Nacionalinė sveikatos taryba pastebėjo, kad mokyklose kasmet auga sausų, miltinių ir bulvinių (ypač bulvių traškučių) produktų bei saldžiųjų gaiviųjų gėrimų suvartojimas. Beje, kai kuriose mokyklose populiarumu naudojasi tiesiog mokyklos patalpose pastatyti užkandžių automatai, viliojantys vaikus už stiklo esančiais traškučiais, šokoladais ir gaiviaisiais gėrimais.
Vienoje mano pažįstamų šeimoje auga šauni paauglė. Ir mokslai sekasi puikiai, ir dirbti ji netingi, tik viena problema slegia besiformuojančią asmenybę – per didelis kūno svoris. Ne, ji nesilaiko dietų, nesigainioja žiniasklaidos primetamo manekenių kulto ir net neskaičiuoja kalorijų, tik nemėgsta lankytis parduotuvėse, matuotis naujus rūbus ir vengia eiti į paplūdimį. Būdama mieste, mano pažįstamų dukrytė nevengia užsukti į greito maisto restoranėlį arba sušlamšti picą. Mitybos įpročius šioje be galo užsiėmusių tėvų šeimoje tikriausiai jau spėjote perprasti. Ką slėpti, aromatinės medžiagos, dažikliai, kvapai padaro savo darbą, ir mes neatsispiriam tam, ką vadiname skaniu ir sočiu maistu.
O ar žinote, kad... visuomenės gyvenimą tiriantys mokslininkai ištyrė per šimtmetį sąvartynuose susikaupusių šiukšlių stulpus ir rado juose 50 metų išgulėjusi „formos nepraradusį“ mėsainį?
Kas yra skrandžio skausmas, nuovargis ir padidėjęs rūgštingumas, daugelis esame patyrę savo „kailiu“. Šį kartą noriu pateikti kelis vaikų sveikatą apibūdinančius statistikos duomenis (Lietuvos mastu). Beveik 12 procentų mokyklinio amžiaus vaikų serga virškinamojo trakto ligomis. Beje, daugiau nei vidutiniškai uždirbančių tėvų vaikai labiau linkę nutukti. Tai siejama su šeimos galimybe įsigyti daugiau „patogaus“, t.y. tokio, kurio nereikia ilgai gaminti, maisto. Beje, šie vaikai dažniau registruojami pas odontologus.
Truputis spalvos, truputis naujo kvapo, šiek tiek skonio ir daug cukraus bei angliarūgštės… Taip ir įsivaizduoju burtininkų padėjėjus didžiuliu samčiu maišančius viralą katile. „Mes dar tik mokomės“, – sako jie ir ištiesia mums sintetinės raudonos, mėlynos, žalios ar kitokios spalvos gėrimą. O mes ragaujame, pasigardžiuodami čepsime ir pamirštame pasižiūrėti į veidrodį, ar dar nepailgėjo mūsų ausys. 1,5 litro vaisvandenių turi 500–600 kcal, 100 g produkto gali būti daugiau nei 10 g cukraus, taigi tokia gėrimo energinė vertė gali sudaryti 7 proc. dienos kalorijų, o nuolatinis jų vartojimas gali skatinti svorio padidėjimą. Kitaip tokie gėrimai gali būti vadinami „skystais saldainiais“. Angliarūgštė, esanti gėrimuose, didina pilvo pūtimą, skrandžio rūgštingumą. Yra duomenų, kad nuolat geriantieji saldžiuosius vaisvandenius suvartoja per mažai kalcio (tai gali sukelti osteoporozę), magnio, vitamino C, riboflavino, vitamino A. Taip yra todėl, kad šie gėrimai išstumia iš raciono pieną ir vaisių sultis. Gazuotuose vaisvandeniuose itin dažnai naudojamos citrinos, obuolių ir ortofosforo rūgštys. Ortofosforo rūgšties kalcio druskos labai tirpios, todėl iš kaulų išplaunamas didesnis kalcio kiekis,o dėl to padidėja osteoporozės išsivystymo tikimybė, teigia Michael Murray ir Joseph Pizzorno, „Encyclopedia of Natural Medicine“ (Natūralios medicinos enciklopedijos) autoriai.
Ar žinote, kad... 0,33 L kokakolos buteliuke – 6,5 gabaliukai, pepsikoloje – 8,5 gabaliukai, o karčiajame „Schweppes“ – 4 gabaliukai cukraus.
Profesorius Gokhan Oncag odontologams skirtame žurnale publikavo be galo įdomų mokslinį straipsnį apie populiariausius gėrimus. Visą straipsnį galite rasti čia: The Angle Orthodontist: Vol. 75, No. 2, pp. 247–253, o kol kas aš trumpai atpasakosiu tai, kas jame rašoma. Pasirodo, geriant kokakolą, „Sprite“ ir panašius saldžiai rūgščius gėrimus, burnos ertmėje mažėja pH ir kiečiausia danties medžiaga – emalis po truputį ima tirpti. Autorius pateikia įtikinamas elektroniniu mikroskopu atliktas dantų nuotraukas, kur emalis panašus į mėnulio paviršių su daugybe kraterių… Daugiau nei 50 procentų keturiolikmečių būtent dėl šios priežasties atsiduria odontologo kėdėje. Beje, autoriaus teigimu, kuo tautos socialinė padėtis žemesnė, tuo ir sveikata panašiu būdu sugadinama dažniau.
Geriausia, ką galite padaryti, – formuoti vaiko supratimą apie taisyklingą mitybą. Kita vertus, jei vaikas yra įpratęs valgyti taip, kaip aprašyta aukščiau, per vieną dieną ar net per mėnesį įpročių pakeisti tikrai nesugebėsite. Mitybos įpročius koreguokite palaipsniui, griežtai nedrausdami vaikui valgyti jo pamėgtų bulvių traškučių ar saldumynų. Tiesiog sutarkite, kad šiuos produktus vaikas valgys tik pavalgęs normalius pietus ir pan. Jokiu būdu neteikite kategoriškai, paaiškinkite, kodėl norite koreguoti mitybos įpročius. Nepamirškite, kad saldumynai, bulvių traškučiai – produktai, sukeliantys „priklausomybę“. Kad vaikas nesijaustų nuskriaustas, sutarkite, kad ir jūs atsisakysite kokio nors netinkamo įpročio, pavyzdžiui, mesite rūkyti. Pasitikėkite vaiku, neklausinėkite kasdien, jam grįžus iš mokyklos, ar vėl prisikirto „šlamšto“.
Valgant nesveiką maistą, augantis vaiko organizmas negali gauti pakankamai reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kol koreguosite mitybą, vaikui patartume duoti subalansuotų multivitaminų bei mikroelementų preparatų. Jie ne tik užtikrins reikiamų medžiagų poreikį, bet ir sustiprins vaiko imuninę bei nervų sistemas, kurioms pokyčių (pvz., susiformavusių įpročių keitimas) metu tenka didelis krūvis.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Tame paciame viva fresh pilna kazkokiu E kurie priskirti prie negalimu wartoti saraso.