Pro didinamąjį stiklą
Namuose pirmiausia imuosi ne gaminti mišrainę, kurią gardinsiu naujaisiais prieskoniais, o domėtis produktų etiketėmis. Tyrimas nepaleidžiant iš rankų lupos ir „E“ sąrašo nuteikia prastai: saldumynai – tai, ko iš karto grįžę po treniruotės norės vaikai, o ir suaugusieji neatsisakys „ko nors prie kavos“, – yra net su keliais gana agresyviais „E“. Būsimąją mišrainę netrukus regiu jau be gurmaniškųjų prieskonių. Mažos etikečių raidelės netiesiogiai sako: kuo mažiau ant stalo sausainių, zefyrų, želė, gaiviųjų gėrimų su cukrumi ir be cukraus, desertų, šokolado (kaip gaila!), jau paruoštų („greitų“) salotų iš didcentrio, tuo geriau.
Rožinės spalvos zefyrai
Šis produktas – su E 120, t.y. dažikliu karminu, dar vadinamu košeniliu.
Naudinga informacija iš įvairių šaltinių (toliau tekste – NIŠ): sintetinis karminas naudojamas gaminant veido dažus ir kitą kosmetiką. Tai ryškiai raudonas pigmentas. Karmino dedama į jogurtus, sultis, ledus, saldainius, alkoholinius gėrimus (tampa rubino spalvos). Nepaisant alerginių reakcijų grėsmės, Europos Sąjungoje karmino nedraudžiama naudoti maiste. Europos maisto saugos tarnyba tik pataria atsisakyti karmino.
Blogosios savybės (BS): E 120 gali sukelti alergines reakcijas ir anafilaksinį šoką.
Dar rožinėje etiketėje – E 211, natrio benzoatas (iš pavojingųjų E sąrašo), ir E 202, kalio sorbatas, kuris tik labai retai gali sukelti alergines reakcijas ir pripažintas nekenksmingu.
NIŠ: Natrio benzoatas ir kalio sorbatas yra medžiagos, naudojamos maisto produktų vartojimo trukmei ilginti. Šių konservantų turinčio maisto ir gėrimų reikėtų vartoti ypač atsargiai ir retai. Litrą gaiviojo gėrimo išgėręs ar suvalgęs salotas su majonezu žmogus daug kartų viršija organizmui priimtiną konservantų kiekį.
BS: Natrio benzoatas yra antimikrobinis konservantas, dažniausiai naudojamas gėrimuose. Kalio sorbato dedama į sūrį (į paviršinį sluoksnį), mėsą ir dešras. Leistinos šių konservantų normos įvairiose šalyse skirtingos.
Yra ir migreną išprovokuoti galinčio E 330, t.y. citrinų rūgšties. Ji dažniausiai naudojama kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, taip pat kaip aromato stipriklis.
NIŠ: Citrinų rūgštis, kuri dedama į produktus, yra susintetinta ir nieko bendra neturi su citrusinių vaisių rūgštimi.
E 300, askorbo rūgštis, antioksidatorius. Ji sumažina vaisių ir daržovių fermentinį minkštimo patamsėjimą (kitaip tariant, prievartos būdu vaisiai ilgiau išlaikomi gražūs).
Verdiktas mūsų namams (VMN): kadangi zefyruose yra bent keturios neapgeidautinos E (ne ką mažiau „Vaisių skonio želė”, „Glaistytame vaisių skonio deserte“), šių produktų reiktų nepirkti arba tik labai retai ir nedaug – kaip ir kitų ryškios raudonos spalvos ar rožinės spalvos saldumynų ir jogurto.
Gaivinamasis gėrimas
Sudėtyje – fosforo rūgštis, cukrus (330 ml pakuotėje yra 35 g cukraus, t.y. daugiau nei valgomasis šaukštas), dažiklis.
NIŠ: Fosforo rūgštimi apdorojami metalai jų koroziniam atsparumui didinti, taip pat rūdims pašalinti. Fosforo rūgštis naudojama ir maisto pramonėje konservuoti mėsai, gaminant kepimo miltelius ir sūrius, vaisvandeniams rūgštinti.
Eksperimentas virtuvėje: įmetus į stiklinę gėrimo nenaujai atrodančią 50 centų monetą, po dešimties minučių ji švyti ir spindi.
Jeigu gaminio etiketėje rašoma „becukris“, jis pagamintas su vienu iš saldiklių, dažniausiai su aspartamu E 951. Jeigu rašoma, kad sudėtyje yra fenilalanino, produkte yra aspartamo, nes fenilalaninas yra sudedamoji aspartamo dalis. Saldikliai yra nuo 200 iki 1,5 tūkst. kartų saldesni už cukrų.
BS: aspartamas gali sukelti galvos skausmą ir migreną, pykinimą, svaigulį ir alergines odos reakcijas. Nepatariama gerti mažiems vaikams, ligoniams (tačiau nedidelis kiekis tinka sergantiesiems diabetu).
VMN: naudingiausias žmogaus organizmui yra paprastas vanduo.
Šokoladas
Sudėtyje yra poliglicerolio poliricinoleato arba E 476 – labai nepageidautino maisto priedo.
NIŠ: E 476 naudojamas kaip emulsiklis gaminant pigesnį šokoladą, kakavos sviestą, glajų, pyragų mišinius, salotų užpilus. Mano pirkinių krepšelyje šis „E“ slepiasi vieno iš populiariausių pavadinimų pieniškame šokolade ir juodajame šokolade.
VMN: kadangi E 476 yra blogiausiųjų priedų sąrašo atstovas, šokolado teks valgyti retai.
Sausainiai
Blogasis priedas – E 471, riebalų rūgščių mono- ir digliceridai.
NIŠ: tai skirtingos kilmės komponentų junginys.
BS: dirgina žarnyną, lėtina virškinimą.
Dar vienas nepageidautinas priedas – sojos lecitinas (E 322).
NIŠ: Tai emulsiklis, antioksidantas ir stabilizatorius. Pramonėje naudojamas lecitinas nėra natūrali medžiaga, o labai modifikuota, pagaminta iš genetiškai modifikuotų sojų ir rapsų aliejų.
BS. JAV sojų produktai pripažinti kaip vieni iš dažniausiai sukeliantys migreną, astmą ir kitas alergines reakcijas. Nors ir nedaug, sojos lecitino būna pieniškame šokolade ir juodajame šokolade.
Sausainiuose yra ir E 503 – amonio karbonato.
NIŠ. Tai rūgštingumą reguliuojanti ir tešlos kildinimo medžiaga
BS. Nepageidautinas E 503 poveikis nėra žinomas, išskyrus dujų kaupimąsi žarnyne.
Prieskonių mišinys salotoms ir sriubai
Sudėtyje yra mononatrio glutamato E 621.
NIŠ: Skonio ir aromato stipriklis. Tai balti, tikėtina – gyvulinės kilmės, vandenyje tirpūs milteliai, neturintys jokio skonio. Jaudrindami burnoje esančius skonio receptorius, sustiprina skonį. Glutamatai nenaudojami produktuose, skirtuose kūdikiams iki 12 savaičių amžiaus.
Glutamatai – kepinių, sriubų ir kitų produktų pusfabrikačių, padažų, majonezų, konservų, dešrų, gėrimų ir kt. skonio savybių manipuliacijos priemonė. Glutamo rūgštis ir jos druskos žymimos E raide nuo 620 iki 633 (glutamo rūgštis E 620, kalio glutamatas E 622, kalcio glutamatas E 623, amonio glutamatas E 624, magnio glutamatas E 625. Dažniausiai maisto pramonėje naudojamas E 621).
Nors buvo pastebėtas ne vienas šalutinis mononatrio glutamato poveikis, tačiau jis moksliškai dar neįrodytas (šią informaciją pateikia vienas iš maisto pramonės tinklapių).
BS: Slopina natūralų skonio ir alkio jausmą, t.y. kuo daugiau suvalgysi mišrainės su glutamatais, tuo alkanesnis tapsi. Glutamatai gali sukelti migreną, astmą, alergines reakcijas.
Su laboratorinėmis pelėmis atlikti tyrimai parodė, kad glutamatai daro poveikį, kuris pavadintas kinų restoranų (vartoja palyginti daug maisto priedų) sindromu. Gausiau pavalgius tokio maisto, kai kuriems žmonėms ima skaudėti galvą ar pilvą. Nustatyta, kad laboratorinės pelės, gaunančios glutamato, tunka, nes jis neurotoksiškai veikia galvos smegenų struktūras, dėl to nejaučiamas sotumo jausmas ir be saiko valgoma. Daroma prielaida, kad gausus maisto su glutamatu vartojimas gali turėti įtakos žmonių populiacijos ūgiui. Vėlgi tyrimai su laboratorinėmis pelėmis parodė, kad jaunikliai, gavusieji didesnę glutamato dozę, prastai augo, o taip šeriamos pelės atsivedė mažesnius palikuonis.
VMN: prieskonius su glutamatu teks išmesti. Prieskoniuose gali būti E 631, dinatrio inozinato; jo būtina vengti astma sergantiems žmonėms.
Skonio ir kvapo stipriklis E 621 yra labiausiai vengtinas maisto priedas.
Geros žinios
Dar tiriamos medžiagos arba jau išaiškinta, jog nėra kenksmingos:
E 100, E 101, E 160, E 161, E 170, E 174, E 175, E 200, E 201, E 202, E 203, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 300, E 301, E 302, E 303, E 304, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 338, E 339, E 340, E 341, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 407, E 409, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 450, E 461, E 462, E 465, E 466, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 480.
Tyrėjai nenurodo, ar žinomas kelių medžiagų derinių, esančių viename produkte, poveikis.
***
Tyrimo rezultatai siūlo kurti kitą namų virtuvės vaizdelį: be agresyviųjų prieskonių spintelėje, bet su petražolių, juodgrūdės, krapų vazonais ant palangės, su žiemą vasarą žaliuojančiais svogūnėlių laiškais... O ką prie kavos ar arbatos?
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę