Naujausius mitybos specialistų darbus galima apibendrinti keliomis esminėmis tezėmis:
• Maistas yra svarbi mūsų aplinkos dalis, turinti įtakos organizmo vidinei aplinkai ir ją kurianti. Todėl mityba, jos subalansavimas bei papildymas yra svarbus ne tik norint išlaikyti sveikatą, bet ir gydyti sveikatos sutrikimą bei ligą.
• Tyrimai rodo, kad daugumos žmonių mityba nėra optimali. Ją reikia koreguoti individualiai: atsižvelgiant į žmogaus gyvenseną, medžiagų apykaitos savybes, intensyviausiai dirbančių ir labiausiai pažeidžiamų organizmo sistemų apsaugą ir stiprinimą.
• Mitybą reikia papildyti dažniausiai ne pavieniais vitaminais, bet jų deriniais. B grupės vitaminų funkcijos yra ypač glaudžiai susijusios, todėl racionalu vartoti jų kompleksą.
Medicininėje literatūroje apie mitybą sutinkame du terminus: vitaminų trūkumas ir optimalūs organizmo poreikiai. Civilizuotoje visuomenėje didelio vitaminų trūkumo (avitaminozės) atvejai būna retai. Avitaminozės padeda išvengti santykinai nedideli vitaminų kiekiai. Jie yra standartizuoti ir vadinami rekomenduojama paros norma (RPN). Optimalūs organizmo poreikiai yra individualūs, susiję su kiekvieno žmogaus genetiniu paveldu, gyvensena, fiziniu, emociniu krūviu. Dažnai optimalūs organizmo poreikiai kelis kartus viršija rekomenduojamą paros normą.
Kai jų trūksta, greičiau pavargstame, silpsta atmintis, dažniau skauda galvą, kamuoja migrena, padidėja dirglumas, gali nemaloniai tvinkčioti ar trūkčioti raumenys, varginti tirpimai. Atminties, ypač įsiminimo, procesai yra priklausomi nuo B grupės vitaminų, jų trūkumas kartu su mažakraujyste sukelia sunkius atminties susilpnėjimo požymius. Kartais tai būna pagrindinė įsiminimo trūkumo priežastis.
Galvos skausmai vargina vieną žmogų iš dešimties. Galvos skausmus, įskaitant migreną, dažniausiai lemia kelios priežastys. Pasišnekėjus su pacientu paaiškėja, kad jis nereguliariai maitinasi, daug dirba, dažnai nervinasi, turi daugybę rūpesčių, kurie trukdo užmigti, tai yra žmogus patiria lėtinį stresą. O streso metu ypač išauga B grupės vitaminų poreikis. Tada jų trūkumas blogina cholesterolio metabolizmą, daugėja organizmui nenaudingų mažo tankio lipidų kraujyje, dėl to vystosi kraujagyslių ateroskleroziniai pakitimai.
Tiek migrenos, tiek įtampos galvos skausmų atveju rekomenduojama vartoti B grupės vitaminų papildomai, ir dažniausiai jau vien dėl to galvos skausmai suretėja.
Neuritų ir radikulitų atveju B grupės vitaminai taip pat labai reikalingi.
Jų vartojant pagerėja nervų sistemos mityba, nervai sustiprėja, mažėja rizika, kad negalavimas vėl pasikartos. Be to, jie smarkiai pagerina nuskausminamųjų ir uždegimą slopinančių vaistų poveikį, sumažina kepenų reakcijas į vaistą.
Viena vertus, vitaminų stoka sudaro palankias sąlygas nervų sistemos pažeidimams, nes sumažina nervų audinio atsparumą mechaniniams, toksiniams, infekciniams žalojantiems veiksniams, sukelia ir palaiko jau esančius pažeidimus, skatina jų progresavimą. Kita vertus, B vitaminų trūkumas gali atsirasti ar padidėti dėl ligos – uždegimo, infekcijos, nes tuomet vitaminai greičiau suyra, jų apykaita yra greitesnė, ląstelės juos blogiau pasisavina.
Taigi nepamirškime, kad skausmą mažinantys vaistai stipriau ir greičiau veikia, jei kartu išgeriame ir B grupės vitaminų tabletę. Antra vertus, laiku papildytos B grupės vitaminų atsargos padės išvengti jau minėtų nemalonių skausmų.
Džiugu, kad vaistinėse greta įprastų vitaminų šiuo metu galime įsigyti modernų B grupės vitaminų kompleksą Your Life B-50. Jo sudėtyje yra visi aštuoni B grupės vitaminai didesnėmis (50 mg arba µg) dozėmis. Širdžiai ir kraujagyslėms ypač svarbios folio rūgšties šiame komplekse yra 400 mikrogramų. Svarbu, kad speciali pailginto atpalaidavimo tabletė ištirpsta palaipsniui, B grupės vitaminai išsiskiria nedidelėmis porcijomis ir yra optimaliai pasisavinami. Taip užtikrinamas ilgesnis, stipresnis ir saugesnis kiekvienos tabletės poveikis. Tikėtina, kad asmenims, linkusiems į alergines reakcijas, dėl laipsniško atsipalaidavimo organizme šis vitaminų kompleksas gali būti saugesnis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę