Įprasta manyti, kad sultys, vaisvandeniai ir mineralinis vanduo – trys gėrimai, kurie ne tik puikiai malšina troškulį, bet ir yra sveikesni nei cukraus „prikimšti“ gazuoti limonadai. Kokios kiekvieno iš šių gėrimų gerosios ir blogosios savybės?
Maistas neskirstomas į sveiką ar nesveiką, todėl labai sunku kategoriškai įvertinti ir pasakyti, šie gėrimai yra sveiki, o šie ne. Kiekvienas gėrimas turi savo privalumų ir trūkumų. Pavyzdžiui, sultyse, ypač natūraliose, yra daug vitaminų ir mineralų. Tačiau į jas dažnai pridedama daug cukraus, konservantų. Todėl, užuot pirkus parduotuvėje, geriausia gerti pačių išsispaustas sultis. Beje, pagal naujausias mitybos rekomendacijas, geriau valgyti vaisius nei gerti sultis. Nors, pavyzdžiui, pomidorų sultyse yra antioksidanto likopeno, kuris turi apsaugančių nuo vėžio savybių. Jo 100 g pomidorų sulčių yra net daugiau nei tokiame pat kiekyje pomidorų.
Kalbant apie vaisvandenius, tai jie tinka žmonėms, kurie mažai vartoja skysčių, nes nemėgsta jų gerti. Tačiau vaisvandeniuose būna daug sintetinių medžiagų, cukraus arba saldiklių. Todėl perkant reikia atidžiai perskaityti gėrimo etiketę ir rinktis kokybiškesnį produktą.
Bene geriausias gėrimas, turintis mažiausiai neigiamų savybių, yra mineralinis vanduo. Jis ne tik puikiai susidoroja su troškuliu, bet ir papildo organizmo mineralų „atsargas“. Sveikiems žmonėms galima gerti ir gazuotą mineralinį vandenį, tačiau gastritu sergantiems žmonėms geriau vis dėlto rinktis negazuotą mes gi žinom, kad „burbuliukai. Tačiau kitiems „burbuliukų“ bijoti neverta. Anglies dvideginis, kuris naudojamas gaminant gazuotą mineralinį vandenį, nėra svetimas žmogui cheminis junginys, ir jis tikrai nesukelia celiulito, kaip įprasta manyti.
Kai kurios sultys (apelsinų greipfrutų, ananasų, citrinų) netinka žmonėms, sergantiems virškinamosios sistemos ligomis, nes gali sudirginti skrandį (ypač, jei yra padidėjęs skrandžio rūgštingumas). Sulčių iš pakelių geriau neduoti vaikams. Beje, geriau jų nelepinti ir įvairiais saldžiaisiais vaisvandeniais. Kalbant apie mineralinį vandenį, tai sūrus mineralinis vanduo turi daug druskos, todėl jo negalima gerti žmonėms, kurių kraujospūdis padidėjęs. Tokiu atveju geriau rinktis natūralų mineralinį vandenį. Gazuotą mineralinį vandenį draudžiama gerti žmonėms, kurie serga virškinamojo trakto ligomis. Todėl sergant kokia nors liga prieš ką nors geriant būtina prisiminti, ką vartoti rekomendavo gydytojas, o, jei žmogus sveikas, – bus geriau, jei jis perskaitys norimo gėrimo etiketę ir pamąstys, ką jam rinktis geriausia.
Pabaigoje prašytume išduoti „geriausio troškulio malšintojo“ receptą.
Troškulį geriausiai malšina citrinos sultimis parūgštintas vanduo, gazuotas mineralinis vanduo ir rūgščios skiestos vandeniu sultys.
Jeruzalės universiteto ir Londono mokslininkai aptiko naujas greipfrutų ir apelsinų sulčių savybes. Pasirodo, šie citrusiniai gėrimai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Mokslininkų eksperimente dalyvavo trisdešimt prieš tai gerai „atšertų“ bandomųjų žiurkių. Vėliau trisdešimt dienų jos buvo girdomos minėtomis citrusinių vaisių sultimis. Rezultatai mokslininkus nustebino – jau po trisdešimties dienų bandomųjų žiurkių kraujyje cholesterolio kiekis sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.
Jungtinių Valstijų mokslininkai pastebėjo, kad į greipfrutų sulčių sudėtį įeina medžiaga, galinti pagreitinti vaistų pasisavinimą. Skirtingai nei kitos, greipfrutų sultys pasižymi savybe nuslopinti fermentą CYP3A, kuris suardo daugelį vaistų, patenkančių į organizmą. Dėl šių savybių daugelis sergančiųjų priversti atsisakyti greipfrutų sulčių. Tačiau kitiems, norintiems sustiprinti vaistų poveikį, šios sultys kaip tik rekomenduojamos. Tačiau, mokslininkų teigimu, kartu su kai kuriais vaistais greipfrutų sultys gali tapti mirtinai pavojingomis. Iš viso tokį poveikį turinčių vaistų įvardinama daugiau kaip penkiasdešimt, taip pat ir tokie paplitę, kaip antibiotikas eritromicinas, žymioji viagra ir jos analogijos, taip pat daugelis kitų vaistų.
Jungtinių Valstijų mokslininkai paskelbė, kad obuoliai ir obuolių sultys saugo nuo neuronų, atsakingų už atmintį, žuvimo. Masačiusetso tyrėjų atlikti bandymai su pelėmis parodė, kad obuoliuose ir obuolių sultyse esančios medžiagos saugo nuo simptomų, panašių į Alzheimerio ligos požymius. Atliekant tyrimą pelės turėjo atlikti standartinį testą – praeiti labirintą, vėliau buvo tiriami jų smegenų audiniai. Eksperimentas parodė, kad daug greičiau labirintą įveikdavo pelės, kurios laikėsi subalansuotos dietos ir gėrė vandenį su obuolių sultimis. Tyrimai parodė, kad žmonėms padėti gali kasdien išgeriamos 2–3 stiklines obuolių sulčių arba suvalgomi 2–4 obuoliai.
Specialistų teigimu, paskutiniai stebėjimai parodė, kad per pastaruosius metus išsivysčiusiose šalyse padažnėję nutukimo atvejai sutapo su padidėjusiu saldžiųjų gėrimų vartojimu. Barselonos universiteto mokslininkai nustatė, kad saldžiuosiuose gėrimuose esanti fruktozė skatina nutukimą. Šiuos rezultatus Ispanijos mokslininkai paskelbė atlikę bandymus su žiurkėmis. Jos buvo girdomos fruktozės arba pasaldintos gliukozės turinčiais gėrimais ir negavo jokio kieto maisto. Netrukus šioms žiurkėms aptikta patologija, panaši į metabolinį sindromą. Atliktame eksperimente susikoncentruota išskirtinai į skystą fruktozę. Mokslininkai pabrėžė, kad vaisiuose esanti fruktozė neturi nieko bendra su jų tyrimu, nes saikingai vartojami švieži vaisiai, atvirkščiai, primygtinai rekomenduojami. Pasaulinės sveikatos organizacijos teigimu, po aštuonerių metų daugiau kaip du milijardai suaugusiųjų susidurs su nutukimo problemomis, o beveik milijardas žmonių turės antsvorio.
Vokiečių mokslininkai, atlikę begalę eksperimentų, įrodė, kad šiuo metu gana populiarūs energetiniai gėrimai, į kurių sudėtį įeina kofeinas ir gliukozė, iš tiesų nėra veiksmingi. Viurcburgo universiteto tyrėjai tyrinėjo kofeino ir gliukozės poveikį tolimųjų reisų vairuotojams. Testuojamieji vairuotojai kas vakarą gaudavo įvairių koncentracijų tonizuojamųjų gėrimų. Jų išgėrę ant specialaus treniruoklio imituodavo vairuojantys automobilį. Tai trukdavo šešias valandas, kas dvi valandas darant pusvalandžio pertrauką. Paaiškėjo, kad tie, kurie „prieš kelionę“ vartojo nedidelį kiekį kofeino, pavargdavo kur kas lėčiau ir „geriau vairavo“. O, jei kofeinas buvo maišomas su gliukoze, jokio teigiamo poveikio apskritai nepastebėta. Be to, pamatyta, kad kuo gėrime daugiau gliukozės, tuo kofeinas mažiau veikia. Vokiečiai paskelbė: paprasta kava ir reguliarios pertraukos kur kas geriau nei energetinis gėrimas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę