Pramuši ledą – rasi sidabrą,pramuši sidabrą – rasi auksą

Velykos ir kiaušiniai mūsų sąmonėje, ko gero, visiškai neatsiejami. Tiek kasdienybėje, tiek per šią pavasario šventę dažniausiai valgome vištų kiaušinius. Ančių, žąsų, putpelių ar stručių kiaušinių vartojame nepalyginti mažiau. Matyt, dėl tokių tradicijų. Be to, daugelis ir žino apie juos kur kas mažiau. Jūsų dėmesiui straipsnis, bent kiek padėsiantis užpildyti šią spragą.
 

Vištų kiaušiniai


Kiaušinyje yra riebalų, gausu kalcio, fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, cinko, A, E, D ir B grupės vitaminų, daug omega 3 ir amino rūgščių. Vienas vidutinio dydžio kiaušinis turi apie 200 mg cholesterolio ir apie 70 kcal. Daugiau kaip pusė jų yra trynyje.
Laisvai auginamų vištų kiaušiniai yra kokybiškesni, turi daugiau vitaminų, riebalų rūgščių nei auginamų pramoniniu būdu.
Sveikas žmogus kasdien gali suvalgyti po vieną kiaušinį, tačiau tiems, kurių cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs, ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 1–2 kiaušinius per savaitę arba nevalgyti kiaušinio trynio.
Saugiau valgyti gerai išvirtus nei žalius kiaušinius, o įsigytus suvartoti per 2 savaites.

 

Ančių kiaušiniai


Anties kiaušinis yra didesnis už vištos, bet mažesnis už žąsies kiaušinį. Anties kiaušinis, sveriantis apie 70 g, turi apie 130 kcal, daugiau nei 200 proc. cholesterolio, 18 proc. – baltymų ir 15 proc. geležies dienos normos.
Anties kiaušinis turi daugiau vitaminų B6, B12, A ir baltymo albumino nei tokio pat dydžio vištos kiaušinis.
Ančių kiaušinių lukštas yra daugiau porėtas, todėl, valgant netinkamai paruoštus kiaušinius, yra didesnė tikimybė užsikrėsti salmonelioze.
Rekomenduojama valgyti tik kietai virtus ančių kiaušinius.
 

Žąsų kiaušiniai


Oksfordo žodyne Kanados žąsis pirmą kartą minima 1772 m.
Vienas 100 g žąsies kiaušinis turi 266 kcal, jame yra net 852 mg cholesterolio! Be to, žąsies kiaušinyje yra apie 790 mg omega 3 ir 980 mg omega 6 riebalų rūgščių, taip pat gausu riboflavino, folatų, vitaminų B12, B6, A, fosforo, geležies, cholino, kalcio, magnio, cinko, nedaug vario ir mangano. Seleno – net 3,5 karto daugiau nei vištos kiaušinyje!
Žąsies kiaušiniai naudingi regėjimui stiprinti, odos būklei gerinti, nes turi karotinoidų ir liuteino, taip pat skatina organizmo ląstelių vystymąsi.
Maistinės ančių ir žąsų kiaušinių savybės labai vertinamos Vakarų Europoje, ypač Olandijoje, Belgijoje ir kai kuriuose Azijos šalyse.
 

Putpelių kiaušiniai


Putpelių kiaušiniai yra tikras delikatesas Vakarų Europos šalyse ir Šiaurės Amerikoje. Jie populiarūs Japonijoje, Vietname (užkandis prie alaus).


Nors putpelių kiaušinukai yra maži (vienas sveria apie 10–12 g), tačiau maistinėmis savybėmis 3–4 kartus lenkia vištos kiaušinius! Pavyzdžiui, vitaminų A ir B2 juose yra du kartus, o geležies ir kalio net penkis kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Kita vertus, putpelės kiaušiniuose nėra vitaminų D, E ir B12.
Šie kiaušiniai naudingi sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis, opalige, tulžies pūslės akmenlige, mažakraujyste, taip pat padeda stiprinti seksualinę potenciją, atmintį, imunitetą.
Putpelių kiaušiniuose nėra „blogojo“ cholesterolio, todėl juos galima valgyti dažniau nei vištų kiaušinius. Beje, užsikrėtimas salmonelioze valgant putpelių kiaušinius yra mažai tikėtinas.
Labai naudinga valgyti putpelių kiaušinių lukštus, nes juose yra lengvai pasisavinamo kalcio. Susmulkinto lukšto galima dėti į įvairius maisto produktus, taip praturtinant organizmą natūralaus kalcio atsargomis.
Nuplautus putpelės kiaušinius virkite trumpai, 1-2 minutes. Juos taip pat galima kepti, dėti į įvairias salotas, labai tinka stalui papuošti.
 

Stručių kiaušiniai


Stručių kiaušinius dėl vertingų maistinių savybių mėgo Anglijos karalienė Viktorija. Stručių kiaušiniai yra maistingesni nei vištų ir yra priskiriami prie dietinių produktų. Vienas stručio kiaušinis savo maistine verte (2000 kcal) atstoja net 24 vištos kiaušinius.
Stručio kiaušinis, palyginti su vištos, turi mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų. Baltymų, riebalų, kalcio, fosforo, folio rūgšties, magnio, cinko, jodo, vitamino A yra panašiai kiek ir vištos kiaušinyje. O vitamino E, pantoteno rūgšties, mangano stručio kiaušinyje yra daugiau.
Įdomu: per metus stručio patelė padeda vidutiniškai 60 kiaušinių, o vienas kiaušinis sveria apie 1-1,5 kg, iš jų apie 1 kg baltymas ir 0,5 kg trynys. Stručio kiaušinio lukštas didelis ir storas. Tai puiki medžiaga menininkų darbams (graviūroms, lempų puošybai ir pan.).
 

Kiaušiniai su karotinu ir jodu


Prekybos centruose galima įsigyti kiaušinių, praturtintų su karotinu ar jodu. Kiek tai naudinga – dalykas diskutuotinas. Manoma, kad kiaušiniai, praturtinti jodu, gali teigiamai veikti skydliaukę. Kai nėščiosios maiste trūksta jodo, kūdikis gali gimti mažesnio svorio, su skydliaukės veiklos sutrikimais. Kai trūksta jodo, sunkiau mokytis, sukoncentruoti dėmesį.
Tad vis dėlto valgyti maisto produktus su didesniu jodu kiekiu, tarp jų – ir jodu papildytus kiaušinius, matyt, verta.
 

Alergija kiaušiniui


Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos gydytojos alergologės-pulmonologės doc.dr. Eglės Vaitkaitienės, vaikai iki 3–4 metukų gana dažnai būna alergiški vištos kiaušiniui.
Alergines reakcijas dažniau sukelia kiaušinio baltymas, rečiau – trynys.
Pasitaiko atvejų, kai žmogaus organizmas netoleruoja didesnio baltymų kiekio, todėl silpnėja imuninė sistema, blogėja savijauta, vargina lėtinis nuovargis.
„Kiaušinio baltymo netoleravimo reakcija gali pasireikšti nevirškinimu, pykinimu, viduriavimu, bėrimu, galvos skausmu ir panašiais simptomais. Tuo atveju kiaušinių reikėtų atsisakyti. Jeigu žmogus yra alergiškas vištų kiaušiniams, jis taip pat gali būti alergiškas ir anties bei žąsies kiaušiniams. Tuomet reikėtų vartoti putpelių ar stručių kiaušinius“, – pataria gydytoja E.Vaitkaitienė.
Pastebėta, kad 40 proc. vaikų, alergiškų vištos kiaušiniui, per pirmuosius penkerius gyvenimo metus suserga ir astma.
Paskutiniaisiais dešimtmečiais išsivysčiusiose šalyse vištos kiaušiniai ir jų turintys gaminiai yra priskiriami labai alergizuojančių maisto produktų kategorijai. Putpelių kiaušiniai nesukelia alergijos arba jos yra labai retos.
Alergija stručių kiaušiniams taip pat pasireiškia gana retai.
Naudinga žinoti
 

 

• Vartokite tik šviežius kiaušinius. Jie, įdėti į šaltą pasūdytą vandenį, kaipmat paneria į dugną. Seni kiaušiniai neskęsta.
• Prieš vartojimą kiaušinius būtinai nuplaukite šiltu vandeniu su muilu, kad apsisaugotumėte nuo salmoneliozės.
• Minkštai kiaušiniai išverda per 3–4 min. (dedami į verdantį vandenį), pusiau kietai – per 5 min., kietai – per 8–10 min.
• Minkštai virti kiaušiniai organizmo pasisavinami geriau negu žali.
• Kad lukštas geriau luptųsi, virtus kiaušinius trumpai panardinkite į šaltą vandenį arba virkite pasūdytame vandenyje.
• Kiaušinių lukštų neišmeskite, juos išdžiovinkite, sumalkite kavamale arba mėsmale.
• Kiaušinių lukštų miltelius išmaišykite vandenyje ir juo palaistykite gėles.
• Kiaušinius rekomenduojama pirkti iš žinomų tiekėjų ar paukštynų parduotuvėse, prekybos centruose.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai