Atsiradus šaldytuvui, mūsų gyvenimas pasikeitė. Dabar galime rečiau eiti į parduotuvę ir pirkti daugiau maisto atsargų. Tačiau dėl ilgo produktų laikymo šaldytuve padidėja apsinuodijimo tikimybė.
Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimą maistu (maisto toksikoinfekcijas), greičiausiai dauginasi esant 10-65oC. Tai Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes ir Campylobacter. Esant idealioms sąlygoms, E. coli dvigubai padaugėja kas 20 minučių. Todėl praėjus 6 val., vietoj vienos bakterijos atsiranda 1 mln.
Kiekviena bakterija turi savo optimalią dauginimosi temperatūrą. Bet daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą (apie 37oC). Esant kambario temperatūrai, bakterijų dauginimasis lėtėja, o šaldytuve (0-5oC) bakterijos praktiškai nebesidaugina, nors jos ir nežūva. Geriausias bakterijų naikinimo būdas - pasterizacija ir virimas.
Daugelis mūsų yra girdėję apie salmoneliozę, kurią sukelia salmonelės ir kita paplitusi bakterija E. coli. Tačiau pastaruoju metu paaiškėjo, kad apsinuodijimą maistu dažnai sukelia Campylobacter. Kaip skelbia mokslininkai, Campylobacter apsinuodijimo atvejai persveria salmoneliozės ligų atvejus. Tik nedaugelis žmonių yra atsparūs Campylobacter infekcijai. Ši bakterija gali išprovokuoti stiprius pilvo skausmus. Simptomai būna panašūs į apendicito. Todėl kartais net klaidingai daroma operacija. Tačiau apsinuodijimo lengva išvengti, jei maistas tinkamai saugomas, ruošiamas ir gaminamas.
Nepaisant to, kad maisto produktas turi gerą kvapą ir tinkamą skonį, dar nereiškia, kad jame nėra patogeninių (apsinuodijimą sukeliančių) bakterijų. Štai kodėl daugelis žmonių, kurie stengiasi suvartoti maisto likučius, apsinuodija.
Pirmasis pavojaus signalas. Akivaizdus požymis, kad maisto kokybė jau suprastėjo, yra pelėsis. Tai grybelis, kurio sporos pasklidusios mus supančioje aplinkoje. Sporos pradeda vystytis, kai jos patenka ant maisto produktų.
Šaldytuve. Priešingai nei patogeninės bakterijos, pelėsis gali augti ir esant žemai temperatūrai. Todėl kartais pelėsio atsiranda šaldytuve.
Ar saugus apipelijęs maistas? Ar saugu valgyti maisto produktus, jei jūs nuvalėte apipelijusias vietas? Apskritai pelėsis nekenksmingas, o kai kurios sūrių rūšys ir yra valgomos tik su pelėsiu.
Tačiau dažniausiai pelėsis parodo, kad tinkamiausias vartoti laikas jau pasibaigęs ir yra rizika apsinuodyti. Jei ant šaltos mėsos ar mėsos produktų likučių yra pelėsio, tokie produktai yra nevalgomi. Jeigu jūs abejojate, pasižiūrėkite į produkto laikymo nuorodas ant pakuotės.
Daugelis maisto produktų pažymėti etiketėmis, kuriose nurodyta, iki kada galima vartoti ar realizuoti. Jei produkto vartojimo laikas baigėsi, tokį produktą reikia išmesti, net jei jis atrodo ir kvepia tinkamai. O jei etiketėje parašyta “vartoti geriau iki” (angl. best before), reiškia, kad tokį produktą galima vartoti ir ilgiau, tačiau jo kokybė jau yra prastesnė. Užrašas “realizuoti iki” reikalauja, kad tas produktas parduotuvėje būtų parduotas iki tam tikros datos. Neteisėta pardavinėti maisto prekes, jei realizacijos terminas ar “geriau iki” terminas pasibaigęs.
• Sviesto nebūtina laikyti atšaldyto, tačiau jis ilgiau išbūna šaldytuve, ypač esant šiltam orui.
• Atidarius sulčių ar pieno pakelį, juos saugoti reikia šaldytuve. Nepasterizuotas pienas turi būti visada laikomas šaldytuve.
• Šviežių neplautų daržovių laikyti šaldytuve nebūtina, tačiau nuplautas ir paruoštas jas reikia laikyti vėsioje vietoje.
• Gaivinamųjų gėrimų, juos atidarius, šaldytuve laikyti nebūtina, nors daugelis žmonių juos mėgsta gerti atšaldytus.
• Kiaušiniai laikomi vienodoje temperatūroje. Namuose jie turi būti saugomi tik šaldytuve.
• Atidarytus vaisių konservus reikia perdėti į nemetalinį indą, uždengti ir laikyti šaldytuve.
• Švieži vaisiai gali būti laikomi ne šaldytuve. Uogienės, marmeladai, džemas, juos atidarius, laikomi šaldytuve.
• Duonos laikyti šaldytuve nebūtina.
• Reikia vengti pirkti maistą prekybos taškuose, kur prasti higienos reikalavimai. Nors daugelis maisto parduotuvių laikosi higienos taisyklių, tačiau kartais tos taisyklės pažeidžiamos (pavyzdžiui, perkraunamos šaldymo kameros ir šaldytuvai).
•Venkite pirkti maisto produktų, jei prekystaliuose žali ir pagaminti maisto produktai sudėti kartu, jei pardavėjas, paėmęs pinigus, be pirštinių ima nefasuotus produktus.
• Turite įdėmiai perskaityti saugojimo instrukciją ant pakuotės. Jei vakuuminė plomba nulaužta nuo kečiupo ar džemo dangtelio, juos reikia laikyti šaldytuve. Tokie (atidaryti) maisto produktai turi būti suvartoti iki vartojimo termino pabaigos.
• Pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau nei 72 val.
• Maistą laikykite tinkamuose induose. Patogiausia ir higieniškiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nebūtų kartu. Tam tinka ir specialus vyniojamasis celofanas. Plastikinėse dėžutėse su dangteliais margarinui ar ledams laikyti (jas išplovus) gali būti saugomas maistas, tačiau tokios dėžutės greitai trūkinėja, jų negalima plauti indaplovėse. Į įtrūkimus pakliuvusios bakterijos toliau gali apkrėsti ir maistą. Todėl nenaudokite deformuotų, su įtrūkimais indų maistui laikyti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę