Ruošiama kava įvairiai. Itališka espresso kava (it. espresso – „išspaustas“) – labai stipri, patiekiama mažuose puodeliuose. Verdama kavos aparatu. Ją ruošiant naudojama 2/3 vandens ir 1/3 kavos, pavyzdžiui, maždaug 2 šaukštams kavos reikės 6 šaukštų vandens.
Hermetiškame aparate užviręs vanduo, veikiamas slėgio jėgos, garuoja pro smulkiai maltą kavą. Visas šis procesas užtrunka tik dvi minutes. Taip išgaunamas sodrus, stiprus skonis – daug stipresnis nei kavą paprastai užplikius vandeniu. Espresso kava išpilstoma į iš anksto pašildytus puodelius. Paslaptingai kvepiantis mažytis puodelis, paruoštas Espresso aparatu, pranoksta visus kitus kavos paruošimo būdus.
Stipri kava su trupučiu pieno vadinama kapučino (capucino). Ši kava taip pat verdama kavos aparatu, tačiau nėra tokia stipri, kaip espresso, patiekiama dideliuose puodeliuose. Į kavą pilama karšto pieno, galima užberti cinamono ar šokolado. Neatskiriama šios kavos dalis – balta putų „kepuraitė“. Šio recepto pavadinimas susijęs su vienuoliais kapucinais, dėvinčiais gobtuvus smailiais kampais (cappuccio).
Italijoje dar mėgstama macciato kava. Jai paruošti reikės 90 ml espresso kavos ir šiek tiek šalto pieno. Jis pilamas pro stiklinės šoną, kad susidarytų šviesesnis rudos spalvos sluoksnis.
Dar viena kava su pienu, paruošta itališkai, vadinama cafe latte. Italijoje ji geriama pusryčiams. Jai paruošti reikia espresso kavos ir karšto pieno lygiomis dalimis. Iš pradžių pusė 250 ml talpos stiklinės pripilama espresso kavos ir ji užpilama karštu pienu. Viršutinis jo sluoksnis sudaro putų „pagalvę“.
Prancūzų pamėgta pusryčių kava – cafe au lait. Stipri juoda kava lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu ir pilama į didelį puodelį ar dubenėlį.
Turkiška kava – tamsi, saldi. Ji mėgstama Turkijoje, Viduriniuose Rytuose, Graikijoje. Verdama žalvariniame ar variniame indelyje. Į indelį įberti šaukštelį (kiekvienam puodeliui) paskrudintos tamsios kavos, įpilti 60 ml vandens ir šaukštelį cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o, kai kava ima putoti, tuoj pat nukelti. Galima užvirti iš viso tris kartus. Kava pilama į iš anksto pašildytus mažyčius puodelius.
Airiškai kavai paruošti reikės šaukštelio cukraus ir airiško viskio, 2/3 stiklinės karštos, juodos, stiprios kavos bei grietinėlės. Geriama nemaišyta.
Austrijoje kava tradiciškai užpilama saldžia grietinėle, į ją įberiama cinamono ar tarkuoto muskato riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų skonį.
Belgijoje kava patiekiama su nedideliu šokolado gabaliuku, kuris įdedamas į puodelį. Užpilant kavą, šokoladas ištirpsta. Šveicarijoje ir Vokietijoje populiari kava, vadinama „Laimingos vestuvės“. Ji ruošiama iš vienodo kiekio kavos ir karšto šokolado.
Norint paruošti stiprią kavą, vienam puodeliui reikia naudoti daugiau kavos, o ne tikėtis, kad „pritraukus“ ji taps stipresnė ir skanesnė.
Tirpi kava aromatu ir skoniu negali rungtyniauti su šviežiai paruošta maltų pupelių kava. Tirpią kavą greita ir patogu paruošti, tačiau apdorojimo proceso metu produktas praranda nemažai savybių. Vis dėlto geros kokybės tirpi kava bus geresnė už blogai paruoštą maltą kavą.
Juodą kavą priimta patiekti po valgio nedideliuose puodeliuose.
Espresso kavai paruošti naudojami tik ypatingi kavos mišiniai, dažniausiai – arabica su įvairiais priedais ar be jų. Skrudinimas – taip pat svarbi paruošimo dalis, kurio metu pupelės įgauna blizgantį, tamsiai rudą atspalvį, „atskleidžiamas“ jų eterinių aliejų aromatas. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo lėčiau vanduo pro ją sunkiasi. Gėrimas iš smulkiai sumaltos kavos bus kartesnis, sodresnio skonio. Geriausia kavą malti prieš pat ruošimą.
Naudokite gero skonio šviežią vandenį. Paruoštą kavą pilkite į pašildytus puodelius – išsaugosite kavos aromatą. Nenaudokite maltos kavos antrą kartą, nekaitinkite jau paruoštos kavos antrą kartą.
Atšaldytai kavai pagaminti reikia išvirti stiprios juodos kavos, kol dar šilta, pasaldinti pagal skonį. Kava patiekiama supilta į siauras stiklines, ant viršaus užpilama plaktos grietinėlės. Tai puikus gėrimas karštą vasaros dieną. Tačiau išties tikra ir gera kava yra karšta kava.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę