Pirmąjį brandintą sūrį X amžiuje Šiaurės Prancūzijoje pagamino vienuoliai. Sūrių gaminimo tradicijos šioje šalyje puoselėjamos iki šiol – prancūzai gamina net 400 rūšių sūrio!
Sūriai, pagaminti iš ožkų, karvių, buivolių pieno, gali būti minkšti, pusiau minkšti, kieti ir pusiau kieti, pagal gamybos technologiją – varškės ir fermentiniai. Skonis, kvapas, patogus vartojimas suteikia galimybę sūriams išlikti vienu populiariausiu maisto produktu įvairiose šalyse.
Fetos gimtinė – Graikija. Šis sūris gaminamas iš avių, ožkų ar karvės pieno. Brandinamas tris mėnesius. Skonis – aštriai sūrus, primenantis supresuotą varškę. Prieš valgydami fetos sūrį pamirkykite jį keletą minučių piene ar mineraliniame vandenyje, jis taps švelnesnio skonio. Feta valgoma viena, tinka su duona, alyvuogėmis, prie makaronų, vištienos ar jūros gėrybių patiekalų.
Didžiosios Britanijos mokslininkai nustatė, jog fetos sūris – natūralus antibiotikas. Pasirodo, jame yra ypatingų pieno rūgšties bakterijų, kurios naikina kai kurias ligas sukeliančias bakterijas. Tik nepamirškime šiuo sūriu mėgautis saikingai, nes per didelis bakterijų kiekis gali apnuodyti organizmą.
Brinza – kiek panašūs į fetą. Jo gimtinė – Rumunija. Brinza rumuniškai reiškia minkštas, sūryme nokintas ir subrandintas fermentinis sūris. Brinza gaminamas iš ožkų, avių, buivolių ir karvių pieno ar jų mišinių. Dažniausiai būna 42 proc. riebumo.
Šis sūris labai populiarus ir Bulgarijoje, Turkijoje, Slovakijoje, Vidurinėje Azijoje. Brinzos sūriu gardinamos sriubos, ypač trintos, taip pat mėsos, daržovių patiekalai.
Mocarelos kilmės šalis – Italija. Šis sūris gaminamas iš pasterizuoto arba nepasterizuoto karvės ar buivolės pieno. Tai jaunas, šlapias, liesas sūris, parduodamas išmirkytas išrūgose. Autentiška mocarela Di Bufala iš buivolių pieno gaminama tik Šiaurės Italijoje. Naudojant originalią sukimo bei pjaustymo technologiją, šviežias jis išlieka vieną parą.
Kitur apdorota mocarela gaminama tik iš karvių pieno ir, skirtingai nuo „jauno“ sūrio, yra skaidulinga ir tampri, todėl parduodama supakuota stačiakampiais gabalėliais. Toks sūris gelsvos spalvos, vidutinio kietumo ir švelnaus skonio. Tai labai riebus sūris, jo riebumas – nuo 56 iki 68 procentų!
Mocarela tinka picoms, makaronams, šviežių agurkų, pomidorų salotoms su alyvuogių aliejumi skaninti. Prie mocarelos sūrio dera bazilikas, paskrudinta raudonoji paprika.
Kamambero sūris pradėtas gaminti Prancūzijoje XVIII amžiuje. Jis išliko vienu populiariausių iki šiol. Sūris pavadintas mažo Normandijos kaimelio, kuriame gyveno šio sūrio pradininkė, vardu. Įdomi šio sūrio istorija. 1855 m. jis buvo patiektas Napoleonui III, šiam jis labai patiko, ir tai sūrį išgarsino.
Sūris minkštas, švelniai sūrokas, o brandinimo metu (per 21 dieną ) tampa švelniai gelsvas. Valgomas su baltu prancūziškuoju batonu, užsigeriant raudonu Bordo vynu.
Rokforo mėlynasis pelėsinis sūris pirmą kartą paminėtas 79 mūsų eros metais. 1411 m. karalius Karolis VI suteikė teises gaminti jį tik vienam kaimui. Turtingo aromato pelėsinis sūris yra gaminamas tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno. Ir šiais laikais rokforo sūriai vis dar natūraliai brandinami kaimelių urvuose mažiausiai 4 mėnesius. Pelėsinis grybas dažniausiai gaunamas laboratorijose, kad būtų užtikrintas jo pastovumas ir konsistencija.
sūris – originalaus, kiek aitroko skonio, šviesiai kreminės spalvos su mėlynai žalsvais grūdeliais.
Rokforo sūris gana birus, gali būti pusminkštis arba kietas, jo riebumas – apie 50 proc. Šis žolelių prieskonį turintis sūris dera su riešutais, saldžiaisiais vynais, taip pat sėkmingai naudojamas konditerijoje.
Maskarponės sūris kilęs iš Šiaurės Italijos. Minkštas, grietininis, dažnai vadinamas varškės sūriu. Gaminamas panašiai kaip jogurtas, dar naudojama natūrali tamarindų sėklų rūgštis. Geltona, švelnaus skonio, su lengvu grietinėlės ir sviesto prieskoniu maskarponė lengvai tepasi, bet yra labai riebi – net 75 proc.!
Gali būti naudojamas pyragams ir tortams sutepti. Būtent iš maskarponės gaminamas bene populiariausias itališkas desertas – sūrio pyragas tiramisu.
Maskarponė dera su mėlynėmis, braškėmis ar avietėmis. Užtepkite truputį maskarponės ant pusrytinės bandelės, įmaišykite į ledų ir vaisių desertą arba karštą kavą. Skanu.
Pasak Valstybinės veterinarinės tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Antaninos Greičiuvienės, sūris yra vienas iš produktų, turinčių daug žmogui reikalingų maistingų medžiagų. Baltymų žmogaus organizme negalima pakeisti jokiais kitais maistiniais komponentais. Mokslinėje literatūroje jaunam žmogui jų rekomenduojama 1–1,5 g kilogramui kūno svorio per dieną. Pasak mitybos specialistų, žmogaus organizmas sūrio baltymus pasisavina beveik geriausiai – net 99 proc.!
Be baltymų, sūriuose daug A, B grupės vitaminų, mikroelementų, ypač kalcio, fosforo, todėl valgant sūrius stiprėja kaulai, gerėja smegenų veikla.
Sūryje gausu aminorūgščių, labai reikalingų audinių augimui, taip pat lipidų, suteikiančių mums energijos.
„Nereikia per daug sureikšminti informacijos, kad sūriai turi daug cholesterolio. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad sūrio cholesterolis sudaro tik labai nedidelę cholesterolio, gaunamo žmogaus, dalį“, – teigia A.Greičiūvienė.
Pasak jos, sūryje yra labai daug baltymo bei riebalų, todėl jį reikėtų valgyti saikingai, kad neapkrautume inkstų ir kepenų. Sūrį geriau valgyti pusryčiams ar pietums ir vengti vakarienės metu, nes tai sunkiai virškinamas produktas. Jame yra daug druskos ir sočiųjų riebalų rūgščių, o kai jų organizme yra per daug, didėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
***
• Dietologai kategoriškai nerekomenduoja duoti sūrio kūdikiams.
• Nemaitinkite sūriu vaiko iki 1,5–2 m. amžiaus, ypač, jei jis alergiškas kokiam nors maistui.
• Vaiko meniu visai netinka rūkyti, pelėsiniai ir lydyti sūriai.
• Sveikiausias sūris mažyliams – varškės sūris iš rūgusio pieno.
***
Mitybos specialistai rekomenduoja riebaus sūrio valgyti ne daugiau nei 50–60 g per savaitę. Nors, pavyzdžiui, Graikijoje ir Prancūzijoje riebių sūrių yra suvalgoma daug daugiau, tačiau šių šalių gyventojai retai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Gal tai kompensuoja gausus daržovių aliejuje vartojimas, švelnus šiltas klimatas ir ramus būdas?
***
• 500 g biskvitinių pirštelių
• 500 g maskarponės sūrio
• 3 kiaušiniai
• 0,5 l stiprios espreso kavos
• 2 valg. š. kakavos
• 1-2 šaldytos vyšnios
Kiaušinius kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu. Maskarponės sūrį sumaišyti su žaliais kiaušiniais. Gerai išplakti, kad gautųsi vientisa masė. Biskvitinius pirštelius pamirkyti kavoje ir dėti sluoksnį stikliniame inde, po to užtepti maskarponės kremo sluoksnį. Taip sluoksniuoti, kol sunaudosite visą kremą ir visus pirštelius. Paskutinį sluoksnį užtepkite kiek storesniu kremo sluoksniu. Jį papuoškite – užbarstykite kakavos miltelių ir uždėkite šaldytas vyšnias. Po to dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 2 valandas. Skanaus!
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę