Akistata su maisto „E“. Namų šeimininkės tyrimas

Jaukioje parduotuvėlėje į akis krinta užrašas „Sveriamoji arbata – be E!”. Prekybininkų sąžiningumo ženklas ar komercinis triukas, skatinantis pasitikėti ir kitais čia parduodamais maisto produktais? Kartu su tos dienos pirkiniais – kelių rūšių desertais ir sausainukais, taip pat prieskoniais – vis dėlto nešuosi ir abejonę, ar krepšelyje nėra sveikatai kenksmingų maisto priedų.
 

Pro didinamąjį stiklą
Namuose pirmiausia imuosi ne gaminti mišrainę, kurią gardinsiu naujaisiais prieskoniais, o domėtis produktų etiketėmis. Tyrimas nepaleidžiant iš rankų lupos ir „E“ sąrašo nuteikia prastai: saldumynai – tai, ko iš karto grįžę po treniruotės norės vaikai, o ir suaugusieji neatsisakys „ko nors prie kavos“, – yra net su keliais gana agresyviais „E“. Būsimąją mišrainę netrukus regiu jau be gurmaniškųjų prieskonių. Mažos etikečių raidelės netiesiogiai sako: kuo mažiau ant stalo sausainių, zefyrų, želė, gaiviųjų gėrimų su cukrumi ir be cukraus, desertų, šokolado (kaip gaila!), jau paruoštų („greitų“) salotų iš didcentrio, tuo geriau.
Rožinės spalvos zefyrai
Šis produktas – su E 120, t.y. dažikliu karminu, dar vadinamu košeniliu.
Naudinga informacija iš įvairių šaltinių (toliau tekste – NIŠ): sintetinis karminas naudojamas gaminant veido dažus ir kitą kosmetiką. Tai ryškiai raudonas pigmentas. Karmino dedama į jogurtus, sultis, ledus, saldainius, alkoholinius gėrimus (tampa rubino spalvos). Nepaisant alerginių reakcijų grėsmės, Europos Sąjungoje karmino nedraudžiama naudoti maiste. Europos maisto saugos tarnyba tik pataria atsisakyti karmino.
Blogosios savybės (BS): E 120 gali sukelti alergines reakcijas ir anafilaksinį šoką.
Dar rožinėje etiketėje – E 211, natrio benzoatas (iš pavojingųjų E sąrašo), ir E 202, kalio sorbatas, kuris tik labai retai gali sukelti alergines reakcijas ir pripažintas nekenksmingu.
NIŠ: Natrio benzoatas ir kalio sorbatas yra medžiagos, naudojamos maisto produktų vartojimo trukmei ilginti. Šių konservantų turinčio maisto ir gėrimų reikėtų vartoti ypač atsargiai ir retai. Litrą gaiviojo gėrimo išgėręs ar suvalgęs salotas su majonezu žmogus daug kartų viršija organizmui priimtiną konservantų kiekį.
BS: Natrio benzoatas yra antimikrobinis konservantas, dažniausiai naudojamas gėrimuose. Kalio sorbato dedama į sūrį (į paviršinį sluoksnį), mėsą ir dešras. Leistinos šių konservantų normos įvairiose šalyse skirtingos.
Yra ir migreną išprovokuoti galinčio E 330, t.y. citrinų rūgšties. Ji dažniausiai naudojama kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, taip pat kaip aromato stipriklis.
NIŠ: Citrinų rūgštis, kuri dedama į produktus, yra susintetinta ir nieko bendra neturi su citrusinių vaisių rūgštimi.
E 300, askorbo rūgštis, antioksidatorius. Ji sumažina vaisių ir daržovių fermentinį minkštimo patamsėjimą (kitaip tariant, prievartos būdu vaisiai ilgiau išlaikomi gražūs).
Verdiktas mūsų namams (VMN): kadangi zefyruose yra bent keturios neapgeidautinos E (ne ką mažiau „Vaisių skonio želė”, „Glaistytame vaisių skonio deserte“), šių produktų reiktų nepirkti arba tik labai retai ir nedaug – kaip ir kitų ryškios raudonos spalvos ar rožinės spalvos saldumynų ir jogurto.
Gaivinamasis gėrimas
Sudėtyje – fosforo rūgštis, cukrus (330 ml pakuotėje yra 35 g cukraus, t.y. daugiau nei valgomasis šaukštas), dažiklis.
NIŠ: Fosforo rūgštimi apdorojami metalai jų koroziniam atsparumui didinti, taip pat rūdims pašalinti. Fosforo rūgštis naudojama ir maisto pramonėje konservuoti mėsai, gaminant kepimo miltelius ir sūrius, vaisvandeniams rūgštinti.
Eksperimentas virtuvėje: įmetus į stiklinę gėrimo nenaujai atrodančią 50 centų monetą, po dešimties minučių ji švyti ir spindi.
Jeigu gaminio etiketėje rašoma „becukris“, jis pagamintas su vienu iš saldiklių, dažniausiai su aspartamu E 951. Jeigu rašoma, kad sudėtyje yra fenilalanino, produkte yra aspartamo, nes fenilalaninas yra sudedamoji aspartamo dalis. Saldikliai yra nuo 200 iki 1,5 tūkst. kartų saldesni už cukrų.
BS: aspartamas gali sukelti galvos skausmą ir migreną, pykinimą, svaigulį ir alergines odos reakcijas. Nepatariama gerti mažiems vaikams, ligoniams (tačiau nedidelis kiekis tinka sergantiesiems diabetu).
VMN: naudingiausias žmogaus organizmui yra paprastas vanduo.
Šokoladas
Sudėtyje yra poliglicerolio poliricinoleato arba E 476 – labai nepageidautino maisto priedo.
NIŠ: E 476 naudojamas kaip emulsiklis gaminant pigesnį šokoladą, kakavos sviestą, glajų, pyragų mišinius, salotų užpilus. Mano pirkinių krepšelyje šis „E“ slepiasi vieno iš populiariausių pavadinimų pieniškame šokolade ir juodajame šokolade.
VMN: kadangi E 476 yra blogiausiųjų priedų sąrašo atstovas, šokolado teks valgyti retai.
Sausainiai
Blogasis priedas – E 471, riebalų rūgščių mono- ir digliceridai.
NIŠ: tai skirtingos kilmės komponentų junginys.
BS: dirgina žarnyną, lėtina virškinimą.
Dar vienas nepageidautinas priedas – sojos lecitinas (E 322).
NIŠ: Tai emulsiklis, antioksidantas ir stabilizatorius. Pramonėje naudojamas lecitinas nėra natūrali medžiaga, o labai modifikuota, pagaminta iš genetiškai modifikuotų sojų ir rapsų aliejų.
BS. JAV sojų produktai pripažinti kaip vieni iš dažniausiai sukeliantys migreną, astmą ir kitas alergines reakcijas. Nors ir nedaug, sojos lecitino būna pieniškame šokolade ir juodajame šokolade.
Sausainiuose yra ir E 503 – amonio karbonato.
NIŠ. Tai rūgštingumą reguliuojanti ir tešlos kildinimo medžiaga
BS. Nepageidautinas E 503 poveikis nėra žinomas, išskyrus dujų kaupimąsi žarnyne.


Prieskonių mišinys salotoms ir sriubai
Sudėtyje yra mononatrio glutamato E 621.
NIŠ: Skonio ir aromato stipriklis. Tai balti, tikėtina – gyvulinės kilmės, vandenyje tirpūs milteliai, neturintys jokio skonio. Jaudrindami burnoje esančius skonio receptorius, sustiprina skonį. Glutamatai nenaudojami produktuose, skirtuose kūdikiams iki 12 savaičių amžiaus.
Glutamatai – kepinių, sriubų ir kitų produktų pusfabrikačių, padažų, majonezų, konservų, dešrų, gėrimų ir kt. skonio savybių manipuliacijos priemonė. Glutamo rūgštis ir jos druskos žymimos E raide nuo 620 iki 633 (glutamo rūgštis E 620, kalio glutamatas E 622, kalcio glutamatas E 623, amonio glutamatas E 624, magnio glutamatas E 625. Dažniausiai maisto pramonėje naudojamas E 621).
Nors buvo pastebėtas ne vienas šalutinis mononatrio glutamato poveikis, tačiau jis moksliškai dar neįrodytas (šią informaciją pateikia vienas iš maisto pramonės tinklapių).
BS: Slopina natūralų skonio ir alkio jausmą, t.y. kuo daugiau suvalgysi mišrainės su glutamatais, tuo alkanesnis tapsi. Glutamatai gali sukelti migreną, astmą, alergines reakcijas.
Su laboratorinėmis pelėmis atlikti tyrimai parodė, kad glutamatai daro poveikį, kuris pavadintas kinų restoranų (vartoja palyginti daug maisto priedų) sindromu. Gausiau pavalgius tokio maisto, kai kuriems žmonėms ima skaudėti galvą ar pilvą. Nustatyta, kad laboratorinės pelės, gaunančios glutamato, tunka, nes jis neurotoksiškai veikia galvos smegenų struktūras, dėl to nejaučiamas sotumo jausmas ir be saiko valgoma. Daroma prielaida, kad gausus maisto su glutamatu vartojimas gali turėti įtakos žmonių populiacijos ūgiui. Vėlgi tyrimai su laboratorinėmis pelėmis parodė, kad jaunikliai, gavusieji didesnę glutamato dozę, prastai augo, o taip šeriamos pelės atsivedė mažesnius palikuonis.
VMN: prieskonius su glutamatu teks išmesti. Prieskoniuose gali būti E 631, dinatrio inozinato; jo būtina vengti astma sergantiems žmonėms.
Skonio ir kvapo stipriklis E 621 yra labiausiai vengtinas maisto priedas.
Geros žinios
Dar tiriamos medžiagos arba jau išaiškinta, jog nėra kenksmingos:

E 100, E 101, E 160, E 161, E 170, E 174, E 175, E 200, E 201, E 202, E 203, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 300, E 301, E 302, E 303, E 304, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 338, E 339, E 340, E 341, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 407, E 409, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 450, E 461, E 462, E 465, E 466, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 480.
Tyrėjai nenurodo, ar žinomas kelių medžiagų derinių, esančių viename produkte, poveikis.
***
Tyrimo rezultatai siūlo kurti kitą namų virtuvės vaizdelį: be agresyviųjų prieskonių spintelėje, bet su petražolių, juodgrūdės, krapų vazonais ant palangės, su žiemą vasarą žaliuojančiais svogūnėlių laiškais... O ką prie kavos ar arbatos?

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai