Magnis – lengvas metalas
Magnis yra sidabriškai baltos spalvos vienas lengviausių labai degus metalas. Dėl lengvumo ir tvirtumo magnis ar daug magnio turintys lydiniai naudojami aviacijoje.
Senovėje magnio dioksidas buvo laikomas rūdos, vadinamos lapis magnes (lotynų k. – didelis akmuo), rūšimi ir todėl buvo pavadintas magnesia. Gali būti, kad senovės Graikijos miestas Magnezija (dabar – Turkijos miestas Manisa) taip buvo pavadintas dėl gausių magnio klodų jo apylinkėse. Viduramžių mokslininkai išskyrė magnesia nigra (juodąjį junginį) ir magnesia alba (baltąjį junginį). Iš pastarojo XIX a. ir buvo išgautas grynas magnis.
Magnio organizme gali trūkti dėl daugybės priežasčių
Tai:
• sumažėjęs magnio kiekis maiste esant nevisavertei mitybai, dėl badavimo ar dietų;
• sutrikęs magnio pasisavinimas dėl vėmimo, viduriavimo, endokrininės ligos, nepakankamos rezorbcijos;
• padidėjęs magnio išsiskyrimas dėl kai kurių vaistų vartojimo, per didelio šlapimo kiekio išsiskyrimo (poliurijos), padidėjusio prakaitavimo;
• padidėjęs magnio poreikis nėštumo ir maitinimo krūtimi metu, paauglystėje, vyresniame amžiuje, intensyviai sportuojant, dirbant intensyvų protinį darbą, nuolat patiriant stresą, piktnaudžiaujant alkoholiu.
Kai trūksta magnio, jaučiamas nuolatinis fizinis ir protinis nuovargis, galvos skausmas, pablogėja atmintis ir dėmesio koncentracija, atsiranda nervingumas, širdies ritmo sutrikimų, skausmų. Žmogų vargina šlaunų, blauzdų, pėdų mėšlungis, veido, sprando, pečių srities raumenų traukuliai. Gali atsirasti skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų. Jei moteris laukiasi kūdikio, gali atsirasti gimdos spazmai.
Susigrąžinkite prarastus mineralus
Kaip minėta, kai ilgai ir daug keliaujate, labai svarbu atnaujinti prarastų skysčių ir su jais netekto magnio kiekį. Tai dar aktualiau, jei sergate širdies ir kraujagyslių ligomis. Tai galima padaryti geriant negazuoto mineralinio vandens, karštos arba šaltos arbatos, vaisių, daržovių sulčių. Tačiau to gali nepakakti, kad greitai būtų sugrąžintos prarastos druskos, vitaminai ir mikroelementai.
Rekomenduojama papildomai vartoti ir maisto papildų. Organizmas magnį natūraliai pasisavina iš maisto, tačiau maiste šio mineralo ne visada yra pakankamai. Vienas tokių tinkamų preparatų yra magnio ir oroto rūgšties derinys preparate Magnerot. Šis derinys yra gerai pasisavinamas, nedirgina skrandžio, jis greitai pakliūva į ląstelę ir ilgai joje išlieka. Magnerot pasižymi savitu veikimu: nesuskilęs jis pasisavinamas žarnyne ir toks patenka į kraują, todėl laisvo magnio kiekis serume mažai tepadidėja, ir magnis nepašalinamas su šlapimu. Tik patekęs į ląstelę, Magnerot skyla į magnį ir oroto rūgštį. Oroto rūgštis padeda magniui likti ten, kur jis būtinas, t.y. ląstelėje. Tai užtikrina pakankamą ir stabilią magnio koncentraciją ląstelėse, dalyvavimą energiniuose ir biocheminiuose procesuose. Taip poveikis pasiekiamas mažesnėmis dozėmis.
Norime priminti: jei tuo pačiu metu vartojami kiti mineralai, pvz., kalcis, geležis, reikėtų daryti apie dviejų valandų intervalą tarp preparatų vartojimo. Taip užtikrinsite tinkamą Magnerot pasisavinimą.
Kas tas magnio orotatas?
Keletą dešimtmečių oroto rūgštis buvo priskiriama vitaminų grupei ir vadinta vitaminu B13. Jos vartojimas gali sumažinti vitamino B12 stoką. Pagrindinė orotatų funkcija – dalyvavimas ribonukleino rūgšties (RNR) ir deoksiribonukleorūgšties (DNR) sintezės procese.
Eritrocituose oroto rūgštis verčiama uridinfosfatu (UDF), kuris atsako už gliukozės bei uridino kaupimą ir paskirstymą audiniuose – smegenyse, širdyje, skeleto raumenyse.
Magnio poveikis įrodytas klinikiniais tyrimais
• Heaton ir Elie eksperimentai su žiurkėmis parodė, kad magnio išeikvojimas sukėlė dalinį kvėpavimo grandinės sutrikimą, dėl ko padidėjo mitochondrijų membranos pralaidumas, sutrikdantis protonų gradiento susidarymą, reikalingą ATP sintezei.
• Panašus magnio trūkumo poveikis širdies raumens ląstelėms buvo aprašytas Digiorgio ir bendraautorių atliktuose tyrimuose. Tuo remiantis galima daryti prielaidą, kad po gydymo magnio preparatais sumažėja deguonies poreikis ekstremalaus fizinio krūvio metu. Po 4 savaičių magnio vartojimo atletams deguonies poreikis sumažėjo 10 proc. to paties fizinio krūvio metu, palyginti su kontroline grupe.
• Kitais tyrimais įrodyta, kad sirgusiems miokardo infarktu pacientams arba po koronarų šuntavimo operacijos skyrus magnio preparatų, sumažėja širdies nepakankamumo požymiai. Magnio orotato rūgštimi gydant sergančiuosius išemine širdies liga, kurių sutrikusi kairiojo skilvelio funkcija, pagerėjo širdies raumens kraujotaka.
• Magnio trūkumas didelę įtaką turi ir kraujagyslių tonusui. Tai patvirtina ir eksperimentinių tyrimų rezultatai: sumažėjus magnio koncentracijai kraujyje, susitraukia mikrocirkuliacijoje dalyvaujančios kraujagyslės, o kraujo srovės greitis sulėtėja proporcingai magnio sumažėjimui.
• Žinoma, kad viena arterinės hipertenzijos priežasčių – tai lėtinis stresas, susijęs su nuolatiniu simpatinio tonuso padidėjimu. Eksperimentiniais tyrimais patvirtinta, kad, esant magnio trūkumui, streso metu arterinis kraujo spaudimas padidėja daugiau.
• Su magnio trūkumu taip pat siejamas vienas galimų arterinio kraujospūdžio padidėjimo mechanizmų. Manoma, kad magnio trūkumas lemia jonų pernašos sutrikimus. Šiandien į jonų pernašos sutrikimą žiūrima kaip į vieną arterinės hipertenzijos priežasčių.
***
Jeigu jūsų kraujospūdis yra padidėjęs ir jūs sergate širdies ir kraujagyslių ligomis, visiškai netinka aktyviai leisti savaitgalius, sportuoti pripuolamai. Negalima visą savaitę nejudėti, o savaitgalį ar per atostogas lėkti į sporto salę žaisti krepšinio, kilnoti svarmenų, kopti į kalnus ir kitaip intensyviai pramogauti. Visiškai užtektų kasdien po 30 minučių užsiimti vidutinio intensyvumo fizine veikla. Sergantiesiems arterine hipertenzija visai netinka kilnoti svarmenis, jau geriau vieną kitą kilometrą įveikti pėsčiomis.
***
Skysčių netekimas gali labai pakenkti vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Ilgiau būnant saulėje ir gausiai prakaituojant, gali sumažėti arba padidėti arterinis kraujospūdis, sutrikti širdies ritmas, išsivystyti širdies nepakankamumas ir net atsirasti galvos smegenų kraujotakos sutrikimų.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę