Prieskoniai: kuriuos pasirinkti?

Austrijos prieskonių gamintoja „Kotanyi” turi didelę patirtį ir žino prieskonių gamybos paslaptis, nes juos gamina jau daugiau nei 120 metų. Džiugu, kad kokybiški prieskoniai, žinomi 18-koje Europos šalių, įžengė į Lietuvos rinką. Mintimis apie prieskonius, jų vartojimą bei gydomąsias savybes sutiko pasidalyti „Kotanyi GmbH” atstovybės Lietuvoje vadovė Aurika Černiauskienė.
 

Ne viena šeimininkė švenčių proga keps antį, žąsį ar net kalakutą. Kokiais prieskoniais galima paskaninti tokį kepsnį?


Paukštienos ar žvėrienos kepsniui paskaninti tinka bazilikai, uoginė aštrioji paprika, karis, krapai, česnakai, laurų lapai, raudonėliai. Bazilikas suteikia mėsai puikaus aromato, karis - rytietiško skonio, paprika - gaivaus aštrumo, saldžioji raudonoji paprika - pikantiško skonio bei gražią spalvą. Keptai ančiai ir žąsiai skaninti ypač tinka peletrūnai, kmynai, mairūnai, rausvieji, žalieji bei juodieji pipirai. Visų jų galima rasti “Kotanyi” keturių pipirų malūnėlyje ir, šviežiai sumalus, pagardinti paukštieną.
Kalakutienai labiau tinka čiobreliai, paprikos, česnakai, juodieji pipirai, rozmarinai, mairūnai. Beje, kai kuriose parduotuvėse galite nusipirkti specialaus prieskonių mišinio kalakutienai.
 

Kokie yra tipiški mėsos prieskoniai?


Gaminant mėsos patiekalus praktiškai tinka visi mums Lietuvoje žinomi prieskoniai. Labai įdomus austriškas prieskonių mišinys avienai, kurio sudėtyje yra pipirų, šaltmėčių, česnakų. Beje, šaltmėtės - tai prieskonis, kuriuo visada skaninami avienos patiekalai.
Šventėms galima pasigaminti pikantišką patiekalą iš šonkauliukų, vartojant specialų prieskonių mišinį su medumi. Jie labai tiks su keptomis bulvėmis, obuoliais, česnakų padažu ir šviežiomis salotomis.
 

Kokie prieskoniai suteikia išskirtinį skonį žuvies patiekalams?


Žuviai tinka krapai, česnakai, pipirai, citrininiai pipirai, petražolės. Mes siūlome žuvies prieskonių mišinį, kuris tinka kepant žuvį tešloje ar ant grotelių. Žuvis gali būti gardinama ir brangiausiu pasaulyje prieskoniu - šafranu. Prieš vartojimą jis išmirkomas šiltame piene.


 

Kokios šių prieskonių gydomosios savybes?


Jau gilioje senovėje daugelis prieskonių buvo vartojami ne tiek maistui gardinti, kiek gydymo tikslams.
Kmynai veikia antiseptiškai; kmynų arbata tinka sutrikus skrandžio ar žarnyno veiklai.
Saldžioji ir aitrioji paprika stiprina imunitetą. Saldžioji paprika turi daug vitamino C, stiprina kraujagysles.
Krapai ir kalendros - puiki raminamoji priemonė.
Gvazdikėliai gerina apetitą, virškinimą, kraujotaką. O gvazdikėlių aliejus iki šiol vartojamas stomatologijoje kaip skausmą bei uždegimą malšinanti priemonė.
 

Kokių prieskonių patartumėte dėti į šaltas salotas?


Šviežių daržovių salotas galima paruošti vartojant keturių skirtingų rūšių “Kotanyi” prieskonių mišinius, kurie skirti klasikinėms, Viduržemio jūros, itališkoms ir egzotinėms salotoms.
Mišraines skaninti rekomenduojame prancūziškų ar itališkų žolių mišiniais iš “Kotanyi” malūnėlių.
 

Kuo gardinami saldieji patiekalai?


Saldiesiems patiekalams gardinti vartojami mums įprasti prieskoniai: cinamonas, vanilė, gvazdikėliai, muskatas, imbieras, kalendros, šafranai.
Putėsius ir kremus galima pagardinti citrinpipiriais.
Galima įsigyti specialų “Kotanyi” prieskonių mišinį obuolių pyragui. Ant pakuotės rasite ir receptą, kaip jį pasigaminti. Pagal šį receptą pagaminti obuolių pyragą neužims daug laiko, o pyragas puikiai tiks kalėdiniam stalui.
 

Dėkojame už praktiškus patarimus. Gerų jums švenčių.

 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai