Ilgą laiką nesupratau, o gal ir nenorėjau suprasti granato. Nežinau, gal nesusikalbėjome, o gal tiesiog iš pernelyg skirtingų kraštų esame kilę. Babilone granatai pradėti auginti maždaug 5 tūkst. metų iki mūsų eros – raudonasis vaisius savo sėklų galia jėgų teikė Babilono kariams. Graikai, egiptiečiai, arabai granatų sultimis ir raštais dailino savo buities reikmenis. Senovės Graikijoje granatai buvo laikomi meilės ir vaisingumo simboliu, Biblijoje jis vadinamas Visatos vienybės simboliu, o štai iraniečiai tikina, kad Ieva buvo suviliota visai ne obuoliu, o būtent granatu. Ta ką bendra su šiuo užsieniečiu galėtų turėti lietuvė?
Ir vis dėlto, kasdien gatvėje praeinant pro sodus su granatmedžiais, derančiais spalio–vasario mėnesiais, išlikti netolerantiška ilgą laiką buvo sunku. Juolab kad tokioje viliojančioje Šiaurės Afrikos, Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros virtuvėje šie vaisiai yra užsitarnavę garbingą vietą. O ką jau kalbėti apie granato sveikatinamąsias savybes. Palūžau.
Granatas nėra vaisius, kurį kasdien rastume ant dažno lietuvio stalo. Ir parduotuvių lentynos nuo jų nelūžta. Nestebina ir tai, kad daugelis šio vaisiaus privengia ne tiek dėl tolimos kilmės, kiek dėl trikdančio problemos – o kaip gi jį valgyti?
Kvailų klausimų nėra, yra tik kvaili atsakymai. Tikriausiai esate girdėję šį posakį. Taigi, jei galbūt gėdijatės to, kad nežinote, kaip išsirinkti kuo geresnį granatą ir kaip valgyti, – nesigėdykite perskaityti šių patarimų.
Iš tiesų šis raudonšonis gali būti kietas riešutėlis. Granato valgomoji dalis – jo raudonų sulčių pritvinkusios sėklos, gana tvirtai įsikabinusios į baltą nevalgomą vaisiaus membraną. Paprastai iš jų spaudžiamos sultys, gaminami džemai, marmeladai, tačiau valgyti šviežias taip pat skanu.
Pirkdami granatu, žiūrėkite, kad jų odelė būtų ryškiai raudona, be dėmelių, o pats vaisius – sunkesnis nei spėtumėte iš jo dydžio. Parsineškite namo – taip paprastai granato parke ar automobilyje sudoroti nepavyks.
Kai jau atsirasite savo virtuvėje, nupjaukite nuplauto vaisiaus karūnėlę ir supjaustykite į keturis ketvirčius išilgai. Tuomet, geriausiai užsidėję prijuostę (jei apsitaškysite sultimis – rūbą negrąžinamai sugadinsite, juk ne veltui ilgą laiką granato sultys buvo naudojamos audiniams dažyti), kiekvieną ketvirtį laikydami virš dubens, pirštais palengva iškrapštykite sėklas. Gali kilti noras naudotis peiliu ar šaukštu, tačiau patikėkite – pirštai čia pats geriausias įrankis. Ir viskas. Sėklas galite valgyti iš karto, jei norite – užšaldyti ar tiesiog padėti į šaldytuvą. Jas puikiai galėsite panaudoti gamindami įvairius patiekalus. Jei ieškote idėjų ir svarstote kokius, – skaitykite toliau.
Granato vaisius galbūt netaps pagrindiniu patiekalu, tačiau, patikėkite, gali virsti viena jūsų pietų ar vakarienės stalo žvaigždžių.
Pasigaminkite avokado, apelsinų, gražgarsčių salotas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite granato sėklomis – puikus gaivinantis skonis, bene karališkas užkandis.
O štai marokietiškas avienos kepsnys su kuskusu nustebins net ir išrankiausius. Šiam patiekalui naudokite granato sėklų ir medaus padažą, o kepsnį prieš kepdami marinuokite kumino, kalendros, pipirų ir cinamono prieskoniais.
O aviena ir granatai – neišskiriama pora, draugėn suvesta Šiaurės Afrikos ir kitų Viduržemio jūros regiono šalių gurmanų. Juos derinkite mėsą troškindami, kepdami orkaitėje ar ant grotelių.
Jei norite ko lengvesnio, orkaitėje iškepkite morkas, burokėlius, sutarkuokite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, vyno actu, įberkite smulkinto česnako, granato sėklų ir gerai išmaišykite. Valgykite su duona – ir sotu, ir skanu.
Pusryčiams pagyvinti tiesiog užberkite granato sėklų ant dribsnių, avižų košės ar tradicinių vaisių (bananų, obuolių) salotų.
Desertui siūlau išbandyti ryžių pudingą su granatų sėklomis arba iš pieno, grietinėlės, cukraus ir granatų sulčių pasigaminkite naminių ledų. Egzotiška ir itin gardu.
Kadangi „Sveikas žmogus“ – sveikatos žurnalas, tarp visų šių panegirikų granatui pamiršti jų naudą sveikatai būtų tiesiog neatleistina. Juk visada džiugu, kai ne tik skanu, bet ir sveika.
Taigi granato vaisiaus sultys padeda saugoti širdį, kovoti su osteoartritu, sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, mažinti kraujo spaudimą.
Prieš kelerius metus atlikti tyrimai parodė ir dar vieną neįtikėtiną savybę – granatai netgi padeda kovojant su vėžiu – ypač krūties ir prostatos! Be to, juose gausu antioksidantų, vitaminų, kalcio, kalio, mangano. Šių vaisių sultys gerina virškinimą, vaisų luobelių nuoviru rekomenduojama skalauti burnos ertmę, jei joje yra žaizdelių ar išopėjimų.
Vis dėlto, prieš pradėdami gydytis granatais, pasitarkite su gydytoju – per didelis jų kiekis gali pakenkti.
Perskaitę straipsnį vis dar abejojate, ar verta parduotuvėje į krepšelį įsimesti bent vieną granatą? Jei taip – nedaug kuo dar galiu jus įtikinti. Jei jau įtraukėte vaisius į sąrašą, linkiu išsirinkti kuo geresnius ir tikiuosi, kad nenusivilsite.
• 1 brokolis, supjaustytas žiedais ir kiek apvirtas
• 1 apelsinas, nuluptas ir supjaustytas kubeliais
• 50 g granato sėklų
• Saujelė šviežio baziliko lapelių, susmulkintų
• Saujelė šviežios petražolės lapelių, susmulkintų
• Saujelė šviežios kalendros lapelių, susmulkintų
• 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų
• 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
• 1 valgomasis šaukštas balzaminio acto
Brokolio žiedus, apelsinus ir žoleles sudėkite į dubenį, apibarstykite sezamo sėklomis, apšlakstykite aliejumi ir actu. Prieš patiekdami pabarstykite granato sėklomis.
• 200 g kuskuso, paruošto pagal nurodymus ant pakuotės
• Žiupsnelis čili prieskonių
• 60 g virtų ir sukapotų pupelių
• 3 valgomieji šaukštai mėtų lapelių, susmulkintų
• 2 valgomieji šaukštai pistacijų be kevalų
• ½ granato sėklų
• ½ apelsino sulčių ir tarkuotos žievelės
• ½ citrinos sulčių
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• Druskos, pipirų
Visus ingredientus, išskyrus kuskusą, gerai išmaišykite dubenyje. Tuomet sudėkite į dubenį su kuskusu ir vėl gerai išmaišykite. Patiekite iškart.
Daugiau receptų ieškokite „Sveiko žmogaus“ internetinėje svetainėje www.sveikaszmogus.lt [url="http://www.sveikaszmogus.lt"url]www.sveikaszmogus.lt[/a]
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę