Mūsų organizmą saugo žuvų taukai

Svarbiausia tai, kad žuvų taukuose yra mūsų organizmui svarbių nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių bei natūralių pačių žuvų gaminamų vitaminų A ir D. Riebalų rūgščių omega-3 pats mūsų organizmas negali pasigaminti, tik pasisavina iš žuvų ar žuvų taukų produktų. Žuvų taukuose esantis vitaminas A reikalingas geram regėjimui, saugo nuo infekcijų ar piktybinių ląstelių, todėl juos naudinga vartoti vėžio profilaktikai ir įvairioms ikivėžinėms būklėms gydyti. Kai vitamino A trūksta, pablogėja matymas prietemoje, greičiau pažeidžiamas kvėpavimo takų epitelis, todėl dažniau sergama kvėpavimo takų infekcijomis, oda tampa sausa, ragėja, trūkinėja, susidaro pūliniai, šlapimo sistemoje dėl pakitusio epitelio greičiau formuojasi akmenys, vyrams sulėtėja spermatozoidų vystymasis, moterims sunku išnešioti vaisių, vaikai lėtai auga ir t. t. Kai trūksta vitamino E, pažeidžiamos nervų, raumenų, širdies ir kraujagyslių, kraujo gamybos bei kitos sistemos. Jis saugo mūsų kūno ląsteles ir nesočiuosius riebalus nuo žalingo deguonies poveikio, stabdo senėjimo procesą, taip pat stiprina imuninę sistemą ir yra stipri profilaktinė priemonė nuo vėžio. Kai trūksta vitamino D, vaikai būna dirglūs, neramūs, sutrinka miegas, vėliau išdygsta dantys, vystosi rachitas, suaugusiesiems – osteoporozė.
 

Tad kuo žuvų taukai naudingi žmogui?


Svarbiausia tai, kad žuvų taukuose yra mūsų organizmui svarbių nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių bei natūralių pačių žuvų gaminamų vitaminų A ir D. Riebalų rūgščių omega-3 pats mūsų organizmas negali pasigaminti, tik pasisavina iš žuvų ar žuvų taukų produktų.
Žuvų taukuose esantis vitaminas A reikalingas geram regėjimui, saugo nuo infekcijų ar piktybinių ląstelių, todėl juos naudinga vartoti vėžio profilaktikai ir įvairioms ikivėžinėms būklėms gydyti. Kai vitamino A trūksta, pablogėja matymas prietemoje, greičiau pažeidžiamas kvėpavimo takų epitelis, todėl dažniau sergama kvėpavimo takų infekcijomis, oda tampa sausa, ragėja, trūkinėja, susidaro pūliniai, šlapimo sistemoje dėl pakitusio epitelio greičiau formuojasi akmenys, vyrams sulėtėja spermatozoidų vystymasis, moterims sunku išnešioti vaisių, vaikai lėtai auga ir t. t.
Kai trūksta vitamino E, pažeidžiamos nervų, raumenų, širdies ir kraujagyslių, kraujo gamybos bei kitos sistemos. Jis saugo mūsų kūno ląsteles ir nesočiuosius riebalus nuo žalingo deguonies poveikio, stabdo senėjimo procesą, taip pat stiprina imuninę sistemą ir yra stipri profilaktinė priemonė nuo vėžio.
Kai trūksta vitamino D, vaikai būna dirglūs, neramūs, sutrinka miegas, vėliau išdygsta dantys, vystosi rachitas, suaugusiesiems – osteoporozė.

 

Kokių dar sveikatos sutrikimų galima išvengti vartojant žuvų taukus?


Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys mažina kraujo klampumą, krešėjimą ir trombų susidarymą, daro įtaką trigliceridų bei cholesterolio apykaitai organizme, mažina arterinį kraujo spaudimą, gerina kraujagyslių sienelių elastingumą, todėl yra naudingos siekiant išvengti aterosklerozės ir širdies ligų.


Žuvų taukai taip pat gerina smegenų veiklą. Naujausi norvegų tyrimai parodė, kad, nėštumo metu vartojant žuvų taukus, galima paveikti būsimo kūdikio intelekto koeficientą. Smegenų pilkojoje medžiagoje yra gausu vienos iš nesočių riebalų rūgščių DHR, aptinkamos tik žuvų taukuose. Vaikams, kurių motinos nėštumo metu vartojo žuvų taukus, yra didesnė DHR koncentracija smegenyse, tai galbūt ir nulemia vaiko protinius sugebėjimus.
Kai organizme trūksta žuvų taukuose esančios vienos iš omega-3 riebalų rūgšties (DHR), gali atsirasti smegenų veiklos sutrikimų. Sumažėjus DHR kiekiui, sutrinka atmintis, vaikams gali atsirasti padidėjęs judrumas, impulsyvumas, pykčio priepuoliai ar miego sutrikimai. Omega-3 rūgštys padeda išvengti senatvinės silpnaprotystės (tarp jų ir Alzheimerio ligos) išsivystymo, o tais atvejais, kai ji jau prasidėjusi, padeda susilpninti simptomus.
Medicininiai duomenys rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys turi įtakos normaliai imuninės sistemos veiklai ir adekvačiai uždegiminei reakcijai, todėl jų kiekio papildymas organizme pagerina ligos eigą sergant lėtinėmis ligomis, vėžiu, reumatoidiniu artritu, žvyneline, atopiniu dermatitu, astma, cukriniu diabetu ir kt.
 

Kokį preparatą patartumėte pasirinkti?


Lietuvoje gerai žinomus norvegiškus Möller‘s žuvų taukus. Tai itin aukštos kokybės malonaus skonio bei kvapo natūralus produktas. Jis gaminamas iš Šiaurės jūroje sugautų šviežių menkių kepenų pagal Peter Moller receptą, laikantis visų Geros gamybos praktikos reikalavimų, todėl yra standartizuoti, pasižymi aukšta išvalymo kokybe. Möller‘s žuvų taukai garsėja puikiomis organoleptinėmis savybėmis, yra gavę net 22 aukso medalius ir 2 Grand Prix pasaulinėse parodose.
Norvegijoje menkių kepenų aliejus jau 150 metų naudojamas kaip maisto papildas. Norvegai žuvų taukų tradiciškai pradeda gerti jau vieno mėnesio ir geria juos visą gyvenimą..
Gamintojo nurodomose paros dozėse yra rekomenduojamas paros vitaminų A, E, ir D bei omega-3 riebalų rūgščių kiekis. Labai svarbu, kad Möller‘s žuvų taukų paros dozėje yra 1 g omega-3 riebalų rūgščių, nes tai dozė, kurią rekomenduoja Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija vartoti kiekvienam žmogui, peržengusiam 30 metų slenkstį.
* Möller‘s žuvų taukai gaminami natūralaus ir citrinų skonio, taip pat ir kapsulėse.
* Möller‘s Dobbel – tai koncentruoti žuvų taukai kapsulėse visai šeimai.
* Mažieji jau pamėgo ir neseniai rinkoje atsiradusį produktą – kramtomuosius braškių skonio žuvų taukus Möller‘s Junior.
* Naujiena – vaikų itin mėgstamo tutti frutti skonio žuvų taukai Möller‘s Tutti – Frutti, pagaminti specialiai vaikams nuo 3 metų amžiaus.

· Vitaminas D būtinas rachito profilaktikai, padeda pasisavinti kalcį, stiprina skeletą ir mažina kaulų lūžių riziką, svarbūs dantų formavimuisi ir vystymuisi.
· Riebalų rūgštys omega – 3 būtinos nervų sistemos, regos bei imuninės sistemos brendimui, jos veikia širdies kraujagyslių sistemos funkciją.
· Vitaminas A reikalingas normaliam regėjimui, imunitetui, odai ir gleivinėms.
· Vitamino D dažniau trūksta naujagimiams, vaikams bei pagyvenusiems žmonėms, kuriems vitamino D3 sintezė odoje susilpnėja iki 50 proc., sergantiesiems ligomis, kurių metu sutrinka riebalų pasisavinimas, nevartojantiems gyvulinės kilmės produktų, mažai būnantiems saulėje, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.
· Vitamino A trūkumui labiausiai jautrūs yra greitai augantys ir besikeičiantys audiniai.
· Omega-3 riebalų rūgštys naudingiausios siekiantiems išvengti aterosklerozės ir širdies ligų. Tai įrodyta plačiais klinikiniais tyrimais. Aterosklerozė siaurina kraujagyslių spindžius, todėl išsivysto išeminė širdies liga, miokardo infarktas, galvos smegenų insultas ir kt. Širdies ligos – dažniausia mirties priežastis išsivysčiusiose pasaulio šalyse.
Taigi, jei rūpinatės organizmo stiprinimu, reikėtų nepamiršti Möller‘s žuvų taukų, nes tai – sveikata iš jūros gelmių.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

mantas
2010-07-14 14:34
Norvegiski Moller zuvies taukai kapsulemis . Moller Godt for Leddene ir Moller godt for Hjertet . Kaina 25 Lt. Panevezys 865504688

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai