2010-12-16

Sūriai: ką apie juos žinome?

10 tūkst. m. pr. Kristų medžiotojai, prisijaukinę avis ir ožkas, pirmieji paragavo ir sūrio. Pamatę, kad surūgęs pienas virsta varške, ją nuspaudė, suslėgė ir išdžiovino, o vėliau sugalvojo, kaip pagaminti ilgai negendantį produktą – sūrį.
 

Pirmąjį brandintą sūrį X amžiuje Šiaurės Prancūzijoje pagamino vienuoliai. Sūrių gaminimo tradicijos šioje šalyje puoselėjamos iki šiol – prancūzai gamina net 400 rūšių sūrio!
Sūriai, pagaminti iš ožkų, karvių, buivolių pieno, gali būti minkšti, pusiau minkšti, kieti ir pusiau kieti, pagal gamybos technologiją – varškės ir fermentiniai. Skonis, kvapas, patogus vartojimas suteikia galimybę sūriams išlikti vienu populiariausiu maisto produktu įvairiose šalyse.

 

Populiariausi sūriai


Fetos gimtinė – Graikija. Šis sūris gaminamas iš avių, ožkų ar karvės pieno. Brandinamas tris mėnesius. Skonis – aštriai sūrus, primenantis supresuotą varškę. Prieš valgydami fetos sūrį pamirkykite jį keletą minučių piene ar mineraliniame vandenyje, jis taps švelnesnio skonio. Feta valgoma viena, tinka su duona, alyvuogėmis, prie makaronų, vištienos ar jūros gėrybių patiekalų.
Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, jog fetos sūris – natūralus antibiotikas. Pasirodo, jame yra ypatingų pieno rūgšties bakterijų, kurios naikina kai kurias ligas sukeliančias bakterijas. Tik nepamirškime šiuo sūriu mėgautis saikingai, nes per didelis bakterijų kiekis gali apnuodyti organizmą.
Brinza – kiek panašūs į fetą. Jo gimtinė – Rumunija. Brinza rumuniškai reiškia minkštas, sūryme nokintas ir subrandintas fermentinis sūris. Brinza gaminamas iš ožkų, avių, buivolių ir karvių pieno ar jų mišinių. Dažniausiai būna 42 proc. riebumo.
Šis sūris labai populiarus ir Bulgarijoje, Turkijoje, Slovakijoje, Vidurinėje Azijoje. Brinzos sūriu gardinamos sriubos, ypač trintos, taip pat mėsos, daržovių patiekalai.
Mocarelos kilmės šalis – Italija. Šis sūris gaminamas iš pasterizuoto arba nepasterizuoto karvės ar buivolės pieno. Tai jaunas, šlapias, liesas sūris, parduodamas išmirkytas išrūgose. Autentiška mocarela Di Bufala iš buivolių pieno gaminama tik Šiaurės Italijoje. Naudojant originalią sukimo bei pjaustymo technologiją, šviežias jis išlieka vieną parą.
Kitur apdorota mocarela gaminama tik iš karvių pieno ir, skirtingai nuo „jauno“ sūrio, yra skaidulinga ir tampri, todėl parduodama supakuota stačiakampiais gabalėliais. Toks sūris gelsvos spalvos, vidutinio kietumo ir švelnaus skonio. Tai labai riebus sūris, jo riebumas – nuo 56 iki 68 procentų!
Mocarela tinka picoms, makaronams, šviežių agurkų, pomidorų salotoms su alyvuogių aliejumi skaninti. Prie mocarelos sūrio dera bazilikas, paskrudinta raudonoji paprika.
Kamambero sūris pradėtas gaminti Prancūzijoje XVIII amžiuje. Jis išliko vienu populiariausių iki šiol. Sūris pavadintas mažo Normandijos kaimelio, kuriame gyveno šio sūrio pradininkė, vardu. Įdomi šio sūrio istorija. 1855 m. jis buvo patiektas Napoleonui III, šiam jis labai patiko, ir tai sūrį išgarsino.
Sūris minkštas, švelniai sūrokas, o brandinimo metu (per 21 dieną ) tampa švelniai gelsvas. Valgomas su baltu prancūziškuoju batonu, užsigeriant raudonu Bordo vynu.
Rokforo mėlynasis pelėsinis sūris pirmą kartą paminėtas 79 mūsų eros metais. 1411 m. karalius Karolis VI suteikė teises gaminti jį tik vienam kaimui. Turtingo aromato pelėsinis sūris yra gaminamas tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno. Ir šiais laikais rokforo sūriai vis dar natūraliai brandinami kaimelių urvuose mažiausiai 4 mėnesius. Pelėsinis grybas dažniausiai gaunamas laboratorijose, kad būtų užtikrintas jo pastovumas ir konsistencija.
sūris – originalaus, kiek aitroko skonio, šviesiai kreminės spalvos su mėlynai žalsvais grūdeliais.
Rokforo sūris gana birus, gali būti pusminkštis arba kietas, jo riebumas – apie 50 proc. Šis žolelių prieskonį turintis sūris dera su riešutais, saldžiaisiais vynais, taip pat sėkmingai naudojamas konditerijoje.
Maskarponės sūris kilęs iš Šiaurės Italijos. Minkštas, grietininis, dažnai vadinamas varškės sūriu. Gaminamas panašiai kaip jogurtas, dar naudojama natūrali tamarindų sėklų rūgštis. Geltona, švelnaus skonio, su lengvu grietinėlės ir sviesto prieskoniu maskarponė lengvai tepasi, bet yra labai riebi – net 75 proc.!
Gali būti naudojamas pyragams ir tortams sutepti. Būtent iš maskarponės gaminamas bene populiariausias itališkas desertas – sūrio pyragas tiramisu.
Maskarponė dera su mėlynėmis, braškėmis ar avietėmis. Užtepkite truputį maskarponės ant pusrytinės bandelės, įmaišykite į ledų ir vaisių desertą arba karštą kavą. Skanu.
 

Kiek sūrio valgyti?


Pasak Valstybinės veterinarinės tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antaninos Greičiuvienės, sūris yra vienas iš produktų, turinčių daug žmogui reikalingų maistingų medžiagų. Baltymų žmogaus organizme negalima pakeisti jokiais kitais maistiniais komponentais. Mokslinėje literatūroje jaunam žmogui jų rekomenduojama 1–1,5 g kilogramui kūno svorio per dieną. Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas sūrio baltymus pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.!
Be baltymų, sūriuose daug A, B grupės vitaminų, mikroelementų, ypač kalcio, fosforo, todėl valgant sūrius stiprėja kaulai, gerėja smegenų veikla.
Sūryje gausu aminorūgščių, labai reikalingų audinių augimui, taip pat lipidų, suteikiančių mums energijos.
„Nereikia per daug sureikšminti informacijos, kad sūriai turi daug cholesterolio. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad sūrio cholesterolis sudaro tik labai nedidelę cholesterolio, gaunamo žmogaus, dalį“, – teigia A.Greičiūvienė.
Pasak jos, sūryje yra labai daug baltymo bei riebalų, todėl jį reikėtų valgyti saikingai, kad neapkrautume inkstų ir kepenų. Sūrį geriau valgyti pusryčiams ar pietums ir vengti vakarienės metu, nes tai sunkiai virškinamas produktas. Jame yra daug druskos ir sočiųjų riebalų rūgščių, o kai jų organizme yra per daug, didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
***
• Dietologai kategoriškai nerekomenduoja duoti sūrio kūdikiams.
• Nemaitinkite sūriu vaiko iki 1,5–2 m. amžiaus, ypač, jei jis alergiškas kokiam nors maistui.
• Vaiko meniu visai netinka rūkyti, pelėsiniai ir lydyti sūriai.
• Sveikiausias sūris mažyliams – varškės sūris iš rūgusio pieno.
***
Mitybos specialistai rekomenduoja riebaus sūrio valgyti ne daugiau nei 50–60 g per savaitę. Nors, pavyzdžiui, Graikijoje ir Prancūzijoje riebių sūrių yra suvalgoma daug daugiau, tačiau šių šalių gyventojai retai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Gal tai kompensuoja gausus daržovių aliejuje vartojimas, švelnus šiltas klimatas ir ramus būdas?
***
 

Pasigaminkite patys!
Itališkas tiramisu


• 500 g biskvitinių pirštelių
• 500 g maskarponės sūrio
• 3 kiaušiniai
• 0,5 l stiprios espreso kavos
• 2 valg. š. kakavos
• 1-2 šaldytos vyšnios
Kiaušinius kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu. Maskarponės sūrį sumaišyti su žaliais kiaušiniais. Gerai išplakti, kad gautųsi vientisa masė. Biskvitinius pirštelius pamirkyti kavoje ir dėti sluoksnį stikliniame inde, po to užtepti maskarponės kremo sluoksnį. Taip sluoksniuoti, kol sunaudosite visą kremą ir visus pirštelius. Paskutinį sluoksnį užtepkite kiek storesniu kremo sluoksniu. Jį papuoškite – užbarstykite kakavos miltelių ir uždėkite šaldytas vyšnias. Po to dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 2 valandas. Skanaus!
2010 gruodžio 16
Nika Vagnerienė
Susijusi informacija

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos