Daržo ponaitis - kopūstas

Senovės Egipte kopūstą pateikdavo kaip didžiausią delikatesą desertui. Senovės Graikijoje kopūstą laikė dievų dovana. Pasak legendos, jis stebuklingu būdu sudygo iš Frakijos caro, kurį tėviškai prilupo pats Dzeusas už išdaigą, ašarų. Senovės Graikijos žiniuoniai teigė: suvalgysi kopūsto lapą prieš gerdamas - nepasigersi, suvalgysi išgėręs - išblaivėsi. Smulkiai supjaustytų kopūstų sultimis ir tyre buvo gydomos žaizdos ir pūliniai, jais labai sėkmingai gydytos kepenų ligos, nemiga. Šių laikų mokslininkai nustatė, kad gydomosios baktericidinės kopūsto savybės priklauso nuo jame esančio lizozimo.
 

GŪŽINIS KOPŪSTAS


Pavadinimas “kopūstas” kilęs iš lotyniško žodžio “caput”, reiškiančio galvą. Ir iš tiesų apvali kopūsto forma primena galvą. Gūžinis kopūstas ne be reikalo laikomas daržo ponaičiu.
Gerosios savybės
• Išlieka šviežias iki naujo derliaus.
• Vitamino C jame ne mažiau nei apelsinuose, tačiau kopūste esantis vitaminas C yra askorbinogeno pavidalo. Askorbinogenas pasižymi labai dideliu atsparumu: jis neišyra netgi verdant. Raugintuose kopūstuose 1/3 vitamino C išlieka iki pavasario, tuo negali “pasigirti” kitos daržovės arba vaisiai.
• Gūžiniame kopūste esantis unikalus vitaminas U patikimai apsaugo skrandį ir dvylikapirštę žarną nuo opų susidarymo.
• Palyginti su kitomis kopūsto rūšimis, gūžiniame kopūste labai daug natrio ir geležies, jis turi mažiausiai kalorijų (100 g - 27 kcal, o rauginti kopūstai dvigubai mažiau). Gūžinis kopūstas stabdo riebalų kaupimąsi organizme - jeigu jūs norite atsikratyti antsvorio, pradėkite pietus nuo didelio kopūsto lapo.
• Kopūstų sultys gerina virškinimą, mažina pykinimą, rėmenį, vidurių užkietėjimą. Tam pakanka išgerti po ½ stiklinės šiltų sulčių 2-3 kartus per dieną.
• Raugintų kopūstų sultys turi daug pieno rūgšties. Jos labai naudingos sergant cukriniu diabetu.
• Mėsmale maltų kopūstų ir kiaušinio baltymo mišinys - nebloga priemonė nudegimams ir pūlingoms žaizdoms gydyti.
• Kvėpavimo takų uždegimams gydyti tinka kopūstų nuoviras su medumi.

 

RAUDONGŪŽIAI KOPŪSTAI


Ši kopūstų rūšis populiari Skandinavijoje, Čekijoje. Raudongūžiai kopūstai yra 2-3 kartus mažesni už gūžinius, bet lapai tankiau suaugę. Jei tik turite galimybę, raudongūžius kopūstus laikyti rūsyje, darykite tai nedvejodami, nes jie puikiai išsilaiko per žiemą. Iš raudongūžių kopūstų geriau gaminti salotas.
Gerosios savybės
• Kalcio, kuris būtinas mūsų kaulams, yra daug daugiau negu kitose rūšyse. Daug juose beta karotino ir kalio.
• Juose esantys fitoncidai neleidžia mikrobams (tarp jų ir TBC lazdelei) daugintis.
• Cianidinas, kurio poveikis panašus į PP vitamino, - gera priemonė kraujagyslių ligų profilaktikai. Cianidinas lemia ir raudongūžių kopūstų spalvą. O kitos ypatingos medžiagos, nuo kurių priklauso raudongūžių kopūstų atspalviai, pašalina žalingą radiacijos poveikį.
 

SAVOJOS KOPŪSTAI


Daugiausia auginami Prancūzijoje ir Anglijoje. Skiriasi šių kopūstų lapai (gofruoti), spalva (įvairi žalia), konsistencija, jie švelnesnio skonio. Iš jų gaminamos puikios šviežios “orinės” salotos. Savojos kopūstai vartojami pyragų įdarams, balandėliams gaminti.
Gerosios savybės
• Juose daug baltymų.
• Turi ypatingų medžiagų, kurios stimuliuoja organizmo augimą, todėl šie kopūstai labai naudingi vaikams ir paaugliams.
 

ŽIEDINIAI KOPŪSTAI


Būna įvairių spalvų (balti, geltoni, žali, violetiniai). Anot gurmanų, violetiniai - skaniausi. Praktiškieji anglai teigia: “Geriausia gėlė yra žiediniai kopūstai”.
Gerosios savybės
• Daug geležies, fosforo, vitaminų B1 ir B2.
• Kaloringumu prilygsta gūžiniams kopūstams.
• Skanūs ir maistingi bet kokio pavidalo.
 

BROKOLIAI


Tai viena iš žiedinių kopūstų porūšių. Būna šakoti (valgomos jaunos mėsingos šakelės) ir galvutėmis (labai greitai vysta, todėl reikia suvartoti per 1-2 dienas). Brokoliai būna žali, citrinos geltonumo, raudonai rudi (ypač vertinami gurmanų).
Gerosios savybės
• Pagal dietines vertybes yra pranašesni už žiedinius kopūstus. Juose yra 1,5 kartus daugiau baltymų, 2 kartus daugiau mineralinių medžiagų, daugiau vitaminų A ir C.
• Vakaruose jie laikomi viena iš efektyviausių priemonių sklerozės profilaktikai.
• Padeda pašalinti radioaktyviąsias medžiagas iš organizmo.
 

BRIUSELIO KOPŪSTAI


Gūželiai tamsiai žalios spalvos, dydis svyruoja nuo graikinio riešuto iki vištos kiaušinio. Labai mėgstami olandų ir anglų. Tačiau šie kopūstai yra patys kaloringiausi.
Gerosios savybės
• Labai daug beta karotino, vitaminų B1 ir B2, magnio, fosforo, vitamino PP, geležies, angliavandenių. 100 g šių kopūstų yra 3-4 vitamino C dienos normos žmogui, sveriančiam 48-50 kg. Tai du kartus daugiau nei gūžiniuose kopūstuose.
• Kalis - pagrindinis briuselio kopūsto turtas, jis padeda šalinti skysčius iš organizmo. Ypač reikalingas sergantiesiems širdies ir inkstų ligomis, kai yra polinkis į tinimus ir padidėjusį arterinio kraujo spaudimą.
Dėmesio!
Esant hiperacidinio gastrito (kai padidėjęs rūgštingumas), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, pankreatito, enterokolito paūmėjimams, kopūstų, ypač gūžinių, valgyti negalima! Nepiktnaudžiaukite kopūstais, jei turite polinkį į vidurių pūtimą.

 

Gerosios kopūstų savybės


Kopūstų yra daug rūšių, jas visas sieja bendri bruožai:
• daug vitamino C (nuo jo priklauso aktyvumas, nuotaika, darbingumas, proto šviesumas, imunitetas);
• mažas kaloringumas (dėl šios priežasties kopūstai labai tinka iškrovimo dietoms norintiesiems atsikratyti antsvorio);
• didelis kiekis ląstelienos užpildo skrandį ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą; be to, ląsteliena suaktyvina virškinimo traktą, sumažina vidurių užkietėjimo tikimybę, mažina cholesterolio kiekį.
 

Rauginti kopūstai


Tai idealiausias patiekalas norintiesiems numesti svorio, esant pagirių sindromui. Kalorijų perpus mažiau nei šviežiuose kopūstuose. Jie ilgam suteikia sotumo pojūtį, o cukrui ir kitiems angliavandeniams neleidžia virsti riebalais. Rauginti kopūstai išsaugo visas naudingas ir maistingąsias medžiagas.
Trejus metus tęsėsi Kuko kelionė. Anot Kuko, visa kelionė buvo sėkminga todėl, kad laive buvo 60 statinių raugintų kopūstų. Jūreiviai juos valgė neatsivalgė ir buvo sveiki bei pilni jėgų.
Kaip rauginti kopūstus
Ingredientai. 10 kg smulkiai šiaudeliais supjaustytų kopūstų (0,2-0,5 cm pločio) reikia 750 g šiaudeliais susmulkintų morkų ir 200-250 g druskos. Pridėkite 50 g cukraus. Skonį labai pagerina antaniniai obuoliai (jų galima dėti ant dugno - ir sveikus, ir pjaustytus, išvalytus), spanguolės, bruknės. Geriausias kiekis - po 200 g. Kopūstus, morkas su obuoliais ir uogomis dėti sluoksniais.
Prieskoniai. Įvairūs prieskoniai gerina skonį ir papildo vitaminų kiekį. Skanūs kopūstai su kmynais ir anyžiais (po 5 g), lauro lapais (3 g), paprika (1 kg - išvalyta ir supjaustyta) arba burokais
(1 kg, jie dedami ant dugno nesupjaustyti), pastarnokais (300 g, supjaustyti šiaudeliais), marinuotais grybais (1 kg), krienų lapais ir šaknimis.
Spalva. Labai puošia ir neįprastą skonį suteikia raudongūžiai kopūstai, kurie nuspalvina rasalą rožine spalva.
Sėkmingo rauginimo subtilybės:
• Geriausias laikas kopūstams raugti - lapkričio mėnuo.
• Nepatartina raugti kopūstus per pilnatį - jie bus minkšti ir rūgštūs.
• Rauginti reikia tik vėlyvąsias kopūstų rūšis, nes tokiuose kopūstuose yra daug cukraus, jie yra tamprūs bei stiprūs.
• Kopūstus geriau raugti medinėje statinėje, bet tiks ir emaliuotas indas.
• Kopūstus stipriai suslėkite, uždenkite viršutiniais sveikais žaliais kopūstų lapais, po to drobės gabalu. Uždėkite medinį dangtį ar paprastą lėkštę, atitinkančią indo diametrą. Iš viršaus dar prislėkite svoriu.
• Optimaliausia rūgimo temperatūra - 15 laipsnių, tačiau tiks ir kambario temperatūra - 18-20 laipsnių.
• Kopūstus reikia prižiūrėti, kasdien nuplauti pelėsį nuo dangčio, badyti aštriu mediniu pagaliu ligi dugno, nusemti putas.
• Paprastai rūgimas trunka 3-4 dienas. Po to kopūstus reikia išnešti į šaltą patalpą. Geriausia laikyti 4-0 laipsnių temperatūroje.
• Po 2-3 savaičių kopūstai bus išrūgę.
• Vitaminas C greitai suyra, kai kopūstai išimami iš skysčio, todėl juos išimti ir patiekti ant stalo reikia prieš pat valgant.
• Plauti kopūstų nereikia, nes dings naudingosios druskos ir vitaminai. Prieš virdami juos nuspauskite, pridėkite šviežių kopūstų ir šiek tiek cukraus.
Skanaus!

 

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Dovilė
2018-09-27 21:59
O ar visos rūšys yra tinkamos raugimui? Galvoju kitiems metams sėklų pigiau jau dabar nusipirkti, bet tik pirmąsyk bandysiu kažką savo užauginti, tad šiek tiek pasimečiau įvairovėje
NiamNiam
2014-06-08 10:26
megstu kopustus(super)
Viktorija
2011-10-09 20:44
Labai ačiū, pravertė šie aprašymai :-)
bravo
2010-07-07 21:44
taip po ilgos pertraukos susitarkavau kopustu svieziu,uzsipyliau gero aliejaus,ir prieskoniu pabarsciau,ismaisiau,ir kaip skanu,prisiminiau,kad restoranuose,tokio patiekalo su ziburiu nerasite brangieji...
Sim
2008-10-23 10:24
labai gerai
adana
2008-01-23 08:01
Taip, kad kopustu lapai tinka naudoti kompresams pati isitikinau.Nakciai skaudancia ranka istepu medumi ir apdedu kopustu lapais, tikrai veiksminga.
dana
2007-10-24 23:40
Perskaiciusi straiapsni suzinojau daug ne tik apie baltaguzi, bet ir apie kitas kopustu rusis, ju naudinguma ir gydomasias savybes. Teko girdeti,jog baltaguzio kopusto lapai naudojami kompersams, sergant sanariu ligomis arba uzdegimui sanariuose slopinti. Straipsnyje apie tai nieko neuzsimenama. Butu idomu suzinoti, ar tai tiesa?
lijund
2007-02-18 17:49
visa seima esam megejai kopustu. Nes kopustai - darzoviu karalius. Juose gausu vitaminu ir mikroelementu,gal is ties daugiausiai darzoviu tarpe... kas zino...?
Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai