Kaip rodo apklausos, tik 5 proc. tėvų reguliariai duoda savo vaikams vitamininių preparatų. Tačiau tyrimų metu nustatyta, kad, nepaisant to, kur maitinasi vaikas, jis su maistu negauna reikiamo kiekio vitaminų. Bloga ekologinė situacija, protinio, psichologinio ir emocinio krūvio didėjimas, šviesos ir šilumos trūkumas dar daugiau sustiprina vitaminų poveikį.
Tėvai galėtų patys atpažinti, kokio vitamino nepakanka jų vaikui. Jei trūksta vitamino B2 – skilinėja, plyšta lūpų kampučiai, skeldėja ir pleiskanoja lūpos, vaikas būna nuvargęs, neveiklus.
Vitamino C trūkumas dažniausiai pasireiškia dantenų kraujavimu.
Trūkstant vitamino A, gali atsirasti vadinamasis vištakumas (kai blogai matoma sutemus). Vaikas greitai pavargsta, sausėja oda, atsiranda pūlinukų, sutrinka augimo procesas.
Dėl kalcio stokos mažiems vaikams gali išsivystyti neteisingas dantų sukandimas, stuburo iškrypimas, kreivakojystė, susilpnėti ir suplonėti pirštakauliai.
Paauglystės laikotarpiu sparčiai pradeda vystytis ir augti kaulai, todėl kalcio reikia daugiau nei suaugusiems.
Taip pat labai reikalinga geležis – vaikinams raumenų masei susiformuoti, o merginoms dėl atsiradusių menstruacinių ciklų kas mėnesį prarandamam geležies kiekiui papildyti. Jei geležies nepakanka – gali sutrikti ir fizinis, ir psichinis vystymasis.
Vitaminas B1 yra svarbus normaliam nervų sistemos ir širdies funkcionavimui,augimui bei vystymuisi ir raumenų metabolizmui.
Vitaminas B6 yra svarbus normaliam augimui ir audinių palaikymui bei sveikai odai, nagams ir plaukams.
Cinkas labai svarbus normaliam reprodukcinės sistemos išsivystymui. Manoma, kad dėl cinko trūkumo paaugliai gali tapti agresyvesni, linkę į nusikaltimus. Taip pat cinkas reikalingas odai, todėl, jeigu jo netrūksta, ne taip vargina jaunatviniai spuogai.
Šiuo gyvenimo laikotarpiu taip reikėtų nepamiršti vitamino C ir beta karotino, kurie stiprina imuninę sistemą ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.
Suaugęs racionaliai mąstantis žmogus turėtų stengtis maitintis visaverčiu, naudingų maisto medžiagų kupinu maistu, tačiau... ne visada suspėja. O tada prasideda...
Kai stinga vitamino A, sutrinka skrandžio, kepenų veikla, pablogėja regėjimas, jaučiamas nuovargis. Dėl B grupės vitaminų stokos padidėja dirglumas, sutrinka medžiagų apykaita, gali atsirasti rankų bei kojų tirpimas, sutrikti širdies veikla. Trūkstant vitamino C, silpsta imunitetas, dažniau sergama peršalimo bei įvairiomis infekcinėmis ligomis, sumažėja darbingumas, sutrinka miegas, pablogėja nuotaika. Vitaminas D dalyvauja mineralinių medžiagų apykaitoje, todėl jo stoka sutrikdo kaulų mineralizaciją –kaulai tampa netvirti. Esant vitamino E trūkumui, prastėja savijauta, kamuoja aukštas arba žemas kraujospūdis, migrena, didėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis.
Kalcio stoka suaugusio žmogaus organizme didina osteoporozės riziką. Kalcio trūkumo požymiai gali būti širdies ritmo sutrikimai, galvos svaigimas, atminties pablogėjimas, galūnių tirpimas, raumenų mėšlungis, sąnarių skausmas. Esama duomenų, kad nepakankamas kalcio kiekis dietoje didina arterinės hipertenzijos, inkstų akmenligės, onkologinių ligų riziką.
Vis daugėja tyrimų, kurių metu nustatoma, jog 40–50 metų vyrams reikėtų vartoti daugiau folio rūgšties. Šis vitaminas padeda sumažinti homocisteino kiekį (jam padidėjus kyla infarkto rizika). Daugeliui vyrų didelis hemocisteino kiekis nulemtas genetiškai, todėl vartoti folio rūgštį tikrai naudinga.
40–50 metų žmonėms didėja infarkto rizika. Būtent šiame amžiuje reikėtų daugiau vitamino E. Pastaraisiais dešimtmečiais mokslininkai ir gydytojai vis daugiau duomenų pateikia apie jo svarbą lėtinių ligų – koronarinės širdies ligos, Alzheimerio, kataraktos, artrito ar onkologinių – profilaktikai.
Kaip ir pirmaisiais gyvenimo metais, taip ir pagyvenusiems žmonėms labai svarbu papildomai vartoti vitamino D – kad apsisaugotų nuo kaulų lūžių. Manoma, kad vitamino D vartojimas gali sumažinti osteoartrito simptomus.
Kalis žmogui svarbus visą gyvenimą, tačiau pagyvenusiems žmonėms jis ypač reikalingas, nes padeda išlaikyti normalų kraujo spaudimą. Kalio trūkumas sukelia raumenų silpnumą, širdies ritmo sutrikimus, padidėjusį kraujospūdį, nuotaikos pakitimus, depresiją, pykinimą, vėmimą. Kalio yra žuvyje, brokoliuose, žirniuose, pomidoruose, obuoliuose, bananuose, abrikosuose, ypač džiovintuose.
Patariama daugiau vartoti kalcio vyresnio amžiaus žmonėms, ypač tiems, kurie serga žarnyno, endokrininės sistemos susirgimais, nes tuomet sutrinka kalcio pasisavinimas organizme.
Antioksidantai (tarp jų vitaminai C, E, beta karotinas ir selenas) gali padėti apsisaugoti nuo ląstelių išsigimimų, priešlaikinio senėjimo ir netgi raukšlių.
Reiktų atkreipti dėmesį, kad vyrams ir moterims vitaminų poreikis kiek skirtingas.
Vyresnio amžiaus vyrams reikalingos medžiagos, padedančios įveikti daugiau jiems būdingus rizikos veiksnius (rūkymas, didesnės rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis). Tad jiems svarbu gauti didesnį kiekį cinko, seleno, molibdeno, vitaminų C ir E, reikalingų lytiniam pajėgumui.
Brandaus amžiaus moterims reikalingos medžiagos, kurios lėtina senėjimo procesus, taip pat hormoninei pusiausvyrai palaikyti. Sakykim, menopauzės metu, tai būtų medžiagos, kurios padeda lengviau įveikti nemalonius jos simptomus. Tokia yra, pavyzdžiui, soja, kurioje esantys izoflavonai itin teigiamai veikia hormonų pusiausvyrą organizme.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę