Tai, kad mėtų arba melisos arbata mažina nervų įtampą, žino kiekvienas, patartina prisiminti ir tai, kad nusiraminti padeda elementariausi kopūstų patiekalai, jie slopina skydliaukės veiklą.
Nuotaiką pakelia braškės (mokslininkai teigia, kad pakanka vos 150 g šių nuostabių uogų, kad neigiamos emocijos būtų neutralizuotos). Itin patikimas džiaugsmo hormono serotonino „sandėlys“ – bananai.
Jūsų smegenys nusipelnė taisyklingos mitybos ne mažiau nei skrandis. Todėl pirmiausia atsisakykite sočiųjų riebalų ir vietoj jų pasirinkite nesočiuosius. Žinoma, tai nereiškia, kad turite badmiriauti. Vietoj kiaulienos suvalgykite žuvies. Kiti nesočiųjų riebalų šaltiniai – žuvų taukai, alyvų, rapsų ir kt. aliejai, riešutai, saulėgrąžos. Beje, moksliniai tyrimai įrodė, kad jaunų žmonių, o ypač vaikų, smegenys prasčiau vystosi, kai jie valgo riebų maistą. Lyginant šiuolaikinės kartos atstovus, net 40 proc. energijos gaunančius iš riebalų, valgant picą, bulvių traškučius, mėsainius ir pan., bei sveiką maistą valgančius žmones, paaiškėjo, kad pastarųjų atmintis geresnė.
Vartokite daugiau angliavandenių – juk gliukozė – vienintelis energijos šaltinis smegenims. Tačiau tai nereiškia, kad turite misti saldainiais ir šokoladu ar nuolat gerti gaiviuosius gėrimus. Iš šių produktų gaunama energija pasisavinama labai greitai, po to smegenys „badauja“. Verčiau pasirinkite tokius angliavandenius, iš kurių organizmas energijos semiasi palaipsniui, kelias valandas iš eilės. Puikūs šaltiniai – kruopos, daržovės.
B grupės vitaminai – savotiški lyderiai. Jie užtikrina nervų sistemos veiklą, saugo nuo pervargimo ir dalyvauja baltymų apykaitoje.
Kai rinksitės, ką suvalgyti pietų, nepamirškite, kad jūsų smegenims reikia ir baltymų, todėl įsidėkite į lėkštę sojos, pupų, varškės ir pan.
Nederėtų pamiršti ir bene žinomiausio vitamino C. Jis tikrai nesigamina organizme juokiantis, bet suvalgę, pvz., obuolių, ananasų, kopūstų, citrinų ir t.t., šio vitamino kiekį organizme tikrai padidiname. Žinoma, tai nereiškia, kad rydami šio vitamino tabletes saujomis būsite genijai. Vitamino turite gauti lygiai tiek, kiek reikia, perteklius pranašumo nesuteikia.
Vitaminai A ir E saugo smegenis (ir ne tik jas) nuo oksidacinio streso, todėl padeda siekti trokštamų rezultatų, kad ir ką darytumėt: mokytumėtės ar bėgiotumėt. Vitaminas E padeda net Alzheimerio liga sergantiems, ką jau kalbėti apie moksleivius ir studentus.
Protinį darbą dirbančiam žmogui labai svarbūs mikroelementai geležis, magnis ir cinkas. Pastebėta, kad net pusei žmonių, kurie sunkiai suvokia tai, ką perskaitė, trūksta cinko. Ir nepamirškite lecitino. Tai itin svarbus nervų sistemos palaikymo ir apsaugos elementas.
Esant dideliam protiniam krūviui, nemigai ir pan., susikaupti išties nelengva. Valgykite mėlynes. Daug kalbama, kad mėlynės gerina regėjimą. Tai tiesa, tačiau veikliosios mėlynių medžiagos pagerina ir smegenų kraujotaką, kas itin svarbu dirbant protinį darbą.
Tokiomis pat savybėmis pasižymi ir svogūnai (galvutėmis), tik nepamirškite apie jų kvapą.
Pavalgykite figų ir išgerkite kmynų arbatos. Eteriniai šių augalų aliejai stimuliuoja nervų sistemą, gerina kraujotaką, todėl mintys kaipmat „atsigaus“. Protinę bei fizinę veiklą stimuliuoja ir žiedadulkės. Nepamirškite, kad alergiškiems žmonėms šiuos preparatus reikia vartoti labai atsargiai.
Beje, reikia žinoti, kad alkoholis, lieknėjimui skirti vaistai, kai kurie vaistai nuo padidėjusio kraujospūdžio bei pirmos kartos vaistai nuo alergijos taip pat slopina atmintį.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę