Pats naudingiausias produktas pasaulyje – motinos pienas, jame yra visų kūdikiui reikalingų medžiagų, tačiau ne visi mažyliai toleruoja net ir savo mamų pieną. Kodėl taip yra ir ką galima padaryti?
Laktazės nepakankamumas diagnozuojamas vos ne kas trečiam kūdikiui, kai kuriems jų rekomenduojama nutraukti žindymą, tačiau toli gražu ne visada reikia imtis tokių kraštutinių priemonių. Dažniausiai laktozės netoleravimo priežastis kūdikystėje byloja ne apie tikrąjį laktazės nepakankamumą, bet apie netinkamą žindymą. Tikrasis nepakankamumas vaikams pasireiškia tik sulaukus 3–6 metų amžiaus. Pirminis nepakankamumas, arba galaktozemija, – reta liga ir pasireiškia viduriavimu, vėmimu, kepenų ir blužnies padidėjimu, gelta. Tokie vaikučiai turi būti valgydinami tik laktozės neturinčiais mišiniais. Dažniausiai pasireiškia antrinis nepakankamumas. Jei mamytė žindo mažylį 6–7 kartus per parą, po žindymo nutraukia pieno likučius, o žindo tai viena, tai kita krūtimi – gali sutrikti balansas tarp „priekinio“ ir „užpakalinio“ pieno, t.y. to pieno, kuris teka tik pradėjus žindyti, ir pieno žindymo pabaigoje. Žindant taip, kaip aprašyta aukščiau, kūdikis gauna daug skystesnio pieno, kuriame gausu laktozės. Tirštesnis pienas pasigamina žindymo metu. Taigi, jei kūdikis žindomas viena krūtimi vos 5–10 minučių, tirštesnio pieno jis gali taip ir „nepasiekti“.
Siekdama išvengti šių nemalonumų, mažylį žindykite tik viena krūtimi. Ir tik tuomet, kai ji visai ištuštėja, o mažylis lieka alkanas, duokite antrąją. Nenutraukite po maitinimo pieno likučių ir per artimiausias dvi paras pastebėsite, kad jūsų vaikučio savijauta tikrai pagerėjo.
Nepaisant to, kad laktozės kūdikis gauna išties daug, reikia turėti galvoje, kad nesuvirškinta laktozė organizmui taip pat naudinga. Juk ja minta storajame žarnyne esančios bifidobakterijos, gaminančios trumpos grandinės riebalų rūgštis. Jos atsakingos už žarnyno peristaltiką ir slopina puvimo bakterijų dauginimąsi. Esant laktazės nepakankamumui, kūdikiams gali būti paskirta vartoti fermentą laktazę. Natūralų žindymą svarbu tęsti kiek įmanoma ilgiau. Tiesiog, nutraukusi šiek tiek pieno prieš maitinimą, ištirpinkite jame fermentą (laktazę) ir sugirdykite kūdikėliui. Toliau žindykite kaip įprasta.
Jei kūdikis godžiai pradeda žįsti, o po kelių akimirkų meta krūtį, ima verkti ir riečia kojytes prie pilvuko.
Tuštinasi tokie mažyliai dažnai, išmatos skystos, geltonos, gali putoti. Naudojant sauskelnes sudėtinga įvertinti tikrąjį išmatų pobūdį, nes skystoji jų dalis puikiai susigeria į sauskelnes ir iškreipia tikrąjį vaizdą. Įtariant šį sutrikimą, reikėtų surinkti išmatas į indą. Pastovėjusios išmatos aiškiai išsisluoksniuoja į kietąją ir skystąją dalį.
Ar jūsų pilvas išgėrus pieno neišsipučia taip tarsi galėtumėte pakilti? Ar, paskanavus ledų, jūsų pilvas „negroja maršų“? Jei atsakėte teigiamai, gali būti, kad jūsų organizmas stokoja fermento laktazės. Būtent šis fermentas skaido pieno cukrų laktozę. Nesijaudinkite, tai nepavojinga, ir, nors daugeliui žmonių, sulaukusių dvidešimties, yra didesnis ar mažesnis laktozės nepakankamumas, tai nėra nuosprendis. Jei įtariate šį sutrikimą, pirmiausia turite nutraukti pieno ir jo produktų vartojimą, kol išnyks simptomai. Maždaug 30–40 procentams žmonių simptomai pasireiškia tuomet, kai jie išgeria 3–4 pieno stiklines per dieną. Sutikite – tai išties nemažas kiekis. Dar tokiai pačiai daliai žmonių nemalonumai prasideda vos po vienos pieno stiklinės. Pirmiausia išsiaiškinkite, kokia jums saugi norma. Žmogus kasdien turi gauti maždaug tiek kalcio, kiek jo yra dviejose stiklinėse pieno, tačiau, jei tiek suvartoti negalite, pasistenkite valgyti daugiau špinatų, brokolių, sardinių ir pan. Arba pasirinkite pieno produktus su mažesniu laktozės kiekiu. Toks sprendimas taip pat nepatinka? Tuomet gerkite specialių laktazės papildų. Jūsų organizmas gaus šio fermento iš išorės. Panašiai, kaip geriant virškinimą skatinančių kasos fermentų.
• Negerkite vien tik pieno. Kai kuriems žmonėms pienas nesukelia jokių simptomų, jei jis geriamas valgant kitus produktus.
• Suvartojamų pieniškų produktų kiekį didinkite palaipsniui.
• Valgykite natūralų, termiškai neapdorotą jogurtą. Jogurtui gaminti naudojami mikroorganizmai gamina ir laktazę, taigi jogurtas – greitoji ir natūrali pagalba jūsų žarnynui. Be to, jogurte yra tik 75 procentai to laktozės kiekio, kurio yra identiškame pieno kiekyje.
• Kai kuriuose vaistuose yra laktozės. To kiekio gali pakakti, kad atsirastų nemalonūs simptomai, todėl atidžiai skaitykite informacinius lapelius.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
www.notmilk.com
Ne tik nesuvirskinta pieno laktoze neigiamai veikia zmogaus organizma. Hormonas IGF-1, kuris reikalingas kudikiams - ne visada ”sutaria” su suaugusio zmogaus organizmu, ir gali sukelti eile ligu.