Maisto produktų laikymas

Kaip teisingai saugoti maisto produktus, kad jie ilgiau išliktų kokybiški? Ar būtina kiaušinius laikyti šaldytuve? Ar galima valgyti sūrį, jei jo galiukas jau apipelijo? Ar ne geriau maisto likučius išmesti? Šie ir daug kitų klausimų dažnai kyla šeimininkėms. Į juos pabandysime atsakyti šiame straipsnyje.
 

Šaldytuvas - ir gerai, ir blogai


Atsiradus šaldytuvui, mūsų gyvenimas pasikeitė. Dabar galime rečiau eiti į parduotuvę ir pirkti daugiau maisto atsargų. Tačiau dėl ilgo produktų laikymo šaldytuve padidėja apsinuodijimo tikimybė.

 

Spartus bakterijų dauginimasis


Bakterijos, sukeliančios apsinuodijimą maistu (maisto toksikoinfekcijas), greičiausiai dauginasi esant 10-65oC. Tai Salmonella, E. coli, Listeria monocytogenes ir Campylobacter. Esant idealioms sąlygoms, E. coli dvigubai padaugėja kas 20 minučių. Todėl praėjus 6 val., vietoj vienos bakterijos atsiranda 1 mln.
 

Bakterijos ir temperatūra


Kiekviena bakterija turi savo optimalią dauginimosi temperatūrą. Bet daugelio bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, dauginimosi temperatūra atitinka žmogaus kūno temperatūrą (apie 37oC). Esant kambario temperatūrai, bakterijų dauginimasis lėtėja, o šaldytuve (0-5oC) bakterijos praktiškai nebesidaugina, nors jos ir nežūva. Geriausias bakterijų naikinimo būdas - pasterizacija ir virimas.
 

Kas skatina apsinuodijimą maistu?


Daugelis mūsų yra girdėję apie salmoneliozę, kurią sukelia salmonelės ir kita paplitusi bakterija E. coli. Tačiau pastaruoju metu paaiškėjo, kad apsinuodijimą maistu dažnai sukelia Campylobacter. Kaip skelbia mokslininkai, Campylobacter apsinuodijimo atvejai persveria salmoneliozės ligų atvejus. Tik nedaugelis žmonių yra atsparūs Campylobacter infekcijai. Ši bakterija gali išprovokuoti stiprius pilvo skausmus. Simptomai būna panašūs į apendicito. Todėl kartais net klaidingai daroma operacija. Tačiau apsinuodijimo lengva išvengti, jei maistas tinkamai saugomas, ruošiamas ir gaminamas.


 

Maisto likučiai - padidėjusio pavojaus zona


Nepaisant to, kad maisto produktas turi gerą kvapą ir tinkamą skonį, dar nereiškia, kad jame nėra patogeninių (apsinuodijimą sukeliančių) bakterijų. Štai kodėl daugelis žmonių, kurie stengiasi suvartoti maisto likučius, apsinuodija.
 

Pelėsis


Pirmasis pavojaus signalas. Akivaizdus požymis, kad maisto kokybė jau suprastėjo, yra pelėsis. Tai grybelis, kurio sporos pasklidusios mus supančioje aplinkoje. Sporos pradeda vystytis, kai jos patenka ant maisto produktų.
Šaldytuve. Priešingai nei patogeninės bakterijos, pelėsis gali augti ir esant žemai temperatūrai. Todėl kartais pelėsio atsiranda šaldytuve.


Ar saugus apipelijęs maistas? Ar saugu valgyti maisto produktus, jei jūs nuvalėte apipelijusias vietas? Apskritai pelėsis nekenksmingas, o kai kurios sūrių rūšys ir yra valgomos tik su pelėsiu.
Tačiau dažniausiai pelėsis parodo, kad tinkamiausias vartoti laikas jau pasibaigęs ir yra rizika apsinuodyti. Jei ant šaltos mėsos ar mėsos produktų likučių yra pelėsio, tokie produktai yra nevalgomi. Jeigu jūs abejojate, pasižiūrėkite į produkto laikymo nuorodas ant pakuotės.
 

Produktų laikymo terminai


Daugelis maisto produktų pažymėti etiketėmis, kuriose nurodyta, iki kada galima vartoti ar realizuoti. Jei produkto vartojimo laikas baigėsi, tokį produktą reikia išmesti, net jei jis atrodo ir kvepia tinkamai. O jei etiketėje parašyta “vartoti geriau iki” (angl. best before), reiškia, kad tokį produktą galima vartoti ir ilgiau, tačiau jo kokybė jau yra prastesnė. Užrašas “realizuoti iki” reikalauja, kad tas produktas parduotuvėje būtų parduotas iki tam tikros datos. Neteisėta pardavinėti maisto prekes, jei realizacijos terminas ar “geriau iki” terminas pasibaigęs.
 

Apie kai kurių produktų laikymą


• Sviesto nebūtina laikyti atšaldyto, tačiau jis ilgiau išbūna šaldytuve, ypač esant šiltam orui.
• Atidarius sulčių ar pieno pakelį, juos saugoti reikia šaldytuve. Nepasterizuotas pienas turi būti visada laikomas šaldytuve.
• Šviežių neplautų daržovių laikyti šaldytuve nebūtina, tačiau nuplautas ir paruoštas jas reikia laikyti vėsioje vietoje.
• Gaivinamųjų gėrimų, juos atidarius, šaldytuve laikyti nebūtina, nors daugelis žmonių juos mėgsta gerti atšaldytus.
• Kiaušiniai laikomi vienodoje temperatūroje. Namuose jie turi būti saugomi tik šaldytuve.
• Atidarytus vaisių konservus reikia perdėti į nemetalinį indą, uždengti ir laikyti šaldytuve.
• Švieži vaisiai gali būti laikomi ne šaldytuve. Uogienės, marmeladai, džemas, juos atidarius, laikomi šaldytuve.
• Duonos laikyti šaldytuve nebūtina.
 

Higienos reikalavimai


• Reikia vengti pirkti maistą prekybos taškuose, kur prasti higienos reikalavimai. Nors daugelis maisto parduotuvių laikosi higienos taisyklių, tačiau kartais tos taisyklės pažeidžiamos (pavyzdžiui, perkraunamos šaldymo kameros ir šaldytuvai).
•Venkite pirkti maisto produktų, jei prekystaliuose žali ir pagaminti maisto produktai sudėti kartu, jei pardavėjas, paėmęs pinigus, be pirštinių ima nefasuotus produktus.
• Turite įdėmiai perskaityti saugojimo instrukciją ant pakuotės. Jei vakuuminė plomba nulaužta nuo kečiupo ar džemo dangtelio, juos reikia laikyti šaldytuve. Tokie (atidaryti) maisto produktai turi būti suvartoti iki vartojimo termino pabaigos.
• Pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus galima laikyti ne ilgiau nei 72 val.
• Maistą laikykite tinkamuose induose. Patogiausia ir higieniškiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nebūtų kartu. Tam tinka ir specialus vyniojamasis celofanas. Plastikinėse dėžutėse su dangteliais margarinui ar ledams laikyti (jas išplovus) gali būti saugomas maistas, tačiau tokios dėžutės greitai trūkinėja, jų negalima plauti indaplovėse. Į įtrūkimus pakliuvusios bakterijos toliau gali apkrėsti ir maistą. Todėl nenaudokite deformuotų, su įtrūkimais indų maistui laikyti.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai