Svarbiausia tai, kad žuvų taukuose yra mūsų organizmui svarbių nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių bei natūralių pačių žuvų gaminamų vitaminų A ir D. Riebalų rūgščių omega-3 pats mūsų organizmas negali pasigaminti, tik pasisavina iš žuvų ar žuvų taukų produktų.
Žuvų taukuose esantis vitaminas A reikalingas geram regėjimui, saugo nuo infekcijų ar piktybinių ląstelių, todėl juos naudinga vartoti vėžio profilaktikai ir įvairioms ikivėžinėms būklėms gydyti. Kai vitamino A trūksta, pablogėja matymas prietemoje, greičiau pažeidžiamas kvėpavimo takų epitelis, todėl dažniau sergama kvėpavimo takų infekcijomis, oda tampa sausa, ragėja, trūkinėja, susidaro pūliniai, šlapimo sistemoje dėl pakitusio epitelio greičiau formuojasi akmenys, vyrams sulėtėja spermatozoidų vystymasis, moterims sunku išnešioti vaisių, vaikai lėtai auga ir t. t.
Kai trūksta vitamino E, pažeidžiamos nervų, raumenų, širdies ir kraujagyslių, kraujo gamybos bei kitos sistemos. Jis saugo mūsų kūno ląsteles ir nesočiuosius riebalus nuo žalingo deguonies poveikio, stabdo senėjimo procesą, taip pat stiprina imuninę sistemą ir yra stipri profilaktinė priemonė nuo vėžio.
Kai trūksta vitamino D, vaikai būna dirglūs, neramūs, sutrinka miegas, vėliau išdygsta dantys, vystosi rachitas, suaugusiesiems – osteoporozė.
Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina kraujo klampumą, krešėjimą ir trombų susidarymą, daro įtaką trigliceridų bei cholesterolio apykaitai organizme, mažina arterinį kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą, todėl yra naudingos siekiant išvengti aterosklerozės ir širdies ligų.
Žuvų taukai taip pat gerina smegenų veiklą. Naujausi norvegų tyrimai parodė, kad, nėštumo metu vartojant žuvų taukus, galima paveikti būsimo kūdikio intelekto koeficientą. Smegenų pilkojoje medžiagoje yra gausu vienos iš nesočių riebalų rūgščių DHR, aptinkamos tik žuvų taukuose. Vaikams, kurių motinos nėštumo metu vartojo žuvų taukus, yra didesnė DHR koncentracija smegenyse, tai galbūt ir nulemia vaiko protinius sugebėjimus.
Kai organizme trūksta žuvų taukuose esančios vienos iš omega-3 riebalų rūgšties (DHR), gali atsirasti smegenų veiklos sutrikimų. Sumažėjus DHR kiekiui, sutrinka atmintis, vaikams gali atsirasti padidėjęs judrumas, impulsyvumas, pykčio priepuoliai ar miego sutrikimai. Omega-3 rūgštys padeda išvengti senatvinės silpnaprotystės (tarp jų ir Alzheimerio ligos) išsivystymo, o tais atvejais, kai ji jau prasidėjusi, padeda susilpninti simptomus.
Medicininiai duomenys rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys turi įtakos normaliai imuninės sistemos veiklai ir adekvačiai uždegiminei reakcijai, todėl jų kiekio papildymas organizme pagerina ligos eigą sergant lėtinėmis ligomis, vėžiu, reumatoidiniu artritu, žvyneline, atopiniu dermatitu, astma, cukriniu diabetu ir kt.
Lietuvoje gerai žinomus norvegiškus Möller‘s žuvų taukus. Tai itin aukštos kokybės malonaus skonio bei kvapo natūralus produktas. Jis gaminamas iš Šiaurės jūroje sugautų šviežių menkių kepenų pagal Peter Moller receptą, laikantis visų Geros gamybos praktikos reikalavimų, todėl yra standartizuoti, pasižymi aukšta išvalymo kokybe. Möller‘s žuvų taukai garsėja puikiomis organoleptinėmis savybėmis, yra gavę net 22 aukso medalius ir 2 Grand Prix pasaulinėse parodose.
Norvegijoje menkių kepenų aliejus jau 150 metų naudojamas kaip maisto papildas. Norvegai žuvų taukų tradiciškai pradeda gerti jau vieno mėnesio ir geria juos visą gyvenimą..
Gamintojo nurodomose paros dozėse yra rekomenduojamas paros vitaminų A, E, ir D bei omega-3 riebalų rūgščių kiekis. Labai svarbu, kad Möller‘s žuvų taukų paros dozėje yra 1 g omega-3 riebalų rūgščių, nes tai dozė, kurią rekomenduoja Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija vartoti kiekvienam žmogui, peržengusiam 30 metų slenkstį.
* Möller‘s žuvų taukai gaminami natūralaus ir citrinų skonio, taip pat ir kapsulėse.
* Möller‘s Dobbel – tai koncentruoti žuvų taukai kapsulėse visai šeimai.
* Mažieji jau pamėgo ir neseniai rinkoje atsiradusį produktą – kramtomuosius braškių skonio žuvų taukus Möller‘s Junior.
* Naujiena – vaikų itin mėgstamo tutti frutti skonio žuvų taukai Möller‘s Tutti – Frutti, pagaminti specialiai vaikams nuo 3 metų amžiaus.
· Vitaminas D būtinas rachito profilaktikai, padeda pasisavinti kalcį, stiprina skeletą ir mažina kaulų lūžių riziką, svarbūs dantų formavimuisi ir vystymuisi.
· Riebalų rūgštys omega – 3 būtinos nervų sistemos, regos bei imuninės sistemos brendimui, jos veikia širdies kraujagyslių sistemos funkciją.
· Vitaminas A reikalingas normaliam regėjimui, imunitetui, odai ir gleivinėms.
· Vitamino D dažniau trūksta naujagimiams, vaikams bei pagyvenusiems žmonėms, kuriems vitamino D3 sintezė odoje susilpnėja iki 50 proc., sergantiesiems ligomis, kurių metu sutrinka riebalų pasisavinimas, nevartojantiems gyvulinės kilmės produktų, mažai būnantiems saulėje, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
· Vitamino A trūkumui labiausiai jautrūs yra greitai augantys ir besikeičiantys audiniai.
· Omega-3 riebalų rūgštys naudingiausios siekiantiems išvengti aterosklerozės ir širdies ligų. Tai įrodyta plačiais klinikiniais tyrimais. Aterosklerozė siaurina kraujagyslių spindžius, todėl išsivysto išeminė širdies liga, miokardo infarktas, galvos smegenų insultas ir kt. Širdies ligos – dažniausia mirties priežastis išsivysčiusiose pasaulio šalyse.
Taigi, jei rūpinatės organizmo stiprinimu, reikėtų nepamiršti Möller‘s žuvų taukų, nes tai – sveikata iš jūros gelmių.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę