Birželio mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti
Braškių
|
Pipirmėčių (mėtų) |
Žemuogių
|
Ramunėlių
|
- Gausu antioksidantų. - Padeda gerinti širdies darbą, mažinti kraujospūdį. -Mažina riziką susirgti vėžiu. - Lėtina senėjimą. - Stiprina imuninę sistemą. - Padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. - Turi omega riebalų rūgščių.
|
- Gerina apetitą ir virškinimą. - Slopina uždegimą. - Naudingos mažinant skausmą. - Skatina tulžies išsiskyrimą. - Gali padėti, kai pykina, vemiant. - Naudingos gydant bronchitus, neurozes ir nemigą. - Šalina nemalonų burnos kvapą. - Padeda slopinti dantų skausmą. -Lengvai anestezuoja, šaldo. |
- Turi daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, karotinoidų. - Turi kalcio, kalio, magnio. - Padeda gydant avitaminozę. - Padeda gydyti šlapimo takų akmenligę, hipertoniją, mažakraujystę, aterosklerozę, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, gastritą. - Gerina apetitą. - Liaudies medicinoje vartojama kaip priemonė kirmėlėms varyti. - Mažina dantenų uždegimą.
|
- Slopina žarnyno uždegimą, atpalaiduoja spazmus, mažina dujų kaupimąsi. - Skatina prakaito išsiskyrimą. - Dezinfekuoja žaizdas. - Stabdo odos senėjimą, ramina saulėje nudegusią ar šiaip pažeistą odą. - Naikina pleiskanas, stiprina plaukų šaknis. - Turi vitamino C ir karotino. - Slopina alergines reakcijas. - Pasižymi švelniu raminamuoju poveikiu. |
Dažni negalavimai birželio mėnesį
Odos nubrozdinimai, sužeidimai
Leidžiant daug laiko lauke ir dėvint trumpesnius drabužius, odos nubrozdinimai ir panašūs sužeidimai dažnai neišvengiami (ypač vaikams). Juos gydykite natūraliomis priemonėmis ir preparatais iš vaistinių augalų.
Jonažolės nuoviras
Termose puse stiklinės verdančio vandens užpilkite 2 valgomuosius šaukštus jonažolių ir palaikykite bent 2 val. Užpilu plaukite ir dezinfekuokite žaizdas, dėkite kompresus.
Arbatmedžio aliejus
Arbatmedžio eteriniu aliejumi suvilgytu tamponu tepkite pažeistus nelabai didelius odos plotus. Jei pažeistas didesnis plotas, žaizdos yra atviros, aliejų praskieskite šaltalankio aliejumi arba glicerinu (santykiu 1:5).
Gervuogės lapų kompresas
Saują gervuogės lapų užpilkite verdančiu vandeniu ir iš karto juos išgriebkite. Minkštus lapus dėkite ant žaizdos, po poros valandos kompresą pakeiskite.
Perkaitimas saulėje
Perkaisti saulėje galima ne tik gulint paplūdimyje, bet ir ilgiau dirbant sode, skaitant knygą parke ant suoliuko ar žvejojant vidury ežero. Kad karštyje neprarastumėte skysčių, pasirūpinkite gaivinamuoju gėrimu.
Šalta mėtų arbata
Į arbatinuką sudėkite apie 10 šviežių mėtų šakelių, 2–3 arbatinius šaukštelius žaliosios arbatos ir 3 šaukštus cukraus, viską užpilkite karštu, tačiau ne verdančiu vandeniu, leiskite porą minučių pastovėti, nukoškite ir atšaldykite. Patiekite su citrinos riekele ir ledukais.
Gaivinamasis citrinų gėrimas
Išspauskite 2–3 citrinas, sumaišykite su 500 ml vandens, 2–3 valgomaisiais šaukštais medaus, atšaldykite ir patiekite su ledukais.
Organizmo išsekimas
Persistengus su sodo ir daržo darbais ar tiesiog per aktyviai gyvenant ir pamirštant pavalgyti bei pailsėti gresia išsekimas, silpnumas. Sustiprinkite organizmą šiais puikiais natūraliais ir sveikais mišiniais.
Alavijų mišinys
Kelis alavijo lapus porą savaičių palaikykite šaldytuve, nuplaukite, nusausinkite ir išspauskite sultis. 100 ml sulčių sumaišykite su 500 g sukapotų graikinių riešutų, 300 g medaus ir valgykite 3 kartus per dieną po 1 valgomąjį šaukštą pusvalandį prieš valgį.
Imbiero ir citrinos mišinys
Imbiero šaknį sutarkuokite smulkia tarka, 1 citriną supjaustykite smulkiais gabalėliais, viską sumaišykite, įmaišykite 5 valgomuosius šaukštus medaus. Valgykite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną.
Gaivusis gėrimas
Sumaišykite pusę litro pasukų, 250 ml greipfrutų sulčių ir 2 valgomuosius šaukštus medaus. Padalinkite į keturias dalis ir gerkite keturias dienas iš eilės.
Išbandykite ką nors nauja!
Birželio naujovė: kokosų aliejus
Kvapi sveikata
Išgirdę žodį kokosai, daugelis tikriausiai pagalvoja apie egzotiškus ir tolimus kraštus. Tačiau šiandien šiltųjų šalių kvapais mėgautis galima ir Lietuvoje. Ne tik kvapais, bet ir nuostabiu poveikiu sveikatai ir grožiui. Šio numerio siūloma naujovė – kokosų aliejus. Kaip ir dauguma augalinių aliejų, taip ir šis yra itin naudingas sveikatai ir yra rekomenduojamas ją puoselėjantiems.
Nors anksčiau manyta, kad dėl didelio kiekio sočiųjų riebalų kokosų aliejus yra žalingas, tai nėra tiesa – augaliniai riebalai sveikatai nekenkia. Visų pirma, kokosų aliejus teigiamai veikia širdį, kraujo spaudimą, medžiagų apykaitą, padeda pasisavinti vitaminus, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Aliejus gerina insulino sekreciją, todėl yra rekomenduojamas diabetikams. Moksliniai tyrimai atskleidė ir tai, kad šiame aliejuje esančios medžiagos padeda kovoti su virusais, turi antibakterinių savybių ir taip stiprina kūno atsparumą tokioms ligoms, kaip gripas, tymai, hepatitas, plaučių uždegimas, gerklės, šlapimo takų infekcijos. Šalia to, jis saugo ir nuo grybelių ir pelėsių.
Kokosų aliejus taip pat padeda organizmui pasisavinti mineralus – kalcį ir magnį – būtinus kaulams, tad yra rekomenduojamas norintiesiems sustiprinti dantis, apsaugoti juos nuo ėduonies, taip pat ir vyresnio amžiaus moterims saugant nuo osteoporozės.
Vonioje ir virtuvėje
Kokosų aliejus yra neįkainojama kosmetikos priemonė, kurią pamėgti turėtų kiekviena moteris. Šis aliejus žmogaus kūną veikia kaip antioksidantas, turi drėkinamųjų ir maitinamųjų savybių, todėl lėtina odos senėjimą. Jis turi ir didelį vitamino E – būtino norint išsaugoti odos ir plaukų grožį – kiekį.
Odą ir plaukus rekomenduojama tepti nerafinuotu aliejumi, taip oda sudrėkinama, o plaukai tampa švelnūs, spindintys. Aliejus yra tinkamas visų tipų odai, jis taip pat puikiai ramina, todėl po sunkios dienos pamasažavus kūną ar tik galvos odą sumažėja stresas, įtampa.
Jei laikysite indelį aliejaus vonioje, nepamirškite jo ir virtuvėje – kokosų aliejus gerina virškinimą, padeda pasisavinti maisto medžiagas. Jis puikiai tiks gardinant košes, kepinius, kepinant daržoves. Ir dar viena pastabėlė – laikant iki 25 laipsnių temperatūroje kokosų aliejus bus kietos konsistencijos ir baltos spalvos ir tik sušilęs taps skystas ir bespalvis.
Kokoso aliejuje kepinti briuselio kopūstai
2–4 porcijos
450 g briuselio kopūstų, supjaustytų puselėmis arba ketvirčiais
2 valgomieji šaukštai kokosų aliejus (skysto)
2 valgomieji šaukštai kokosų pieno
2-3 valgomieji šaukštai kokoso drožlių
Druskos, maltų juodųjų pipirų
Žiupsnelis malto muskato
Briuselio kopūstus sudėkite į dubenį, pabarstykite druska, pipirais ir muskatu. Apšlakstykite kokosų aliejumi ir pamaišykite.
Suberkite į įkaitintą gilią keptuvę ir vis pamaišydami kepinkite 6–8 min. Sumažinkite ugnį, supilkite kokosų pieną, kokosų drožles, išmaišykite, suberkite į dubenį ir patiekite.
1 porcijoje
130 kcal, 7 g riebalų, 260 mg natrio, 540 mg kalio, 6 g skaidulų, 4 g baltymų, 15 g angliavandenių
30% rekomenduojamos paros normos (RPN)riebalų
11% RPN natrio
15% RPN kalio
5% RPN angliavandenių
24% RPN skaidulų
Nurodytas apytikslis RPN kiekis
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę