto gaunamo kalcio) vartojimas sukelia inkstų ir tulžies pūslės akmenligę.
Daug geriau kalcio gauti iš maisto produktų, tokių kaip ekologiški pieno produktai (pienas, jogurtas, sūris), žalios lapinės daržovės (kopūstai, brokoliai) ar žuvys su minkštais valgomais kaulais (konservuotų sardinių ir lašišų kaulai pakankamai minkšti ir tinkami vartoti).
Kaip pasigaminti kiaušinių lukštų miltelių?
· Nuplaukite tuščius kiaušinių lukštus šiltu vandeniu, kad nebeliktų baltymo, bet nepašalinkite membranos, kurioje yra sąnariams svarbių maistinių medžiagų, padedančių nuo artrito.
· Padėkite lukštus ant popierinio rankšluosčio ir leiskite gerai nudžiūti.
· Sutraiškykite kiaušinių lukštus į mažus gabalėlius, sumalkite į miltelius virtuviniu kombainu, maišytuve, kavamale, riešutų malimo malūnėliu arba sudėkite į plastikinį maišelį ir sutrinkite kočėlu. Atminkite, kad ne visi maišytuvai lukštus sumals į miltelius, geriausia naudoti kavamalę.
· Suberkite kiaušinių lukštų miltelius į užsukamą stiklinį indą. Laikykite sausoje vietoje, pavyzdžiui, virtuvės spintelėje.
Keletas idėjų, kaip ir kam naudoti kiaušinių lukštų miltelius
Organizmui stiprinti ir kraujui valyti
Nuplaukite 5 kiaušinių lukštus, gerai juos sumalkite ir suberkite į 3 litrus vandens.
Prieš vartodami palaikykite šaldytuve 7 dienas.
Gerkite 2–3 stiklines per dieną.
Sveikai skydliaukei
8 kiaušinių lukštus gerai nuplaukite ir sumalkite.
Ant sumaltų kiaušinių lukštų užpilkite 2 citrinų sultis ir keletą dienų palikite šaldytuve. Kai lukštai suminkštės, nupilkite skystį ir sumaišykite jį su 1 litru rakio (skaidrus alkoholinis gėrimas, pagamintas distiliuojant fermentuotus vaisius; vietoj jo galite naudoti fermentuotų ananasų sultis, sumaišytas su džinu ar brendžiu) ir 1 kg medaus.
Prieš vartodami leiskite pastovėti 7 dienas. Vartokite po vieną šaukštelį 2–4 kartus per dieną po valgio.
Gastritui, opai gydyti
Sumalkite kiaušinių lukštus. Sumaišykite juos su 2 šaukštais citrinų sulčių. Kai lukštai suminkštės, įpilkite 100 ml karšto pieno. Vartokite 2 kartus per dieną prieš valgį rytą ir prieš miegą vakare.
Galite naudoti bet kokios rūšies kiaušinių lukštus (vištų, žąsų, ančių ar naminių patarškų), bet geriausia tinka iš laisvai laikomų paukščių ekologiškų ar sertifikuotų kiaušinių (juk nenorėtumėte naudoti stručių kiaušinių lukštų, ar ne?). Be to, svarbu pažymėti, kad jeigu paukštis negauna reikiamo kiekio maistinių medžiagų, ir kiaušinių lukštuose nebus mums reikalingų maistinių medžiagų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę