Įvairūs aliejai naudingi sveikatai

Rašyti apie aliejus paskatino keli skaitytojų, kurie domėjosi aliejaus nauda sveikatai, skambučiai. Tad kalbamės su Lietuvos dietologų draugijos nare Kauno medicinos universiteto klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja dietologe Rūta Petereit. „Statistikos duomenimis, vienas mūsų šalies gyventojas per metus suvartoja 15,6 kg augalinio aliejaus. Daugiausiai – saulėgrąžų ir rapsų”, – teigia Lietuvos dietologų draugijos narė.
 

Aliejus išgaunamas spaudžiant smulkintas augalų sėklas ar vaisius. Produkto gamybos procesą sudaro aliejaus išgavimas iš žaliavos ir jo valymas.
Aliejus išgaunamas šaltuoju spaudimu, kai susmulkinta žaliava spaudžiama + 60⁰C iki +90⁰C temperatūroje, arba karštuoju spaudimu, kai smulkinta žaliava spaudžiama +100 ⁰C ir aukštesnėje temperatūroje. Pirmojo šaltai spausto aliejaus nauda sveikatai didesnė, nes jame išsaugoti visi mineralai, vitaminai.
Pagal išvalymo laipsnį aliejus būna: nerafinuotas (iš jo pašalintos tik mechaninės priemaišos), hidratuotas (iš jo pašalinti baltymai), rafinuotas nedezodoruotas(pašalintos drumzlės ir cheminės priemaišos), rafinuotas dezodoruotas (pašalintos drumzlės, baltymai, mechaninės priemaišos, jis yra bekvapis, šviesiai geltonos spalvos). Šaltu spaudimo būdu gauti aliejai dažniausiai nerafinuojami. „Valant aliejų pašalinamos žmogaus organizmui kenksmingos medžiagos ir sunaikinama tik nedidelė dalelė naudingųjų medžiagų. Populiariausias yra rafinuotas aliejus, neturintis kenksmingų priemaišų. Aliejaus etiketėje privaloma nurodyti jo išvalymo laipsnį, pavyzdžiui, „Rafinuotas“, „Rafinuotas dezodoruotas“ ir pan.”, – teigia R. Petereit. Pasak jos, rafinuoti skirtingų rūšių aliejai vienas nuo kito nesiskiria nei spalva, nei kvapu, nei skoniu.
Aliejaus maistinę vertę lemia riebalų rūgštys (linolio ir linoleno), kurios yra svarbiausia jo sudedamoji dalis. Jos stiprina kraujagysles, mažina organizmo jautrumą ultravioletiniams spinduliams. Įdomu tai, kad, net visiškai rafinavus aliejų, riebalų rūgštys išlieka.

 

Aliejai skiriasi sudėtimi, todėl jų poveikis sveikatai skirtingas.


 

Saulėgrąžų aliejus


Turi daug vitamino E, kuris saugo organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, senėjimo, onkologinių ligų. Šaltojo spaudimo saulėgrąžų aliejus yra labai naudingas, nes jame nėra cholesterolio, gausu fosfolipidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių: palmitino, stearino, arachino, linoleno, oleino, linolio, vitaminų ir mineralų. Linolio rūgštis stiprina žmogaus imuninę sistemą, mažina ląstelių membranų pralaidumą, apsaugo jas nuo žalingų veiksnių, infekcinių ligų sukėlėjų, onkologinių pakitimų. Linoleno rūgštis labai svarbi galvos smegenų veiklai.
Kiekvieną dieną vartojant šaltojo spaudimo saulėgrąžų aliejų mažėja tikimybė susirgti ateroskleroze, poliartritu, mažėja alerginės reakcijos. Nuo seno liaudies medicinoje vartojamas skrandžio ar dvylikapirštės opaligei gydyti. Vartojamas maistui (salotoms, sriuboms, konservavimui), vaistų gamyboje, kosmetologijoje.
Vaikas nuo 5 mėn. iki 3 metų amžiaus per dieną turėtų suvartoti 3–6 g saulėgrąžų aliejaus, o vyresni – iki 20 g aliejaus.


 

Alyvuogių aliejus


„Jis vertinamas pagal rūgštingumą, t.y. aliejinės rūgšties kiekį gramais, esantį 100 g alyvuogių aliejaus. Kuo mažesnis rūgštingumas, tuo geresnė aliejaus kokybė”, – teigia Rūta Petereit. Grynas alyvuogių aliejus Virgin Olive oil yra klasifikuojamas į tris grupes: extra – tai grynas aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, kurio rūgštingumas yra mažesnis negu 1 proc., average – gaminamas iš labiau prinokusių negu extra alyvuogių, jo rūgštingumas – iki 1,5 proc., ir strong – rūgštingumas iki 2 proc.
Alyvuogių aliejus slopina tulžies pūslės akmenų susidarymą, aktyvina tulžies ir kasos hormonų sekreciją, stiprina plaukus, jaunina odą.
Patarimas. Nelaikykite alyvuogių aliejaus šaldytuve, nes gali sutirštėti ir susidaryti nuosėdų. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje, sandariai uždarytą stikliniame inde. Jis tinka salotoms.
 

Rapsų aliejus


Maistinis rapsų aliejus išgaunamas iš mažą kiekį eruko rūgšties turinčių rapsų sėklų veislių.
Rapsų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu.
Aukštos kokybės šviesiai gelsvos spalvos aliejus yra beskonis, bekvapis ir didelės maistinės vertės produktas. Rapsų aliejus padeda saugoti nuo širdies ritmo sutrikimų, stiprinti imunitetą, gerinti smegenų funkciją.
Dėl aukštos virimo temperatūros (kurioje aliejus suskaidomas į glicerolį ir laisvąsias riebalų rūgštis), puikiai tinka kepimui, skrudinimui.
Geriausia jį laikyti ne aukštesnėje kaip negu + 27 C temperatūroje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių vietoje, tuomet ilgiausiai išlieka vitaminai ir kitos vertingos maistinės medžiagos.
Patarimas. Norint patirti realią naudą, labai svarbu aliejaus vartoti kasdien, po 2–3 šaukštus per dieną.
 

Sėmenų aliejus


Lietuvoje seniai vartojamas sėmenų aliejus yra nepakeičiamas polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų, fosfolipidų, fitosterolų, natūralių antioksidantų, mineralinių medžiagų bei kitų biologiškai veiklių sudedamųjų dalių šaltinis. Šis skaidriai geltonos spalvos specifinio kvapo aliejus turi net 57 proc. omega 3 polinesočiųjų rūgščių, provitamino A, fermentų.
Sėmenų aliejus naudingas gydant artritą, lėtinį kolitą, odos įtrūkimus. Klinikiniais tyrimais patvirtinta, kad sėmenų aliejus stabdo vėžio atsiradimą.
Gydytojos dietologės Rūtos Petereit teigimu, šaltai spaustas aliejus labiau tinka salotoms, užkandžių pagardinimui, užpilams. Kaitinant sėmenų aliejų aukštoje temperatūroje ne tik prarandamos vertingosios maistinės savybės, bet gali atsirasti ir kenksmingų medžiagų – laisvųjų radikalų.
Sėmenų aliejus skatina susikaupusių riebalų deginimą, gydo išeinamosios angos įtrūkimus, lengvina menstruacijų spazmus, menopauzės simptomus. „Atlikti tyrimai parodė, kad sėmenų aliejus ilgina kraujo krešėjimo laiką, todėl, vartojant su antikoaguliantais ar antiagregantais, gali sustiprėti šių vaistų poveikis“, – teigia Rūta Petereit.
Patarimas. Sėmenų aliejus greitai oksiduojasi, jis lengvai sunaikinamas saulės, karščio ir deguonies, todėl jį laikykite šaldytuve, tamsiuose induose. Kas dieną vertėtų suvalgyti bent vieną arbatinį šaukštelį sėmenų aliejaus.
 

Mišiniai


Nepatartina ilgai vartoti vienos rūšies aliejų, naudingiau juos keisti ar maišyti.
 

Alyvuogių ir rapsų aliejaus mišinys


Turi daug mono- ir polinesočiųjų rūgščių, vitaminų bei mineralų.
Jo maistinė vertė yra didesnė nei vien rapsų, o kaina apie 30 proc. mažesnė nei alyvuogių aliejaus. Šis produktas naudingas stiprinant nervus, padeda sąnariams, naudingas kepenų veiklai, padeda skatinti augimą, gerinti regėjimą, todėl labai naudingas vaikams ir vyresniojo amžiaus žmonėms.
Patarimas. Aliejus – ekonomiškas, kepimo metu nedega, maloniai kvepia; labai tinka mėsai, žuviai, blynams kepti.
Saulėgrąžų ir kukurūzų aliejaus mišinys
Pirmojo spaudimo kukurūzų aliejus pagerina mišinio skonines bei kokybines savybes. Šis aliejaus mišinys turi daug vitaminų A, E, K, B grupės, kalcio, kurie stiprina nervus, jaunina, suteikia energijos.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos mitybos specialistai pataria vartotojams atidžiai skaityti ženklinimo etiketes, kuriose privalu nurodyti, jei produktas pagamintas iš genetiškai modifikuotų žaliavų arba jei produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

ieva
2012-11-18 14:30
šiaip šaltas spaudimas iki 40-42 proc. temperatūros
CGpBIuEraqabYU
2012-06-16 17:36
Che, aÅ Åiandien ryte atsikÄ—lÄ™s radau mamos prikepta builnvių blynų Å iaip esu irgi nesenai studentas, tai anksĨiau ar vÄ—liau reiks pradÄ—t gamintis ÅiltÄ… maistÄ… barake paĨiam (kol kas gelbÄ—ja mikrobangÄ—). Tad dedu tag’Ä… readeryje ant Åio ÄÆraÅo, gal pravers.. Pats ne barake gyveni?
B.Juozaitis
2010-04-24 14:43
Labai gera ir naudinga informacija apie aliejus.

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai