Dažnai svarbiau ne tai, ką valgome, o kaip valgome. Nė vienoje srityje negalima pasiekti darnos be susikaupimo. Taigi ir valgant reikia nusiraminti, susikaupti. Visiškai nederėtų įsijungti televizorių, valgyti ir kartu akimis „ryti“ knygą ar laikraštį, imti spręsti šeimos problemas, juolab – bartis.
Esant ramybės ir darnos būsenos, lengviau priimti tinkamus sprendimus. Ramumo reikia ir pasirenkant maisto produktus.
Atsakydami sau į klausimą „ko norėčiau valgyti?“, turite pataikyti į dešimtuką: žinoti, kas atitinka jūsų, o ne kitų žmonių skonį, juolab – reklaminius prekybos centrų pasiūlymus. Svarbu atsižvelgti į sezoniškumą bei juo pasinaudoti: pavasarį į racioną įtraukti maistingąsias žoles (garšvą, builį, dilgėlę, kiaulpienę, meškinį česnaką), vasarą iki soties prisivalgyti uogų, rudenį – vaisių ir daržovių. Vertingiausi produktai – natūraliai auginti ar gamtos dovanoti. Daržovės ir vaisiai iš parduotuvės – daugiausia auginti chemizuotuose ūkiuose.
Vasara – uogų metas, jas valgykite pilna burna: avietes, mėlynes, žemuoges (geležies šaltinis), gerkite žemuogių lapų arbatą. Nepelnytai primiršta vertinga uoga – agrastai (gerina kepenų funkciją, teigiamai veikia tulžies apykaitą).
Pienių žiedų uogienė ar vynas – daugeliui žinomi „saulės žiedų“ produktai. Tačiau, pasakojo p. Danutė, kiaulpienės žiedus (2–3 per dieną) galima valgyti ir žalius. Pradėti reikia nuo žaliosios karčios žiedo dalies, o „užkąsti“ geltonu ir saldžiu žiedu. Taip rekomenduoja vokiečių kilmės dr. M.Treber.
Uogos ir lapai. Užuot konservavę, šaldykite uogas šaldiklyje. Prisidžiovinkite juodųjų serbentų uogų bei lapų – tai vitamino C šaltinis (juodųjų serbentų lapuose vitamino C net gausiau nei uogose). Lapus skinkite nelaukdami rudens, dar nokstant uogoms.
Ypač gerai pasidžiovinti laukinių obelų lapų (skinti liepą ar rugpjūtį). Puiki ir erškėtrožių lapų bei žiedų arbata.
Erškėtuogių uogienė. Erškėtrožių vaisius perpjaukite, išvalykite sėklas, nuplaukite, dar pasmulkinkite (vieną vaisių – į keturias skilteles, didesnes – į šešias). Sumaišykite su medumi (dar būtų galima su ruduoju cukrumi). Laikykite šaldytuve ar vėsiame rūsyje. Puikus vitaminų ir energijos šaltinis.
Tik uogų ar daržovių valgymas vieną dieną – tai švelnus organizmo valymas. Po tokios dienos tapsite energingesni ir žvalesni, geriau jausite organizmo poreikius, jeigu reikia, šiek tiek sumažinsite kūno masę.
Uogų diena. Vieną dieną per savaitę valgykite, pavyzdžiui, tik vienos rūšies uogas (pvz., braškes, mėlynes ar juoduosius serbentus (suprantama, nebarstydami cukrumi). Per dieną suvalgykite 2–3 kg uogų – kiek norisi.
Tai gali būti ir, pavyzdžiui, agurkų diena, arbūzų ar kt. diena. Vėsią dieną nereikėtų valgyti agurkų ar arbūzų – jie šaldo organizmą. Braškės, žemuogės, avietės teikia šilumos pojūtį. Mėlynės (mėlyna, šalta spalva) vėsina, tad tiks karštą dieną.
Išskyrus uogas ar daržoves, tokią dieną daugiau nieko nevalgoma.
Vaisių ar daržovių dieną gerkite karštas žolelių arbatas. Gerti ne po valgio, o 15 min. prieš valgį. Visuomet laikykitės taisyklės: „Vienu metu arba valgau, arba geriu“. Taip elgėsi ir mūsų senoliai.
Žemiau nurodyta sulčių dieta yra dalis sveikatingumo stovyklos „Šermukšnėlė“ programos. „Šermukšnėlėje“ pagal trijų dienų programą mokomasi medituoti, pažinti vaistažoles ir maistažoles, prižiūrėti kūną, kvėpuoti ir mankštintis. Maistas stovykloje – tik sultys.
Tokios dietos galima laikytis ir namuose, tačiau būnant tarp bendraminčių, kai jautiesi savo laiko ir daugelio aplinkybių „valdovu“, daug lengviau.
Stovyklos „Šermukšnėlė“ meniu
I diena
8.00 val. – stiklinė vandens su citrinos sultimis
9.00 val. – obuolių ir kriaušių (lygiomis dalimis) sultys
11.30 val. – raudonųjų vynuogių ir vandens gėrimas (9:1)
15.00 val. – morkų, burokėlių ir agurkų (lygiomis dalimis) sultys
17.00 val. – kopūstų sultys
19.30 val. – daržovių sultinys
21.00 val. – žolelių arbata
II diena
8.00 val. – stiklinė vandens su citrinos sultimis
9.00 val. – apelsinų ir obuolių (lygiomis dalimis) sultys
11.30 val. – pomidorų sultys
15.00 val. – kopūstų ir morkų sultys lygiomis dalimis
17.00 val. – „žalios“ (lauko žolių, petražolių, salotų) sultys
19.30 val. – daržovių sultinys
21.00 val. – žolelių arbata
III diena
8.00 val. – stiklinė vandens su citrinos sultimis
9.00 val. – obuolių ir braškių (lygiomis dalimis) sultys
11.30 val. – greipfrutų sultys
15.00 val. – bulvių ir morkų (lygiomis dalimis) sultys
17.00 val. – petražolių ir morkų (3:7) sultys
19.00 val. – daržovių sultinys.
Jeigu nuspręsite šią programą vykdyti namuose, galite apsiriboti ir viena diena pagal pateiktą schemą, ar, pavyzdžiui, ją modifikuoti: visą dieną gerti tik morkų, tik cukinijų, geltonųjų moliūgų ar kt. sultis. Patartina pirmąją programos dieną išvalyti žarnyną, nepaisant, ar viduriai užkietėję, ar ne.
Siekiant, kad „sulčių diena“ praeitų sklandžiau, ypač jei norite atsikratyti ir antsvorio, atsižvelkite į mėnulio fazę. Pilnatis skatina skysčių gausėjimą organizme, tad lieknėti per pilnatį sunkiau nei kitu mėnulio mėnesio metu. Lengviausiai organizmas atsisako nereikalingų medžiagų per delčią, t.y. mėnuliui mažėjant, dylant.
Nors literatūroje galima aptikti įvairių nuomonių, vis dėlto pasninkauti geriau tinka penktadieniai. Tai Veneros – grožio deivės – globojama diena. Pasninkaujant penktadienį padeda ir kosmoso ritmas.
Svarbiausia tokią dieną praleisti pozityviai nusiteikus.
Šią dieną galite skirti laiko namams tvarkyti. Vidinė ir išorinė švara suteiks atsinaujinimo pojūtį, po tokios ruošos apims palaima ir džiaugsmas.
Jei pasidarytų silpnoka ar imtų „graužti“ alkio kirminas, lovos režimas visiškai nebūtinas. Išgerkite šiltos žolelių arbatos, padirbėkite sode ar darže, eikite pasivaikščioti, ir labai palengvės. Gamtoje – visa vaistinė, tokios dirbtinai nesukūrė nė vienas mokslininkas ar verslininkas.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Gydomasis mociutes aliejukas!!!
Kaina 25 Lt
Mielos paneles , noriu su jumis pasidalinti neitiketinu atradimu, kuris dabar vissikai pakeite mano problematiskos veido bei nusiurusiu plauku struktura.Tai gydomasis mociutes aliejus, kuri ji pati gamina, kaip as net nezinau, nes neisduoda paslapciu, bet turi ten visokiu misinuku labia geru prisigaminus,kuriu poveikis super..Skamba labia keistai, bet tik sis naturalus preparatelis man pagelbejo, nes, kad ir kiek bandziau tu priemoniu naudoti, tai atrasti tinkama prilygtu kaip kokioj loterijoj laimeti.Si alieju mano mociute vartoja jau labai ilgai ir tai puikiai matosi paziurejus I jos skaiscia oda bei standzius tvirtus blizgius plaukus.Pati ji vartoju tik menesi laiko ir negaliu patiketi, koki poveiki jis daro.Visu pirma labai patiko, kad ji uztepus pries einant gult ant veido jis nepalieka tokio riebalo poveikio, kuris uzkemsa poras.Ypac tinka sausai bei jautriai veido odai, aisku tinka ir riebesniai , tik tada jo maziau vartoti reikia.Kaip minejo mociute , tai jis regeneruoja lasteles, sutraukia visus odos itrukimus, naikina bakterijas, turi pries uzdegimini poveiki, o plaukams suteikia ypatinga tvirtuma bei blizguma, o imasazavus galvos oda puikiai tinka kaip augimo skatinimo priemone.Dar man asmeniskai labai patiko, kad per nakti ji laikant jis labai graziai susigeria, ryte oda kaip kudikelio, tada galima labai puikiai bei lygiai padengti veida pudra, odo issilaiko labia skaisti visa diena bei makiazas nenubega.O dar jis puikiai tinka kaip balzamas po galvos isplovimo, jei plaukai elektrinasi, tereikia issiplaunant pora lasu dregnus plaukus suvilgyti ir jie ramut ramuteliai bei nesulipe.Dar sis aliejus tinka ir visam kunui , tik reikia poros lasu besiprausiant ir oda labai sveika atrodo ;) isties labia dziaugiuosi gavusi si aliejuka .Rasau ne todel, kad pasigirt, koks jis super, bet tiesiog noriu pagelbeti jums, ypac kaip minejau jis tinka sausesnei tipo odai, bet plaukams naudojant tai visoms idealiai tinka , akivaizdus pokytis matyti iskart panaudojus ryte , tai vat , noriu ir galiu siek tiek jo parupinti ir jums , jei susidomejote;) Kaina tikrai nedidele, manau 100ml.-25 lt. cia mazdaug , o uztektu geram pusmeciui,aisku dar galetume tartis, jei didesni kieki imtumete ir panasiai… Nenoriu jums pasirodyti kaip kokia pardavimu agente, bet tiesiog labia dziaugiuosi jo poveikiu, o uz dyka dalinant siek tiek pati I nuostoli nueisiu tad labai lauksiu susidomejusiu merginu laiskuciu, rasykit I gmail : lululu.edita@gmail.com ;)
Pagarbiai,Vanda