Pirmiausia reikia žinoti, kuri kava – su kofeinu ar be jo – sveikesnė ir kokią įtaką daro pats kofeinas.
Neseniai buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 187 žmonės, atsitiktiniu būdu suskirstyti į tris grupes: vieni gėrė nuo trijų iki šešių puodelių kavos per dieną, kiti – nuo trijų iki šešių puodelių kavos be kofeino per dieną, o trečia – kontrolinė grupė – kavos negėrė. Tyrimui vadovavo med. dr. H.Robert Superko. Visi dalyviai gėrė tik juodą kavą. Tyrėjai matavo kofeino koncentraciją dalyvių kraujyje, taip pat nustatė pagrindinius širdies geros veiklos indikatorius prieš tyrimą ir po trijų mėnesių. Jie nerado jokių didelių skirtumų tarp trijų grupių, tirdami insulino ir gliukozės koncentraciją, tačiau nustatė, kad, praėjus trims mėnesiams, toje grupėje, kuri gėrė kavą be kofeino, padidėjo riebalų rūgščių kiekis, o jos skatina mažo tankio lipoproteinų gamybą. Superko teigimu, yra labai didelis skirtumas tarp kavos su kofeinu ir kavos be kofeino vartojimo, ir būtent kava be kofeino gali skatinti širdies ligų vystymąsi.
- Kofeinas žmones veikia nevienodai. Vieni gali išgerti po keletą puodelių per dieną ir nejausti jokio diskomforto, o kitiems ir po vieno puodelio padidėja arterinis kraujospūdis, pradeda mausti širdį, padidėja širdies plakimas, sutrinka miegas.
- Paprastai, išgėrus 3–4 puodelius kavos, diastolinis spaudimas padidėja 2–4 mm Hg. Bet šis kofeino poveikis būna labai neilgalaikis, o, pradėjus sistemingai gerti kavą, jis ir visiškai išnyksta. Hipotenzija sergantiems žmonėms, t.y. tiems, kurie skundžiasi nuolat sumažėjusiu kraujospūdžiu, gydytojai rekomenduoja kavą kaip kraujo spaudimą didinančią priemonę.
- Dauguma Europos šalių kardiologų rekomenduoja širdies ligomis sergantiems ligoniams neviršyti kasdienės 200 mg kofeino normos.
- Didelis kofeino kiekis kiek dirgina skrandį, sutrikdo kai kurių vitaminų ir mikroelementų pasisavinimą. Dėl sumažėjusio kalcio kiekio gali suaktyvėti osteoporozės vystymasis.Šiais atvejais neigiamą kavos poveikį galima pašalinti geriant kavą su pienu – taip papildomos kalcio atsargos organizme, be to, balinta kava silpniau dirgina skrandį.
- Kava taip pat gali sutrikdyti B grupės vitaminų pasisavinimą, dėl to gali atsirasti kai kurių nervų sistemos ir odos sveikatos problemų. Todėl kavos mėgėjams naudinga vartoti maisto papildų su B grupės vitaminais.
- Kava sumažina nuovargį, suteikia žvalumo ir pasitikėjimo savo jėgomis. Manoma, kad 100–300 mg kofeino per dieną padidina budrumą, fizinį aktyvumą, pagreitina mąstymą. Bet didesnės negu 400–600 mg dozės, atvirkščiai – gali sukelti liūdesį, nerimą, padidinti nervingumą.
Anksčiau, kai buvo tyrinėjamas kavos poveikis sveikatai, tyrėjai atkreipdavo dėmesį tik į tai, kaip organizmą veikia kofeinas. Tačiau kavoje yra ir kitų sudedamųjų medžiagų. Ir žalia, ir skrudinta kava turi niacino (B grupės vitamino), chloro grupės rūgščių, aminorūgščių, mineralinių druskų, cukraus ir lipidų. Skrudinimo metu chloro rūgštys pakinta, todėl kava įgauna specifinį skonį. Chloro rūgštys veikia tam tikrus smegenų centrus, vadinamuosius malonumo, skausmo, bei stimuliuoja kai kuriuos kitus centrus. Rūgščių kavoje yra daugiau nei kofeino, todėl, kai geriate kavą, ši kavos sudedamoji medžiaga greičiau patenka į kraują ir smegenis nei kofeinas, todėl tuojau pat pagerėja nuotaika.
Puodelis juodos kavos, išgertas ryte, suteiks žvalumo, pagerins dėmesio koncentraciją.
Mažytis espresso padės, kai reikia staiga padidinti dėmesio koncentraciją, intensyviau mąstyti, tačiau neverta ja piktnaudžiauti, kadangi didesnis kofeino kiekis sukels irzlumą ir net padidins nuovargį.
Kavą su pienu ar grietinėle gali rinktis tie, kuriems padidėjęs skrandžio rūgštingumas, o kapučino – malonus būdas praleisti pusvalandį šnekučiuojantis su draugais ar aptariant verslo reikalus. Vis dėlto kava su grietinėle, kapučino, airiška kava – tai ir papildomos kalorijos, todėl besiskundžiantys antsvoriu tokia kava turėtų mėgautis rečiau.
Taigi geriant kavą svarbiausia atsižvelgti į savo organizmo poreikius, o saikingumas svarbu kalbant ir apie šį gėrimą.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Siūlau paskaityti http://negeriam.googlepages.com/kofeinas
žiemą pradėjau vartoti Tonussan - tokį energetinį, augalinės kilmės maisto papildą, kaip minėjo Saule, kuris
energizuoja, žvalina, suteikia energijos, o ir šiaip, stiprina visą bendrą organizmo būklę, be abejonės, ir stresus mažina - taigi, nebereikia nei kavos nei dar ko.. jaučiuosi it ridikas!