Senovėje vaškas ir medus buvo viena iš duoklių natūra, „pinigai“. Medus buvo vaistas ir maistas, nors daugiausiai jo naudota midui gaminti. Sąnarių ligos gydytos ir bičių nuodais – tiesiog bičių įgėlimais, prispaudžiant jas prie skaudamos vietos, nors šiaip žmonės labai vengė bitę nuskriausti, juolab – žudyti. 1812 m. vienuolis metraštininkas, aprašydamas Napoleono armijos grobstymus Kaune, mini, jog svetimšaliai plėšė ir bites, net „(...) padegė avilius su šiaudais“.
Šiuo metu medus labai vertinamas kaip natūralus saldiklis ir sveikatinimo priemonė.
„Medus – iš augalų, iš jų nektaro. O nektaras visuomet asocijuojasi su gėriu ir meile. Žiedai – iš šviesos ir saulės, o ši susijusi su jaukumu ir šiluma. To teikia ir medus: saulės, augalų ir darbštuolių bitučių dovana“, – sako Biologinės medicinos ir diagnostikos centro „Natura munda“ vadovė Daiva Aušra Earle. Ji apie bites ir medų žino tikrai daug. Daugelį metų bitininkauja, o biologinės medicinos žinias nuolat tobulina tarptautiniuose natūralios medicinos seminaruose, mokymuose ir konferencijose.
Pavasario medus
Pirmiausia žydi klevai ir pienės. Tad ir pirmasis medus – būtent iš jų. Beje, vienos rūšies medų surinkti būtų sudėtinga, kadangi vienu metu žydi ir pienės, ir klevai, ir vaismedžiai, ir pavasario gėlės.
Bitės iš žiedų paima ne medų, o nektarą, kuriame yra vandens. Nektaru pildomos korio akutės, ir tam tikra bičių grupė, kurios neskrenda į laukus, o turi „pareigas“ avilyje – vibruodamos sparneliais vandenį išgarina. Medus tinkamas ir kokybiškas, kai vanduo išgarintas maksimaliai, o korio akutė su „dangteliu“ – korys užakiuotas. Jeigu bitininkas paskuba ir ima medų per anksti, kol bent du trečdaliai korio nėra visiškai užakiuota, toks produktas gali ir surūgti. Jeigu užakiuotas visas korys, tinkamai saugomo medaus savybės nesikeis daugelį metų.
Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems yra kraujotakos sutrikimų, tinkamesnis pavasarinis medus.
Pienių medus kristalizuojasi stambesniais kristalais ir yra ypač gurmaniško skonio. Tačiau ne kiekvienais metais jo surenkama. Jeigu augalams sužydus oro temperatūra žemesnė nei 19-20 laipsnių, pienės žydi, bet jų žieduose nektaro beveik nesusidaro. Jei pavasaris vėsus, bitės turi mažiau darbo.
Pienių ir klevų medus yra šviesus (tačiau ne baltas, kaip rapsų; rapsų medus nelaikomas labai naudingu, jis ir kristalizuojasi blogiau. Kristalizavimasis („sustingimas“, „cukravimasis“) yra vienas iš medaus kokybės požymių).
Geriausias medus – surinktas iš natūralios aplinkos, sodo, miško. Medaus iš avilių, kurie „dirba“ specialiai užsėtuose rapsų laukuose, dėl herbicidų ir cheminių trąšų naudojimo stipriai nukenčia ir bitės, ir medaus kokybė.
Gana retos žalsvos spalvos, kol dar skystas, iki susikristalizavimo, yra pušų ūglių medus. Tai ypatinga rūšis. Kaip nurodoma liaudies medicinos receptuose, šis medus tinka sergantiesiems tuberkulioze.
Vasaros medus
Liepų medus tinkamas peršalimui, kvėpavimo sistemos ligoms gydyti ir profilaktikai: su aviečių stiebelių arba su liepžiedžių arbata.
Grikių medus yra tamsus ir specifinio kvapo, todėl nėra populiarus.
Rudeninis viržių medus taip pat yra tamsios spalvos, jame daugiau mineralinių medžiagų ir aminorūgščių.
Saldumas mėgsta... auglius
Sergantiems onkologinėmis ligomis medus netinka. Labai daug tyrimų, atliktų tiek JAV, tiek Europos mokslo tyrimų institutuose, įrodė, kad nesveika ląstelė labai greitai prisijungia gliukozės molekulę. Nors gliukozės meduje daug mažiau nei cukruje, sergantiesiems onkologinėmis ligomis ar įtariant tokį polinkį, medaus kiekį reikia riboti, o cukraus ir gaminių su cukrumi – atsisakyti. „Šią informaciją visada akcentuojame pacientams“, – sakė Biologinės medicinos ir diagnostikos klinikos „Natura munda“ įkūrėja ir vadovė D.A.Earle.
Sveikatai ir gerai savijautai
Atlikta daug klinikinių tyrimų, įrodančių medaus poveikį skrandžio terpei reguliuoti. Geriant medų su šaltu vandeniu, skrandžio rūgštingumas skatinamas, o geriant su šiltu galima sumažinti. Medų netinka vartoti su karštais gėrimais. Geriausia medų pamažu laižyti, skonėtis, kol ištirps burnoje. Nedėkite medaus į karštą arbatą, nes aukštesnėje kaip 45 laipsnių temperatūroje medaus molekulių struktūra pažeidžiama, mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekis ir veiksmingumas mažės.
Meduje yra aminorūgščių, mikroelementų ir vitaminų žmogaus organizmui palankiu santykiu. Daug fruktozės, dar vadinamos vaisių cukrumi. Ji pasisavinama greitai.
Du šaukšteliai per dieną
D.A.Earle teko lankytis Italijos, Ispanijos gamyklose, kur gaminami nuostabūs saldumynai ir delikatesai – migdolai, apvolioti medaus ir kitų komponentų glaistu. Bet, pataria p. Daiva Aušra, mėgaukimės medumi saikingai: „Svarbu saikas. Medus – kaloringas produktas, mineralinių medžiagų ir vitaminų kompleksas ar net koncentratas. Todėl medaus nereikia valgyti šaukštais. Dideli kiekiai fruktozės ir net nedaug gliukozės pasunkina kepenų ir kasos darbą.“
Medaus vartokime arbatai saldinti, tačiau niekada nedėkime į karštą (daugiau nei 40–50 laipsnių) gėrimą.
Stipriai pašildytas medus ilgą laiką nesikristalizuoja, ir tai rodo, kad natūrali produkto struktūra pažeista, kitaip sakant, kad produktas sugadintas.
Kas kam
Yra žmonų, kurie sako, kad jie medui alergiški. Tai ne visuomet tiesa. Konkrečiam žmogui gali tikti vidurvasario, tačiau netiks klevų medus. Taikant naujos kartos aparatą su specialia programa, atliekama išsami žmogaus organų ir sistemų trimatė kompiuterinė biorezonansinė diagnostika. Tai moderniosios medicinos technologinė naujovė Lietuvoje. Galima nustatyti, kad, pavyzdžiui, tam tikrai medaus rūšiai žmogus alergiškas, bet yra medaus rūšių, kurias jis gali vartoti sau į sveikatą. Ši diagnostika gali labai padėti išaiškinant tiek suaugusiųjų, tiek vaikų įvairių negalavimų priežastis.
Geri klinikos vadovės receptai
Močiučių receptas „kraujui stiprinti“: medus, spanguolių sultys, burokėlių sultys (lygiomis dalimis) ir du šaukštai konjako. Vartoti po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. Stiprina imunitetą ir didina hemoglobino koncentraciją kraujyje. Vartoti mažiausiai dvi savaites, galima iki trijų. Jeigu, atlikus kraujo tyrimą, hemoglobino rodikliai netenkinantys, po dviejų trijų savaičių kursą pakartokite. „Jokių vaistažolių nevartokite ilgiau nei tris savaites – kitaip organizmas pripranta ir blogiau pasisavina. Po pertraukos poveikis stipresnis, – pataria klinikos vadovė D.A.Earle. Ne tik vartojant cheminių preparatų, bet ir augalinės kilmės ar vaistažolių, nereikėtų perlenkti lazdos.“
Ir dar vienas receptas: tarkuotos imbiero šaknies, citrinos ir medaus lygiomis dalimis. Mišinio dėti į šiltą, bet nekarštą vandenį. Tiks šaluoju metų laiku imunitetui stiprinti ir suteiks žvalumo.
Kokie namai turtingi
Mutinys laikytas vargingai gyvenusiųjų patiekalu, bet, pasirodo, mėgtas visų. Močiutė Daivai Aušrai yra pasakojusi: jeigu namai pasiturintys, tai mutinys juose gaminamas iš juodos duonos, pieno ir medaus. O kukliau gyvenančiųjų namuose – iš duonos, vandens ir trupučio cukraus. Medus mutinyje – tarsi įrodymas, kad šeima „turi iš ko gyventi“. Taigi „pieno upės“ ir „medaus krantai“ nėra šiaip sau posakiai.
Įdomu
Mūsų tautos šviesuolis ir profilaktinės medicinos pradininkas Vydūnas įspėjo: „Su saldumu – atsargiai! Baltasis cukrus gadina kūną. Jam virškinti reikia visokių materialų, kurie iš kūno traukiami. Ir taip dantys ir kaulai gadinami.“ O „valgomų daiktų“ sąraše trečioje vietoje Vydūnas nurodė medų, jį ir vaikams rekomendavo, nes „kalkio kūnui teikia“, taip pat ir grūdus, vaisius ir daržoves („Sveikata. Jaunumas. Grožė. – Tilžė, 1928 m.). Duoną Vydūnas kepdavosi pats, jos sudėtyje buvo ir medaus.
„Save vaikystėje aš vaizduojuos kaip avilį, į kurį visokie paprasti, pilki žmonės nešė kaip bitės medų savo patyrimą ir mintis apie gyvenimą, dosniai turtindami mano sielą, kas kuo galėjo. Dažnai tas medus būdavo nešvarus ir kartus, bet visoks patyrimas – vis dėlto medus.“ Maksimas Gorkis.
Džiaugsmo arbata
Jei norite išvengti peršalimo ligų ar greičiau pasveikti, tiks imbierų arbata. Ji padės ir virškinimo veiklai gerinti, malšins mėnesinių skausmus, slopins pykinimą (taip pat ir nėštumo metu). Be to, ši arbata gerina nuotaiką. Knygoje vokiečių kalba „Magiškoji kulinarija“ rašoma, kad išgėręs litrą tokios arbatos pradėsi juoktis net už pilvo susiėmęs.
• 6-7 ploni imbiero griežinėliai 1 puodeliui,
• reikiamas kiekis vandens,
• šviežiai išspaustų citrinos sulčių ar (ir) medaus pagal skonį.
Užvirinti vandenį su imbieru, sumažinus liepsną dar pavirti. Į praaušusią pilti sulčių. Gerti su medumi, kol karšta (arba arbata be priedų galima skalauti skaudamą gerklę). Imbiero arbata žiemą sušildys geriau nei kiti gėrimai.
Jeigu virsite juodąją arbatą su imbieru, nepervirkite. Ilgiau kaitinta ši arbata bus aitresnio skonio, bet ne tokia kvapi.
Pankolių medus
• Nuo kosulio ir bronchito. Ypač tinka vaikams gydyti.
• 25-30 g trintų pankolio sėklų,
• ½ l vandens,
• 500 g medaus.
Pankolių sėklas pavirti vandenyje, šiek tiek palaikyti, kad pritrauktų, nukošti. Į atvėsintą skystį pridėti medaus. Gautą tirštoką masę supilti į tamsaus stiklo indą. Per dieną suvalgyti kelis šaukštelius arba saldinti karštą gėrimą.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę