Dažnas gyvename pagal olimpinį šūkį: citius altius fortius (greičiau, aukščiau, tvirčiau). Begalė darbų greitai išvargina, be to, ne visada jiems atlikti pakanka jėgų, tad griebiamės kavos, ir vis stipresnės... Pirmajame šių metų numeryje išspausdinę straipsnį apie arbatos rūšis, sulaukėme skaitytojų klausimų apie natūralius tonizuojamuosius gėrimus.
Veikia švelniai
Tikriausiai esate pastebėję, kad ryte po pirmo kavos puodelio ateina juntama energijos banga, kuri, deja, po pusvalandžio ima slopti. Jeigu po valandos ar dviejų išgeriate dar vieną kavos puodelį, pajuntate antrą energijos bangą, tačiau vėl po pusvalandžio energijos nebelieka, o apie 15 val. dienos jaučiatės mirtinai pavargęs...
Daugelis tai pastebėjusiųjų kavą keičia gėrimu mate (arbatinių bugienių lapų arbata). Išties, matė, kitaip negu kava, vienu metu veikia stipriai ir švelniai. Jos poveikis trunka pusę dienos išgėrus vos vieną puodelį. Geriantieji matę teigia, kad, per dieną išgėrus 3–4 puodelius, energijos pakanka visai dienai, o naktį jie puikiai miega.
Nors matė taip pat turi kofeino, kaip ir kava, skirtingą jo poveikį nulemia kiti komponentai: teobrominas ir teofilinas. Teobrominas – smegenų veiklą skatinantis alkaloidas, kurio nemažai yra kakavos pupelėse ir iš jų gaminamame šokolade. Teofilinas – kitas alkaloidas, kurio taip pat yra kakavos pupelėse ir arbatose. Visos minėtos medžiagos, patekusios į organizmą, ima veikti pamažu ir švelniai – tai ir yra matės tonizuojamojo poveikio paslaptis.
Matei ruošti tradiciniu būdu naudojama kalabasa, bambilija (specialus indas ir šiaudelis), tačiau ją galima plikyti ir termose ar puodelyje su dangteliu. Neįpratusiems pirmieji gurkšniai gali būti kartoki, tačiau vėliau arbata taps labai skani.
Žolelių gerbėjams
Kai reikia būti itin aktyviam, pavyzdžiui, baigti svarbų projektą ar laikyti egzaminus, vietoj kavos išsivirkite tonizuojamąjį žolelių ir vaisių gėrimą. Lygiomis dalimis (po 1 valgomą šaukštą) paimkite maltų cikorijų (trūkažolių) šaknų, džiovintų gudobelių žiedų, erškėtuogių, šermukšnių vaisių ir pipirmėčių lapelių. Visus ingredientus užpilkite 600 ml verdančio vandens, pavirinkite 3–5 minutes ir palikite nusistovėti 25–30 min. Nukoštą nuovirą gerkite po mažą puodelį ar stiklinaitę (50–100 ml) 3–4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Tokio gėrimo galite nusinešti ir į darbą – kai visi virs kavą, jūs galėsite pagurkšnoti savojo eliksyro. Šis gėrimas gerina fizinę būklę, teikia žvalumo ir stiprina imunitetą. Tai ypač aktualu žiemą, kai persišaldyti ar pasigauti virusą visai nesunku.
Fitoterapeutai pabrėžia ypatingą gudobelių naudą – pasak jų, šių augalų arbata ne tik gerina širdies veiklą, bet yra ir puikus kavos pakaitalas. 0,5 stiklinės džiovintų gudobelių vaisių suberkite į termosą ir užpilkite litru verdančio vandens. Palaikykite 7–8 valandas, tada gerkite kaip arbatą po valgio su cukrumi, medumi ar uogiene.
Jei pajutote nuovargį, silpnumą, paimkite lygiomis dalimis gudobelių, erškėčių, aronijų uogų, medetkų žiedų, saulėgrąžų lapų. Vieną šaukštą šio mišinio užpilkite 200 ml vandens ir palaikykite termose 2 valandas. Nukoškite ir gerkite po pusę puodelio bent 2 kartus per dieną.
Energijos teikia ir imbierų arbata su citrina ir medumi. Gabalėlį šviežių imbierų šaknų ir šakniastiebių nulupkite, sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite ir užplikykite verdančiu vandeniu. Įmeskite porą griežinėlių citrinos, o vėliau, kai arbata kiek atauš, pasaldinkite ją medumi.
Tonizuoti saikingai
Organizmo jėgoms atgauti vartojami ir įvairūs maisto papildai, spiritinės augalų ištraukos, kurių galima įsigyti vaistinėse. Išties tai neblogi augaliniai preparatai, kurie padeda aktyvinti protines ir fizines galias. Tik fitoterapeutai nepataria pernelyg žavėtis amerikietiškais ar rytietiškais papildais, mat jų sudedamosios dalys kartais gali net pakenkti, ypač jei vartosite dažnai. Nepatariama gerti dviejų ar daugiau maisto papildų iškart – vieno jų sudedamosios dalys gali būti nesuderinamos su kito preparato augaliniais ekstraktais.
Ir dar – atkreipkite dėmesį į sumažėjusio darbingumo priežastį: ar nuovargis neužsitęsė pernelyg ilgai? Jus gali kankinti ir lėtinio nuovargio sindromas, tuomet be gydytojo pagalbos neapsieisite. Tad jei ilgai jaučiatės praradęs darbingumą, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę