Skaidulinės medžiagos. Beta gliukanas – tirpi skaidulinė medžiaga, gaunama iš duonos mielių, avižų, miežių ir kai kurių grybų. Beta gliukanas yra pagrindinis avižų sėlenų cholesterolio kiekį mažinantis komponentas. Jis kartu su kitomis tirpiomis skaidulinėmis medžiagomis sujungia cholesterolį (ir tulžies rūgštis) žarnyne ir jas pašalina, taip sumažinamas cholesterolio kiekį. Vartojant avižų arba mielių beta gliukano mažiausiai 4 savaites, bendrasis cholesterolis sumažėja 10 proc., MTL – 8 proc. ir DTL padidėja nuo 0 iki 16 proc. Rekomenduojama dozė – iki 15 g per dieną.
Linų sėmenys, kitas tirpių skaidulinių medžiagų šaltinis, sumažina bendrąjį ir MTL cholesterolį, tuo tarpu saulėgrąžos mažina tik bendrąjį cholesterolį. Linų sėmenų rekomenduojama vartoti 30-50 g per dieną. Linų aliejus neturi didesnio poveikio cholesterolio kiekio pokyčiams.
Chitosanas. Į skaidulas panašus maisto papildas chitosanas irgi sumažina cholesterolio kiekį. Nurodoma, kad jo vartojant 3-6 g per dieną, per 2 savaites cholesterolio kiekis sumažėja 6 proc. ir 10 proc. padidėja apsauginių DTL. Vartojant mažesnėmis dozėmis jokių didelių cholesterolio kiekio pokyčių nenustatyta.
Dygmino aliejus. Dygmino aliejus (Carthami oleum) yra išgaunamas iš daržinio dygmino (Carthamus tinctorius L., Asteraceae) sėklų. Šio aliejaus sudėtyje yra apie 50 proc. polinesočiųjų riebalų rūgščių, daugumą iš jų sudaro n-6 polinesočiosios riebalų rūgštys.
Yra žinoma, kad šios n-6 polinesočiosios riebalų rūgštys sumažina bendrą cholesterolio kiekį bei specifiškai mažina mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekį. Kita vertus, triacilgliceridų kiekis išlieka nepakitęs. Šiuose procesuose kepenys vaidina gana svarbų vaidmenį; pastebėta, kad cholesterolio ekskrecija kepenyse sustiprėja.
Vitaminas C. Jis apsaugo nuo širdies ligų ir sumažina jų riziką. Nustatyta, kad žmonėms, kurių kraujyje cholesterolio kiekis padidėjęs ir vartojusiems vitamino C, sumažėjo tiek bendrasis cholesterolis, tiek ir MTL. Veiksmingos net ir mažos (100 mg) vitamino C dozės.
Pantetinas. Tai vitamino B5 apykaitos produktas, irgi mažinantis cholesterolio kiekį. Nurodoma, kad 300 mg pantetino 4 k./d. smarkiai sumažina cholesterolio kiekį serume ir netgi padidina DTL, tačiau kito tyrimo metu žmonėms, kuriems padidėjusio cholesterolio kiekio nepavyko sumažinti dieta ir vaistais, pantetinas nebuvo veiksmingas. Pats vitaminas B5 nemažina cholesterolio kiekio.
Chromas. Įrodymai apie chromo cholesterolį mažinantį poveikį yra prieštaringi. Vienų tyrimų rezultatai rodo, kad maisto papildai su chromu sumažina bendrojo cholesterolio kiekį, MTL ir padidina DTL, pvz., labai didelės chromo dozės (500 mg per dieną) kartu su fiziniais pratimais per 13 savaičių sumažino cholesterolį 20 proc., tačiau atliekant kitus tyrimus tokių rezultatų negauta. Chromo rekomenduojama vartoti ne daugiau nei 200 mg/d.
Manoma, kad alaus mielėse esantis biologiškai veiklus chromas irgi mažina cholesterolio kiekį. Kadangi valgomajame šaukšte alaus mielių yra iki 60 mg chromo, todėl rekomenduojama vartoti 2 šaukštus mielių per dieną.
Niacinas. Dideli kiekiai (keli gramai per dieną) niacino – vieno iš vitamino B3 formų – mažina cholesterolio kiekį. Kita dažna vitamino B3 forma – niacinamidas – neveikia cholesterolio kiekio. Vartojant dideles niacino dozes (3 g ir daugiau) labai dažnai pasireiškia nepageidaujamų poveikių: veido paraudimas, galvos skausmas, skrandžio skausmas, kepenų pažeidimas, cukrinis diabetas, akių pažeidimas ir pan.
Soja. Tyrimai parodė, kad sojos pupelėse esantys izoflavonai yra pagrindinės medžiagos, mažinančios bendrąjį cholesterolį ir MTL, tačiau maisto papildai, kuriuose yra nedideli izoflavono kiekiai (suvartojant mažiau negu 27 mg per dieną) nėra veiksmingi. Rekomenduojama per dieną suvartoti daugiau negu 30 g sojos baltymų. Jeigu soja pakeičiami gyvuliniai baltymai, tada ir 20 g sojos per dieną duoda norimų rezultatų.
Kitas sojos komponentas – beta sitosterolis – irgi mažina cholesterolio kiekį. Manoma, kad jis vienas arba derinamas su kitais augalų sterinais blokuoja cholesterolio absorbciją iš žarnyno.
Beta sitosterolis. b sitosterolis - tai fitosterolis, kuriam būdinga ta pati struktūra kaip ir cholesteroliui. Šis junginys, kuris yra svarbus augalų ląstelių membranos komponentas, aptinkamas įvairiose augalinės kilmės medžiagose.
Norint išsiaiškinti šios medžiagos poveikį cholesterolio kiekiui kraujyje buvo atlikti tyrimai su vaikais, sergančiais šeimine hipercholesterolemija; šiems vaikams rizika susirgti miokardo infarktu ir ateroskleroze yra labai padidėjusi. Tyrimų rezultatai parodė, kad mažo tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis smarkiai sumažėjo, tuo tarpu didelio tankio lipoproteinų cholesterolio kiekis išliko nepakitęs. Šių tyrimų rezultatai yra vidutiniškai 4 kartus geresni, palyginti su tais rezultatais, kurie gaunami taikant vien dietos terapiją; nė vieno iš atliktų tyrimų, net ir ilgalaikių, aprašymuose neminimas koks nors šalutinis poveikis. b sitosterolio veikimo mechanizmas yra pagrįstas tuo, kad jis nerezorbuojamas skrandyje bei virškinamajame trakte, tačiau slopina egzogeninio bei endogeninio cholesterolio rezorbciją (enterohepatinė cirkuliacija); tai įrodo ir padidėjusi cholesterolio ekskrecija su išmatomis tirtoje grupėje.
Varis. Kai trūksta vario, cholesterolio kiekis būna didelis. Nurodoma, kad 3-4 mg vario maisto papildų per dieną per 8 savaites gali sumažinti bendrąjį cholesterolio ir MTL kiekį vyresniems negu 50 metų žmonėms.
Kalcis. Kai kur nurodoma, kad maisto papildai su kalciu taip pat sumažina cholesterolio kiekį. Manoma, kad jis sujungia cholesterolį žarnyne ir taip sumažina cholesterolio pasisavinimą iš maisto riebalų, tačiau yra ir tyrimų, kurių metu cholesterolį mažinančio kalcio poveikio nenustatyta.
L-karnitinas. Jis reikalingas širdies raumens darbui. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad karnitinas sumažina serumo cholesterolio kiekį ir padidina DTL. Manoma, kad žmones, kurie vartoja L-karnitino, rečiau ištinka mirtis nuo miokardo infarkto. Dažniausiai rekomenduojama karnitino dozė – 1-4 g per dieną.
Magnis. Jis reikalingas normaliai širdies funkcijai palaikyti. Nustatyta, kad magnio maisto papildai (430 mg per dieną) sumažina cholesterolio kiekį, tačiau magnio veikimo mechanizmas lieka neaiškus. Kai magnio trūksta, dažnai būna mažas DTL kiekis. Atrodytų, kad žmonės, kurių kraujyje cholesterolio kiekis didelis, turėtų vartoti magnio maisto papildų, tačiau vis tiktai tyrimų duomenys yra prieštaringi, todėl reikia papildomų tyrimų.
Oktakozanolis. Tai medžiaga, kurios yra kviečių daigų aliejuje, ji vartojama kaip maisto papildas. Oktakozanolis mažina cholesterolio gamybą kepenyse.
Česnakas. Tyrimai, kurių metu vartotas česnakas, parodė, kad per 1-4 mėnesius jis sumažina cholesterolio kiekį 9-12 proc. Rekomenduojamos dozės – 600-900 mg per dieną česnako maisto papildų. Naujesnių tyrimų metu toks didelis česnako efektyvumas nenustatytas. Manoma, kad tyrimų rezultatai skyrėsi dėl to, kad buvo tirti skirtingi česnako produktai. Kol kas česnako cholesterolį mažinantis poveikis nėra iki galo įrodytas, tačiau žinoma, kad česnakas mažina kraujo krešėjimą, todėl mažina širdies ligų riziką.
Žalioji arbata. Mažina bendrąjį cholesterolio kiekį, MTL ir didina DTL, tačiau vėlgi ne visi tyrimai tai patvirtina. Daugiausia teigiamų rezultatų gauta Azijos šalyse, kur vidutiniškai per dieną išgeriami 3 žaliosios arbatos, turinčios 240-320 mg polifenolių, puodeliai.
Žaliosios arbatos ekstraktas, papildytas iš juodosios arbatos gautais arbatos flavinais, efektyviai sumažina cholesterolio kiekį serume. Per 12 savaičių serume bendras cholesterolio kiekis vidutiniškai sumažėja 11,3 proc., o MTL – 16,4 proc. Minėtame ekstrakte yra 75 mg arbatos flavinų, 150 mg žaliosios arbatos katechinų ir 150 mg kitų arbatos polifenolių.
Artišokai. 900 mg artišokų ekstrakto per dieną smarkiai sumažina serume cholesterolio kiekį ir MTL, tačiau nepadidina DTL. Cholesterolį mažinantis poveikis pasireiškia vartojant 320 mg standartizuoto artišokų lapų ekstrakto 2-3 kartus per dieną mažiausiai 6 savaites.
Vaistinė ožragė. Jos sėklose esantys steroidiniai saponinai slopina cholesterolio absorbciją žarnyne ir cholesterolio gamybą kepenyse. Kartu vartojamos skaidulinės medžiagos padidina vaistinės ožragės aktyvumą. Nustatyta, kad vaistinė ožragė sumažina bendrojo cholesterolio kiekį žmonėms, sergantiems ateroskleroze arba cukriniu diabetu. Nuriebintos ožgarės sėklos padidina naudingo DTL kiekį. Vartojant sudaigintų ožragės sėklų, gaunamas dar geresnis cholesterolį mažinantis poveikis. Vaistinės ožragės miltelių paprastai vartojama po 10-30 g, 3 kartus per dieną valgant.
Raudonųjų mielių ryžiai. Tai medžiaga, kuri gaunama fermentuojant virtus, neturinčius gliuteino ryžius, ant jų auginant raudonąsias mieles. Vartojami sausi, miltelių pavidalo raudonųjų mielių ryžiai. Veiklioji medžiaga monokolinas K mažina cholesterolio gamybą, slopindamas pagrindinį cholesterolio gamyboje dalyvaujantį kepenų fermentą. Plačiai vartojamo cholesterolį mažinančio vaisto lovastatino poveikis yra panašus į monokolino poveikį. JAV maisto papildai su monokolinu yra uždrausti dėl didelio alergiją sukeliančio poveikio.
• netinkamos mitybos ir gyvensenos priežastys: gausūs sočiųjų riebalų ir angliavandenių kiekiai maiste, nutukimas, alkoholio perteklius, nervinė anoreksija, bulimija
• endokrininės: cukrinis diabetas, skydliaukės hipofunkcija, Kušingo sindromas, nėštumas
• inkstų ligos: nefrozinis sindromas; lėtinis inkstų nepakankamumas
• kepenų ligos: cholestazė, hepatoceliulinė disfunkcija, cholelitiazė
• kitos ligos: glikogeno kaupimo liga, hipopituitarizmas, lipodistrofija, sisteminė raudonoji vilkligė, ūminė intermisinė porfirija, imunoglobulinų perteklius, podagra
• vaistai: tiazidiniai diuretikai, beta adrenoblokatoriai, steroidiniai hormonai, estrogenai, proteazių inhibitoriai, tamoksifenas, izotretinoinas.
Praėjusiais metais JAV nutiko precedento neturintis dalykas – tėvystės teisės buvo atimtos dėl to, kad vaikas turėjo antsvorio: aštuonerių metų berniukas svėrė apie 90 kg. Apygardos teismo posėdyje buvo pripažinta, kad dėl vaiko antsvorio kalta motina, kuri ignoravo savo pareigas. Deja, bet ir Lietuvoje gana daug šeimų maitinasi netaisyklingai. O juk nuo mitybos įpročių priklauso mūsų kraujagyslių būklė. Netinkama mityba gali pagreitinti aterosklerozę ir sukelti koronarinę širdies ligą. O štai gerai parinkta dieta šią riziką gali mažinti. Panagrinėti, kurios sudedamosios maisto dalys koronarinę širdies ligą priartina, o kurios – nuo jos apsaugo, paprašėme Lietuvos širdies asociacijos prezidentės Santariškių klinikų I Kardiologijos skyriaus vedėjos prof. Žanetos Petrulionienės....
Skaityti daugiauŽinoma, antraštė tam tikras uogas stebuklingomis vadina tik perkeltine prasme. Maistas, darantis stebuklus, neegzistuoja, tačiau yra tam tikrų maisto produktų, kurie priskiriami „supermaisto“ kategorijai ir yra ypač maistingi. Terminas „supermaistas“ atsirado palyginus neseniai ir apibūdina tuos maisto produktus, kurie savo ypatingomis savybėmis pralenkia įprastą maistą...
Skaityti daugiauMes esame tai, ką valgome. Šis posakis kartojamas labai dažnai. Kol vieni gyventojai negalvoja, kuo maitinasi ir kasdien valgo greitąjį maistą, kiti labai atidžiai išnagrinėja visas etiketes arba maistą perka tik ūkininkų turgeliuose. Vis dėlto ne visi žino, kaip atpažinti ekologišką maistą. Perkant maistą tik pas ūkininkus tikrai nereiškia, kad maitinamasi sveikai – perkant nesupakuotą maistą kartais dar labiau rizikuojama savo sveikata. Apskritai, maisto rinkoje labai daug sukčiavimo atvejų – tam tikri teiginiai, naudojami ant maisto pakuočių ar nuorodos į ekologiškumą dar nereiškia, kad maisto produktas tikrai ekologiškas. Sąmoningam vartotojui reikėtų žinoti, kaip ženklinami ir sertifikuojami ekologiški maisto produktai....
Skaityti daugiauŽarnynas – itin sudėtinga, bet viena iš svarbiausių žmogaus sveikatos sistemų. Nenuostabu, kad per pastaruosius keliasdešimt metų nustatyta: tinkamai dirbantis žarnynas stiprina imunitetą, gerina nuotaiką, emocinę sveikatą, odos būklę ir netgi padeda užkirsti kelią vėžiui. O štai anksčiau manyta, kad žarnynas – paprasta vienos ilgos žarnos sistema, kuria praeina maistas, iš jo pasiimamos naudingosios medžiagos ir visa kita pašalinama....
Skaityti daugiauKiekvieni naujai prasidėję metai skatina žmogų iš naujo pagalvoti ir apie savo sveikatą. Labai dažnai nuskamba pažadai, kad nuo kitų metų jis būtinai pradės sportuoti ir sveikiau maitintis. Tokius pažadus skatina ne tik noras pakeisti kūno formas, bet ir tikėjimasis jaustis geriau: išvengti energijos stygiaus ir varginančių virškinimo sutrikimų (padidėjusio skrandžio rūgštingumo, skrandžio skausmo, pilvo pūtimo, pilnumo jausmo). Tikrai verta susiimti ir dėl geresnės savijautos, ir dėl dailesnių kūno formų. Pradėti galima ne tik nuo pirmadienio, kito mėnesio ar artėjančio šiltojo sezono, bet ir dabar. Prieš pradedant aktyviai sportuoti, rekomenduojama pakeisti maitinimosi įpročius ir pradėti laikytis tam tikrų sveikos mitybos taisyklių. Jų yra tikrai labai daug, tačiau bendrieji principai išlieka panašūs praktikuojant bet kokią specialiąją dietą....
Skaityti daugiauPusryčiai itin svarbūs energingai dienos pradžiai. Tai žino kiekvienas, tačiau tikrai ne kiekvienas juos valgo. Viena dažniausių priežasčių, kodėl nenorima pusryčių, yra dideli maisto kiekiai, suvalgomi vakarais – žmogus atsibunda su sunkumo jausmu skrandyje, todėl apie rytinį maistą jam net nekyla minčių. Vertėtų bent vieną vakarą pamėginti vakarienę valgyti šiek tiek anksčiau, nei įprasta ir visai neužkandžiauti prieš miegą – galbūt kitas rytas prasidėtų naudingo pusryčių recepto išmėginimu ir didesniu energijos antplūdžiu. Pateikiame 5 maistingų pusryčių idėjas, kurios, tikimės, įkvėps rytą pradėti ne tik skaniai, bet ir naudingai. ...
Skaityti daugiauStatistika negailestinga – bent kas dešimtas pacientas dažniau ar rečiau patiria rėmens sukeliamus nemalonius pojūčius. Sergant gastroezofaginio refliukso liga pirmiausiai rekomenduojama šiek tiek pakoreguoti mitybą ir gyvenimo būdą arba šias taisykles derinti su tinkamiausių vaistinių preparatų vartojimu. Tik sunkiausiais atvejais taikomas chirurginis gydymas. ...
Skaityti daugiauPodagros išsivystymą lemia ne tik paveldimumas, antsvoris, gausus alkoholio vartojimas, bet ir mityba. Teigiama, kad podagra gali atsirasti bet kuriame amžiuje, vis dėlto pastebima, kad daugeliu atvejų ji nustatoma apie keturiasdešimtuosius - penkiasdešimtuosius gyvenimo metus. Podagra dažniau serga vyrai, tačiau ji gali būti diagnozuojama ir moterims (dažniausiai po menopauzės). Ši lėtinė liga gydoma taikant specialią dietą ir, jeigu reikia, parenkant tinkamiausius vaistinius preparatus....
Skaityti daugiauKūdikių pilvo pūtimas (meteorizmas) pirmaisiais gyvenimo mėnesiais pasireiškia praktiškai visiems mažyliams. Vieniems jis praeina lengviau, kitiems tampa daug jėgų ir kantrybės reikalaujančiu išbandymu. Rodos, reikėtų džiaugtis kiekviena akimirka, bet džiaugsmą temdo pilvo skausmai, tempimas ir kiti nemalonūs pojūčiai, kylantys dėl dujų kaupimosi. Iki galo nėra sutariama, kaip maitinančios mamos mityba paveikia kūdikių pilvo pūtimą. Žindančiai mamai svarbi įvairi ir subalansuota mityba; vis dėlto, jei kūdikio žarnynas labai jautrus ir meteorizmas kamuoja dažnai bei skausmingai, motinai verta pamėginti pakoreguoti savo valgymo įpročius. ...
Skaityti daugiauSodinės šilauogės – itin naudingos uogos, kilusios iš Šiaurės Amerikos. Tai labai sveikas užkandis, todėl šilauogių valgymas labai skatintinas. Sodinių šilauogių derliaus kasmet Lietuvoje laukia vis daugiau žmonių – jų suvartojimas sparčiai auga, o rūšių pasiūla – nuolat didėja. Anksčiau savo soduose buvo populiaru auginti obelis, o dabar – šilauoges. Ne be reikalo ir literatūroje gausu liaupsių šiai skaniai uogai, mat jos ne tik išvaizdžios, bet ir labai naudingos mūsų sveikatai. Mokslininkai vis aktyviau tiria šilauogių naudingąsias savybes, o mitybos specialistai skatina mėgavimąsi jomis....
Skaityti daugiauCukraus mase gausiai dekoruoti, riebiais kremais pertepti tortai praranda savo populiarumo pozicijas. Žinoma, jie vis dar karaliauja ant iškilmingų vestuvinių stalų. Vis dėlto, kuo toliau, tuo labiau ieškoma sveikesnių alternatyvų arba bent jau parenkami natūralūs papuošimai – juk taip puikiai ant torto atrodo natūralūs gėlių žiedai arba išnokusios braškės, avietės, šilauogės....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas – nemalonus pojūtis, kurio įmanoma išvengti. Pirmiausia būtina įsitikinti, ar šis varginantis simptomas neatsiranda dėl virškinimo trakto ligų – tai padaryti padės gydytojai gastroenterologai. Kiti svarbūs žingsniai – pakeisti mitybą ir pakoreguoti gyvenimo įpročius. Juk kur kas maloniau džiaugtis plokščiu pilvu ir lengvumu, nei jaustis sunkiam ir panašiam į išsipūtusį balioną. Pakalbėkime apie maistą, maitinimąsi ir gyvenimo būdą – svarbu žinoti, kokia yra jų gerai savijautai daroma įtaka....
Skaityti daugiauPilvo pūtimas dažniausiai kyla dėl neteisingos mitybos. Žinoma, meteorizmas gali būti ir virškinimo trakto (skrandžio, žarnyno, kasos) ligų simptomas, tačiau pavieniai atvejai paprastai priklauso nuo žmogaus maitinimosi įpročių ir gyvenimo būdo. Pakalbėkime apie tai, kaip reikėtų valgyti daržoves ir vaisius ir įsidėmėkime, kokie įpročiai padeda sumažinti pilvo pūtimo tikimybę....
Skaityti daugiauSėklų nauda žmogaus organizmui žinoma nuo seno. Tai yra ypač didelės maistinės vertės produktas, kurio turėtų būti kiekvieno asmens mitybos racione. Sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, fermentų, gleivių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, dalyvaujančių daugybėje gyvybinių procesų. Sėklos yra visiškai natūralus ir gyvas maisto produktas, kuris gali būti valgomas vienas (svarbu rinktis termiškai neapdorotas sėklas – jos naudingesnės). Sėklomis galima pagardinti daugybę patiekalų, suteikiant jiems dar daugiau maistingumo. Iš daugumos sėklų spaudžiami labai vertingi aliejai. Sėklos yra gamtos dovana, kurią reikia vertinti ir ja mėgautis kuo dažniau. Toliau pateikiame šiek tiek informacijos apie itin vertingas sėklas, kurių turėtų būti kiekvienuose namuose – linų sėmenis, čija ir kanapių sėklas....
Skaityti daugiauŠventės, natūralu, daugumai siejasi su sočiais ir gausiais valgiais, kalnu dovanų ir ilgalaikiu sėdėjimu prie stalo su savo artimaisiais, giminaičiais bei draugais. Ne vienam sutrinka virškinimas dėl persivalgymo ar pablogėja savijauta dėl nesaikingo įvairių gėrimų vartojimo. Kartais šventės tampa didžiuliu išmėginimu virškinimo sistemai ir visam organizmui, bet, gerai pagalvojus, taip juk neturėtų būti? Žmogus, atvirkščiai, turėtų atsigauti, pailsėti ir grįžti į darbus atsimindamas tik pačius geriausius dalykus. Gal šiemet verta pagalvoti apie sveikesnes ir lengvesnes šventes? Jei ir Jūs taip manote, skaitykite toliau – rasite patarimų, padėsiančių surengti įsimintinas ir jaukias šventes, kurios ne tik neapsunkins virškinimo sistemos, bet ir suteiks daug įspūdžių bei mielų atsiminimų. ...
Skaityti daugiauValgomoji druska kitaip vadinama natrio chloridu. Tai mūsų organizmui gana svarbi gamtoje natūraliai randama medžiaga, mat jos sudėtinės dalys (Na ir Cl jonai) dalyvauja daugybėje fiziologinių procesų. Vis dėlto per didelis druskos kiekis sveikatai yra žalingas, ypač tiems, kurie skundžiasi širdies ir kraujagyslių ligomis. Kodėl?...
Skaityti daugiau
Jau dabar registruokitės į kursą "Esu lieknas, sveikas ir laimingas" , kur be vidinės įtampos, be alinančių dietų, be milžiniškų valios pastangų, be vaistų, be maisto papildų, be operacijų, be prakaito liejimo sporto salėse, pasieksite ir labai ilgam išsaugosite idealų trokštamą kūno svorį, tapsite sveikesni, atjaunėsite, geriau jausitės, patirsite Gyvenimo džiaugsmą !!!
Užsirašyti į šio kurso nemokamą pristatymą-įvadinį užsiėmimą galite tel:
8 678 79097, 8 670 97959. El. paštas: info@laisvi.lt
Vietų skaičius ribotas !
KURSO PRISTATYMAS VYKS 2010.10.16, ŠEŠTADIENĮ, 15 VAL. KAUNE ADRESU LAISVĖS AL. 45, 3-IAS AUKŠTAS, 306 KABINETAS.
www.laisvi.lt