Arbatos puodelio burtai: gurkšnis malonumo ir sveikatos

Arbatos puodelis iš ryto ar vakare po darbų dažnam yra neatskiriama gyvenimo dalis. Ilgą laiką ištikimai tik juodąją arbatą gėrę lietuviai šiandien mėgaujasi įvairiomis šio ypatingo gėrimo rūšimis ir vis dažniau ieško kokybiško produkto. Arbata yra ne tik ritualas ar tonizuojamasis gėrimas, bet ir dažnai neišsenkamas sveikatos šaltinis. Apie arbatos rūšis, jų gydomąsias savybes ir paruošimo subtilybes kalbamės su Ieva Virbalaite, „Arbatos magijosarbatos degustacijų vedėja ir renginių koordinatore.

 

„Nė viena arbatos rūšis nėra vaistas ar panacėja. Taisyklingai ją paruošę ir tinkamai vartodami galime sustiprinti savo organizmą ir apsisaugoti nuo kai kurių ligų. Tačiau reikia atsiminti, kad kiekvieną žmogų arbata veikia skirtingai“, – prieš leisdamasi į arbatų subtilybes pabrėžia Ieva. Šį kartą kalbame apie 5 arbatos rūšis, o jų eilės tvarka mūsų pokalbyje – ne atsitiktinė, pradedame švelniausia ir baigiame stipriausia, arba – stipriausiai apdorota arbata.

 

Baltoji arbata

Populiariausi arbatos atstovai: Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), arba Baltasis Bijūnas, Bai Hao In Džen, arba Sidabrinės Baltojo Pūko Adatos.

 

Savybės: „Baltoji arbata – pati švelniausia, tinkama netoleruojantiems kofeino, nemėgstantiems dirginimo, apimančio išgėrus stimuliuojamųjų gėrimų“, – teigia Ieva. Ji puikiai tinka nėščioms moterims, vaikams, vyresnio amžiaus ar besiskundžiantiems pakilusiu kraujospūdžiu žmonėms, ją tinka gerti vakare. Kadangi ši arbata turi daug vitaminų ir naudingųjų medžiagų, ją verta gerti visiems mėgstantiems švelnų ir subtilų skonį.

 

Paruošimo subtilybės: pašnekovė įspėja – baltąją arbatą sunku teisingai paruošti: „Jei vanduo bus per karštas – arbatą „užmušite“, jei per šaltas – gėrimas nepritrauks“. Paprastai rekomenduojamas apie 60–70 laipsnių vanduo. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad baltosios arbatos yra skirtingos: jei arbata sudaryta vien iš pumpurėlių, reikia vėsesnio vandens, jeigu tai pumpurėlių ir lapelių mišinys, vanduo gali būti ir šiek tiek karštesnis.

 

Baltoji arbata

Kovoja su vėžinėmis ląstelėmis

Stiprina imuninę sistemą

Kovoja su infekcijas sukeliančiais virusais ir bakterijomis

Lėtina senėjimo procesą

Teikia žvalumo ir jaunina

Padeda išvengti dantų akmenų ir ėduonies

Skatina kraujo gamybą, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Žalioji arbata

 

Populiariausi atstovai. Populiariausius atstovus išvardinti sunku, nes žaliųjų arbatų neįmanoma suskaičiuoti. Ieva pamini keletą tradicinių, ne prekybininkų sugalvotų arbatos pavadinimų: „Kiniškųjų žaliųjų arbatų mėgėjai renkasi Long Jing („Drakono Šulinys“), Bi Luo Čiun („Pavasarinės spiralės“) arbatas, o iš japoniškų žaliųjų arbatų Lietuvoje lengviausia surasti Sencha ir Banch. Gurmanai renkasi ir brangesnes, aukštesnės kokybės arbatas, pvz., „Gyokuro“.

 

Savybės. Sunku išvardinti visas žaliosios arbatos teigiamas savybes.Ji gali būti puiki profilaktinė onkologinių ir širdies ligų priemonė, turi vitaminų, taip pat puikiai veikia žmones, kurie vejasi gyvenimą ir nemoka nė vienai akimirkai sustoti“, – teigia pašnekovė. Žalioji arbata turi stimuliuojamųjų savybių, tačiau stimuliuoja „ramiai“, todėl yra puikus pasirinkimas nervingiems, užimtiems, kaip Ieva sako, „vien kava ir šokolado batonėliais besimaitinantiems žmonėms“. Tačiau svarbu pabrėžti, kad šias savybes turi tik kokybiška žalioji arbata: „Negalite tikėtis nusipirkę pigios, dvejų trejų metų senumo žaliosios arbatos pakeliuose ar aromatizuotos gauti iš jos be galo daug naudos savo sveikatai“.

 

Paruošimo subtilybės. Panašiai, kaip ir baltajai arbatai, svarbu neperkaitinti vandens – 70–80 laipsnių karštumo vandens užteks, kad jūsų gėrimas įgautų malonų skonį, bet neprarastų savo savybių. Jei norite labiau stimuliuojamojo, o ne gydomojo poveikio, galite arbatą plikyti ir karštesniu vandeniu.

 

Žalioji arbata

Plečia kraujagysles ir gerina širdies veiklą
Slopina virškinimo organų jautrumą, gerina jų veiklą
Naikina kariesą sukeliančias bakterijas, stiprina dantis
Stiprina jungiamąjį audinį, kaulus, kremzles
Stiprina nervų ląsteles ir raumenis
Spartina medžiagų apykaitą
Skatina odos ir gleivinės atsinaujinimą
Stiprina imunitetą
Lėtina senėjimo procesus

Stimuliuoja, suteikia žvalumo

 

Ulongo arbata (Ulunai)

 

Populiariausi atstovai. Tai vidutinės fermentacijos arbata iš Kinijos, nepriskiriama nei žaliosioms, nei juodosioms arbatoms. Ulongo arbatų yra daug ir įvairių, garsiausi ir žinomiausi – Tie Guanin, Da Hong Pao, Fen Huan Dan Cong.

 

Savybės. Kadangi ulongo arbata yra fermentuojama, jos lapeliai yra šiek tiek tamsesni, o gėrimo spalva – gelsvesnė arba rusvesnė nei žaliosios arbatos. Ši arbata jungia žaliosios arbatos gydomąsias savybes ir juodosios arbatos šildomąjį poveikį. „Ulongo arbatą kinai geria rudenį ir žiemą“, – sako pašnekovė.

 

Paruošimo subtilybės.Ulongo arbatą galima plikyti beveik 90–95 laipsnių vandeniu. Ieva tikina, kad kartais ant arbatos pakuočių rašoma mažesnė temperatūra, tačiau įspėja, jog ši informacija yra neteisinga.

 

Juodoji arbata

 

Populiariausi atstovai.Mūsų rinkoje kol kas vyrauja indiška juodoji arbata, tačiau labai skatiname paragauti ir kiniškos – ji saldesnė, subtilesnė ir švelnesnė“, – sako arbatos entuziastė.

 

Populiariausi indiškos atstovai – Darjeeling ir Assam, kiniškos – Ci Men (Keemun), Dian Hong.

 

Savybės. Juodoji arbata stipriau šildo ir budrina, todėl tinka žiemą, sušalus, esant prastai nuotaikai. Dėl stiprios lapelių fermentacijos šioje arbatoje išlieka mažai vitaminų, taigi mažiems vaikams arba nėščioms moterims jos rekomenduojama gerti nedaug. Pašnekovė įspėja – peršalę nesugalvokite gydytis juodąja arbata! „Jei jau sergate, ji gali pakelti temperatūrą, sudirginti nervų sistemą, trukdyti jūsų organizmui ilsėtis ir gydytis. Neužgerkite vaistų ar maisto papildų stipria tamsia arbata (juodąja arba puero) – tai arbatos, kurios trukdys juos pasisavinti“, – aiškina Ieva.

 

Vis dėlto esant prastai nuotaikai juodoji ir kitos tamsios arbatos – ulongo, puero – gali būti puikus pagalbininkas, kadangi labiau stimuliuoja ir kelia tonusą.

 

Paruošimo subtilybės. Juodąją arbatą galite plikyti ir verdančiu vandeniu. Jeigu arbatą saldinsite, dalis jos gydomųjų savybių bus panaikinta.

 

Juodoji arbata

Gerina kraujo apytaką

Mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis

Lengvina kvėpavimą ir padeda astma sergantiems žmonėms

Gerina virškinamojo trakto darbą, padeda esant virškinamosios sistemos sutrikimams

Mažina blogojo cholesterolio kiekį

Saugo nuo dantų ėduonies

Stimuliuoja

Puero arbata

 

Populiariausi atstovai.Puero arbata labiausiai mitais apipinta arbata mūsų rinkoje, – teigia pašnekovė. – Apie ją dažnai labai mažai išmano net pardavėjai ir platintojai.“ Puero arbata – stipriausiai fermentuota, jos fermentacija trunka apie pusantro du mėnesius, todėl ji yra tamsi ir beveik neturi vitaminų, tačiau pasižymi organizmą valančiomis ir tonizuojamosiomis savybėmis. Anot Ievos, Pjero arbatų yra tūkstančiai, ji būna biri ir presuota, tačiau nė viena nėra geresnė už kitą. Svarbiausias – arbatos skonis. Arbatos degustacijų vedėja sako, kad jis turi būti minkštas, kuo mažiau kartus ir jokiu būdu ne blogo kvapo: „Jei jūsų puero arbata turi blogą kvapą, vadinasi, įsigijote prastos arbatos.“

 

Savybės. Tai yra organizmą valanti arbata, kurios reikia gerti saikingai, o jeigu jums trūksta vitaminų, ir geležies, šia arbata galite mėgautis ypač retai arba visai atsisakyti. „Puero arbata valo kraują, taigi rekomenduojamas sunkų maistą valgantiems žmonėms, valgantiems daug mėsos produktų, norintiems atsikratyti antsvorio, besiskundžiantiems virškinimo sutrikimais“, – aiškina pašnekovė. Puero, skirtingai nei juodoji arbata, pagerins virškinimą, tačiau nesuerzins skrandžio.

 

Paruošimo subtilybės: „Šią arbatą reikia plikyti verdančiu vandeniu, tačiau pirmasis užpylimas turėtų būti arbatžolių „nuplovimas“ – užpilkite šiek tiek verdančio vandens ir greitai jį nupilkite“, – apie puero arbatos paruošimo subtilybes kalba Ieva. Anot jos, nereikia bijoti, kad taip arbata praras savybes: kadangi ši arbata gaminama ilgai ir nėra sterili, ją nupildami tiesiog nuplaunate dulkes.  

 

Puero arbata

Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje

Tonizuoja medžiagų apykaitą kepenyse

Padeda virškinti riebų maistą

Padeda sumažinti antsvorį

Šalina šlakus

Stiprina imuninę sistemą

 

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai