Naujojo tyrimo duomenimis, kakavoje esančios maistinės medžiagos gali pagerinti širdies sveikatos būklę pacientams, sergantiems pažengusia inkstų liga, o galbūt ir visiems kitiems, kuriems gresia širdies ligos.
Širdies ligos yra pagrindinė pacientų, kurie serga paskutinės stadijos inkstų liga ir kuriems reikalinga dializė, mirties priežastis. Anot Amerikos nefrologų asociacijos, be inksto persodinimo, siekiant užkirsti kelią širdies nepakankumui, galima rinktis dar kelis veiksmingus gydymo būdus.
Atlikdami naują tyrimą, Vokietijos gydytojai tyrė dviejų kakavoje randamų maistinių medžiagų veikimą – katechino ir epikatechino. Šios širdies funkcijai naudingomis laikomos maistinės medžiagos yra junginių grupės, vadinamos flavonoidais, dalis. Jų taip pat yra arbatoje, vyne ir kai kuriose daržovėse.
Gydytojai parengė gėrimą su šiais flavanoidais ir davė jo 26 pacientams, sergantiems paskutinės stadijos inkstų liga. Šiandien (gruodžio 17 d.) žurnale „Clinical Journal of the American Society of Nephrology (ASN)“ paskelbtose išvadose rašoma, kad gėrimas per mėnesį reikšmingai pagerino visų pacientų kraujotaką, sumažino kraujo spaudimą.
Kone identiškas placebo gėrimas, kuriame nebuvo katechino ir epikatechino flavonoidų, nepadarė jokios įtakos 26 ta pačia liga sergantiems kontrolinės grupės pacientams. Tyrimas buvo dvigubai koduotas, tai reiškia, kad nei tyrėjai, nei pacientai nežinojo, kuris gavo placebo gėrimo, o kuris – gėrimo su kakavos maistinėmis medžiagomis.
Mokslininkai pažymi, kad minėtų junginių randama kakavos pupelėse, tačiau apdorotame šokolade jų neaptinkama.
Redakcijos minėto tyrimo apžvalgoje rašoma, kad kitais atvejais veiksmingi medikamentai, tokie kaip statinai, nepagerino širdies funkcijos pacientams, sergantiems paskutinės stadijos inkstų liga. „Širdies ligos taip niokoja dializuojamus pacientus, kad tokia daug žadanti intervencija kaip kakavos flavonoidai nusipelno didelio nefrologų bendruomenės dėmesio“, – rašoma redakcijos apžvalgoje.
Jos autorės, Italijos nacionalinės tyrimų tarybos Kalabrijos regione inkstų ligų specialistės gydytojos Carmina Zoccali ir Francesca Mallamaci padarė išvadą, kad nauji duomenys, jei tik bus patvirtinti platesnių tyrimų metu, gali lemti esminius pokyčius gydant tokius pacientus.
Inkstas yra pupelės formos organas, kuris valo kraują, šalina metabolizmo atliekas ir siunčia jas į šlapimo pūslę, iš kur jos pasišalina su šlapimu. Anot JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro, apie 10 proc. suaugusių amerikiečių, arba apie 20 milijonų žmonių, serga kokios nors formos inkstų liga. Kad išgyventų sunkiausios formos (penktos arba paskutinės) ligą, sergantiems asmenims reikalinga inksto transplantacija arba reguliari dializė (mechaniškas kraujo valymas).
Pagrindiniai inkstų ligos rizikos veiksniai yra diabetas ir aukštas kraujo spaudimas. Prastai funkcionuojantys inkstai kraujotakoje palieka per daug kenksmingų medžiagų, o tai gali lemti kraujagyslių aterosklerozę, aukštesnį kraujo spaudimą ir galiausiai širdies nepakankamumą.
Ankstesni tyrimai patvirtino kakavos, kurioje katechino ir epikatechino yra daugiausia iš augalinių maisto produktų, naudą širdžiai. Europoje vykdytas „Flaviola Health Study“ tyrimas rodo, kad kakavos flavonoidai gali sumažinti kraujagyslių standumą, pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujo spaudimą. Kiti tyrimai atskleidė nedidelį šių maistinių medžiagų veiksmingumą rūkaliams ar diabetu ir širdies ligomis sergantiems žmonėms, kuriuos kankina aukštas kraujo spaudimas.
Ankstesnio dr. Tienusho Rassafo iš Vokietijos Eseno universitetinės ligoninės vadovaujamo tyrimo metu buvo išbandyta kakavos nauda inkstų liga sergantiems pacientams. Jo metu tyrėjai dalyviams davė šiek tiek saldintą vaisių skonio gėrimą su keliomis kitomis medžiagomis, ne kakavos flavonoidais. Gėrimas buvo pagamintas iš „Mars Symbioscience“ – „Mars“, Inc., įmonės, geriausiai žinomos dėl šokolado gaminių – mokslo padalinio pagamintų miltelių.
Tyrėjai išsiaiškino, kad būtent flavonoidai be jokio nepalankaus poveikio pagerino vazodalitaciją – kraujagyslių savybę išsiplėsti, kad pratekėtų daugiau kraujo. Rassafas aiškina, kad, galimas daiktas, flavonoidai pagerina azoto oksido (NO) gamyba – tai cheminė medžiaga, kurią kūnas naudoja kraujotakai gerinti mankštinantis ar stresinėse situacijose, kai reikia kautis ar bėgti.
Vis dėlto šokolado mėgėjai neturėtų labai apsidžiaugti. Rassafas „Live Science“ teigia, kad jo tyrimas neduoda pagrindo manyti, jog šokoladas, taip pat gaminamas iš kakavos, sveika širdžiai.
„Šviežiose neapdorotose kakavos pupelėse iš ankščių arba kakavos vaisiuose natūraliai gausu flavonoidų, – teigia Rassafas. – Vis dėlto kakavos flavonoidai lengvai sunaikinami apdorojimo metu gaminant šokoladą bei kitus kakavos produktus. Todėl šokolade paprastai nėra arba nėra reikšmingų šių junginių kiekių, taigi jis neturėtų būti vertinamas kaip patikimas kakavos flavonoidų šaltinis.“
Ir, tiesą sakant, šokoladas, kuriame daug cukraus, gali sukelti 2 tipo diabetą, kuris vėliau gali paskatinti inkstų bei širdies problemas, o tokiu atveju – ironiška – kakava išties gali padėti. Tokios tos karčios pupelės, kurias turime nuryti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę