Sėklos - gamtos dovana ant Jūsų stalo

Sėklų nauda žmogaus organizmui žinoma nuo seno. Tai yra ypač didelės maistinės vertės produktas, kurio turėtų būti kiekvieno asmens mitybos racione. Sėklose gausu vitaminų, mineralų, polinesočiųjų riebalų rūgščių, fermentų, gleivių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, dalyvaujančių daugybėje gyvybinių procesų. Sėklos yra visiškai natūralus ir gyvas maisto produktas, kuris gali būti valgomas vienas (svarbu rinktis termiškai neapdorotas sėklas – jos naudingesnės). Sėklomis galima pagardinti daugybę patiekalų, suteikiant jiems dar daugiau maistingumo. Iš daugumos sėklų spaudžiami labai vertingi aliejai. Sėklos yra gamtos dovana, kurią reikia vertinti ir ja mėgautis kuo dažniau. Toliau pateikiame šiek tiek informacijos apie itin vertingas sėklas, kurių turėtų būti kiekvienuose namuose – linų sėmenis, čija ir kanapių sėklas. 

 

Linų sėmenys

Tai iš sėjamojo lino gaunama vaistinė augalinė žaliava – linų sėklos. Jos labai maistingos ir jų nauda žinoma nuo labai senų laikų. Linų sėmenys turi sveikatai vertingų riebalinių aliejų, kurių didžiąją dalį sudaro polinesočiosios riebalų rūgštys. Kitaip jos vadinamos nesočiosiomis riebalų rūgštimis (verta paminėti linolo, linoleno rūgštis). Taip pat jose yra virškinimui naudingų gleivių, maistingų augalinių baltymų, įvairių organinių rūgščių. Gausu vitaminų ir mineralų, tarp jų – kalio, kalcio, magnio, geležies, šiek tiek vitamino B6 ir vitamino C. Linų sėklos padeda gerinti virškinimą ir apsaugoti skrandžio ir žarnyno sieneles, kovoti su uždegiminiais procesais, palaikyti puikią plaukų, nagų ir odos būklę, mažinti širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę. Linų sėklas galima valgyti vienas,o maltas sėmenis užpilti vandeniu ir gauti virškinimui naudingą gėrimą (tuomet geriausiai išsiskiria skrandžio ir žarnyno sieneles padengiančios gleivės). Be to, iš linų sėklų karštuoju arba šaltuoju būdu spaudžiami puikūs aliejai, kuriais galima pagardinti salotas, varškę, sriubas ir troškinius. Šios sėklos labai puikiai papildo ir įvairiausius kepinius – duoną, sausainius, pyragus. 

 

Čija sėklos

Ispaninio šalavijo sėklos populiarėja kosminiu greičiu. Ir tikrai ne be reikalo. Jose gausu biologiškai aktyvių medžiagų, svarbiausios jų -  omega-3 riebiosios rūgštys ir kitos nesočiosios riebalų rūgštys, naudingi augaliniai baltymai ir didelis kiekis ląstelienos (augalinių skaidulų). Čija sėklose randama B grupės vitaminų ir riebaluose tirpių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino E. Taip pat yra ir sveikatai svarbių mineralų: kalio, kalcio, geležies, cinko. Čija sėklos padeda stiprinti organizmą ir gauti jam reikalingų medžiagų. Ispaninio šalavijo sėklos dažnai vartojamos norint sulieknėti, mat į save pritraukia daug vandens, stipriai išbrinksta, todėl greitai suteikia sotumo jausmą, tuo pačiu per daug neapsunkindamos organizmo. Jas galima valgyti vienas (po 1-2 šaukštus kasdien) arba jos puikiai tinkamos gardinti desertus, salotas, kokteilius, jogurtus, košes, troškinius, kepinius ir visa kita, ką tik norisi. Galima rasti ne tik čija sėklų, bet ir čija sėklų miltų arba iš jų spausto aliejaus. 

 

Kanapių sėklos

Kanapių sėklos išgaunamos iš pluoštinių kanapių ir vis dažniau naudojamos maistui pagardinti. Jose taip pat yra polinesočiųjų riebalų rūgščių – atsiskleidžia gamtos tobulai nustatytas omega-3 ir omega-6 riebiųjų rūgščių santykis. Sudėtyje yra baltymų, ląstelienos, kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Randama riebaluose tirpių vitaminų (A, D, E), vandenyje tirpių B grupės vitaminų bei organizmui būtinų mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, kalio, cinko, magnio ir kitų). Reguliariai vartojamos kanapių sėklos gali padėti palaikyti širdies ir kraujagyslių funkciją, stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą, palaikyti kūno formą. Kanapių sėklomis gardinamos košės, kepiniai, kokteiliai, sriubos, salotos, sumuštiniai, troškiniai, užtepėlės – jos suteikia subtilų skonį ir puikiai papildo patiekalus. Iš jų taip pat spaudžiamas gražiai žalios spalvos aliejus, kuris ne tik maloniai kvepia, bet yra ir labai skanus bei vertingas. 

 

Pagardinkime savo gyvenimą naudingomis sėklomis! 

 

 

Parengė: farmacininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai