Gyd. L.Jasevičienė pastebi, kad daugiau kaip pusę susirgusiųjų vėžiu kamuoja per mažas svoris. Dar daugiau žmonių svorio netenka gydymo metu. Vėžiu sergančių pacientų svorio kritimą, apetito praradimą sukelia daugelis priežasčių. Tai gali būti susiję su vėžio ląstelių išskirtų cheminių junginių poveikiu, depresija ar vėžio gydymo (chemoterapijos, radioterapijos) komplikacijomis.
Labiausiai sergantieji onkologinėmis ligomis netenka riebalinio audinio, raumenų masės, keičiasi jų medžiagų apykaita.
Kiek ligonis neteks svorio, priklauso ir nuo vėžio lokalizacijos. Pvz., labai stipriai žmogus suliesėja sirgdamas kasos, skrandžio, stemplės vėžiu.
Netekęs daug svorio, žmogus savo išvaizda išsiskiria iš aplinkinių, nebebendrauja su draugais, atsiriboja nuo visuomenės ir dėl to labai pablogėja jo psichinė sveikata. Susidaro užburtas ratas: mažėja svoris, sunkėja depresija, o dėl to dar labiau krenta ligonio masė.
Esant mažam svoriui, blogiau toleruojamas gydymas, pablogėja gyvenimo kokybė, žmogaus savijauta. Silpnėja imuninė sistema, organizmui sunkiau kovoti su vėžio ląstelėmis ir infekcija. Todėl labai svarbu, kad ligonis gautų pakankamą kalorijų, baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. To pasiekti sunku, tačiau stengtis verta.
Svorio kritimą pirmiausia bandoma stabdyti paskiriant ligonio poreikius atitinkančią dietą. Dažnai ligonis neturi apetito, jam nesinori net ,,žiūrėti” į maisto pusę, tačiau labai svarbu prisiversti valgyti. Maistas turi būti įvairus ir gerai subalansuotas.
Pagrindinis sergančiojo onkologine liga maitinimo tikslas – užtikrinti pakankamą baltymų ir kalorijų kiekį.
Baltymai yra svarbūs ląstelių atsinaujinimui ir stipresnei imuninei sistemai. Kai organizme jų trūksta, jaučiamas bendras silpnumas, sunkiau gyja žaizdos, didėja infekcijos rizika.
Visaverčių baltymų šaltiniai: mėsa, žuvis, pienas ir pieno produktai, riešutai, ankštinės daržovės, sojos gaminiai.
Dažnai vėžiu sergantiems ir besigydantiems pacientams reikia daugiau kalorijų. Jų suteikia angliavandeniai (džiovinti vaisiai, daržovės, duona, makaronai ir kt.) ir riebalai (sviestas, aliejus, riebūs pieno produktai pvz., saldūs varškės sūreliai, padažai).
Medžiagų poreikiai kiekvienam pacientui skiriasi, tai priklauso nuo vėžio lokalizacijos, gydymo būdo. Pati liga arba vėžio gydymas gali pakeisti mitybos įpročius, ligonis gali netoleruoti anksčiau mėgto maisto. Be to, organizmas gali nebepasisavinti maiste esančių medžiagų, ypač jei pasireiškia šalutinės reakcijos. Kai kuriais atvejais gali būti patariama vengti tam tikro maisto. Gydytojas dietologas pagal ligonio individualius poreikius paskiria tinkamą dietą.
Būna atvejų, kai ligonis nebegali suvalgyti reikalingo maisto kiekio, ir svoris ir toliau krenta. Tada rekomenduojama vartoti maisto papildų. Jų yra įvairių: paruoštų vartoti, miltelių pavidalu, įvairaus skonio ir pritaikytų atskiroms ligonio reikmėms. Optimalus papildas mažame tūryje privalo turėti daug kalorijų, skaidulų, užtikrinti reikiamą baltymų, riebalų ir vitaminų paros normą.
Įvairių kaloringų ir baltymingų užkandžių galima pasigaminti ir namuose. Pvz., suplakti 250 ml (1 puodelį) riebaus pieno, 200 ml (¾ puodelio) plombyro ledų, pagal skonį sirupo ar uogienės. Taip jūs papildomai suvalgysite 445 kalorijų ir 20 gramų baltymo.
Jei papildai neduoda lauktų rezultatų, bandoma apetitą sužadinti medikamentais. Dažnai gyd. L. Jasevičienės ligoniai klausia dėl žuvų taukų vartojimo. Jos teigimu, kai kurie klinikiniai tyrimai parodė, kad žuvų taukai gali padėti stabilizuoti kūno svorį.
„Daugelis ligonių nustemba, kai jiems rekomenduoju valgyti riebų maistą, nes visi žino, kad sveikesni yra liesi maisto produktai, – sako gyd. L. Jasevičienė. – Tačiau sergančiajam reikia papildomų kalorijų, kad jis turėtų jėgų pradėti ir pabaigti vėžio gydymą“. Angliavandeniai ir riebalai padeda išlaikyti, o kai kada net priaugti svorio. Aišku, kai kuriais atvejais riebalų reikia vartoti mažiau.
Kad maistas būtų skanesnis
Dažnai vėžiu sergantiems ligoniams pakinta skonis bei uoslė. Vieną dieną nori mėgstamiausio patiekalo, kitą dieną tas pats patiekalas gali sukelti pykinimą. Artimieji turėtų suprasti, kad tai ne sergančio žmogaus, trokštančio dėmesio, užgaidos, o ligos padariniai.
Jei tą dieną nenorite mėsos, baltymų stygių galite kompensuoti kiaušiniais, varške, jogurtais.
Norėdami, kad apetitas būtų geresnis:
• papuoškite maistą,
• venkite nemalonių kvapų,
• valgykite tuo paros metu, kada geriausiai jaučiatės,
• neužsigerkite skyščiais, tai skatina ankstyvą sotumą,
• maitinkitės dažnai ir nedaug.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
http://zinom.lt/kaip-isgydyti-vezi/
Su chemoterapijos salutiniu poveikiu padeda kovoti akupunktura.
Verdene